Kwetsbaar opstellen, durf je dat ? | Leef Intens

Kwetsbaar opstellen, durf je dat ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 15

Kwetsbaarheid. We doen tegenwoordig ons uiterste best om ons niet kwetsbaar op te stellen. Want, kwetsbaarheid is een zwakte uiteraard, en als we ons kwetsbaar opstellen, zouden we van de tegenpartij wel eens een flinke mep in ons gezicht kunnen krijgen.

Kwetsbaarheid is zwanger worden na drie miskramen, of toegeven dat je bang bent, of opkomen voor jezelf en je vrienden wanneer er iemand kritiek uit of roddelt. Een vriend opbellen vlak nadat zijn kind is overleden. Het zijn situaties waarbij we ons ongemakkelijk voelen. Een gevoel dat we liever willen verstoppen, willen overslaan. We gaan ons dus echt niet kwetsbaar opstellen. Maar we willen wel graag dat de ander zich kwetsbaar opstelt. We zijn voortdurend op zoek naar diepgang, goede, warme contacten, met goede gesprekken, onder het genot van een glaasje wijn. Met vriendinnen heerlijk bijkletsen in de stad. Veel interesse tonen als de ander een persoonlijk verhaal voert. Maar om jezelf dan kwetsbaar op te stellen? Nee, bij de ander is het moedig. Bij jezelf is het een zwakte.

Een gevoelig kind kan kwetsbaar zijn

Een gevoelig kind op school, die zich snel overweldigd voelt op school door alle drukte, is kwetsbaar. Ze wordt door andere moeders op school gezien als een kind met zwakte. Van de week zag ik twee meisjes op school, de een gevoelig en kwetsbaar, de ander minder kwetsbaar. De twee wilde graag afspreken, samen spelen. Maar de moeder van het minder-kwetsbare meisje zei opeens dat haar dochter naar de hockey moest. “Hockey???”, zag ik het meisje denken. “Ik zit toch helemaal niet op hockey?? Oh maar dan kan ik maandag toch afspreken ? Nou ja…”, zei de moeder, ” dat zien we maandag dan wel weer he…!”. Het minder kwetsbare meisje was duidelijk in de war, alsof ze niet begreep wat haar moeder zei. Het was alsof de moeder haar dochter ervan wilde weerhouden om te spelen met een kwetsbaar meisje.

Moed en kracht

Maar het kwetsbare meisje heeft wel de moed en de kracht om zichzelf te laten zien. Om zich niet te laten beïnvloeden door de velen factoren om haar heen. Andere klasgenootjes zijn sneller bezig met welke kleren ze aan moeten doen, wat ze moeten zeggen, wat ze moeten doen om er helemaal bij te horen, maar het kwetsbare meisje blijft bij zichzelf. Helemaal puur. De andere meisjes in de groep zijn vinden het moeilijker om bij zichzelf te blijven, omdat ze sneller beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Het gevaar bestaat dat ze dan veranderen in een persoon die ze eigenlijk niet zijn. Dat komt soms onnatuurlijk over. In feite had het minder-kwetsbare meisje wellicht het een en ander kunnen leren van het kwetsbare meisje!

Maar we stoppen kwetsbaarheid ook wel eens weg

De moeder uit het voorbeeld hierboven, is druk bezig met het wegstoppen van haar kwetsbaarheid. Vaak zijn deze moeders bang dat hun dochters nooit bijzonder genoeg zullen zijn. Niet mooi genoeg, niet zeker genoeg, enz. Vanuit die schaamte, angst, ontstaat de reactie om hun dochter af te schermen voor dreigende risico’s waardoor ze minder bijzonder zou kunnen worden. Uiteraard is dat heel begrijpelijk. Maar sta eens stil bij welk signaal je daarmee afgeeft..? Je kind is heel beïnvloedbaar uiteraard, spiegelt jouw gedrag, kijkt tegen je op. Door je kwetsbaarheid weg te stoppen, zou je kind dit ook kunnen gaan doen, en wordt ze zo onbewust gestimuleerd om minder bij zichzelf te zijn en meer bezig te zijn met wat de omgeving van haar verwacht.

Bezig met hun omgeving

En dat lijkt vaak het probleem te zijn. Dat mensen te veel bezig zijn met hun omgeving, te veel bezig zijn met “hoe het hoort”.  Als iemand een grapje maakt en dan snel om zich heen kijkt, om te zien of er wel gelachen wordt. Gewoon meepraten over auto’s, vrouwen en bier, het weer of het werk om erbij te horen, terwijl het je eigenlijk niets interesseert. Als je deze mensen uit het oogpunt van kwetsbaarheid bekijkt, verandert hun persoonlijkheid. Zelfs de meest narcistische persoon verandert als je hem vanuit zijn kwetsbaarheid bekijkt. Er zit een persoon achter die bang is om nooit belangrijk genoeg te zijn. Om eens een voorbeeld te noemen, achter die ene arrogante vrouwelijke collega, zou wel eens een persoon kunnen zitten die bang is om nooit mooi genoeg te zijn. Iedereen heeft vroeg of laat wel eens een “nooit …. genoeg” stelling die hij of zij te belangrijk vindt. Als je nog verder gaat kijken, zit er schaamte, angst en onzekerheid achter, angst om echt jezelf te zijn. Angst om veroordeeld te worden door de omgeving die we vaak te belangrijk vinden.

Je lichaam biedt weerstand

Als je goed oplet, zul je merken dat je lichaam eigenlijk weerstand biedt tegen het “niet jezelf zijn”. Die negatieve energie die je voelt, is in feite deze weerstand. Veel mensen weten het wel, klagen er ook over maar durven uiteindelijk niet zichzelf te zijn. Om echt jezelf te kunnen zijn, moet je je kwetsbaar opstellen. Om de diepgang te vinden waar je zo wanhopig naar op zoek bent, zul je open moeten zijn. Iemand zei ooit tegen me: “om overal echt jezelf te kunnen zijn, daar heb je toch veel zelfvertrouwen en moed voor nodig ?”. Het is inderdaad lastig ja, maar geloof me, als je eenmaal ziet en voelt wat het je oplevert, wil je niet anders meer.

Steun van de mensen om je heen

Hoe fijn is het als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat als je niet lekker in je vel zit…?  Hoe fijn is het als mensen toch gewoon met je praten, je steunen, als er een dierbare is overleden ? Mijn vrouw Sandra, is net een jaar kankervrij. Hoe fijn was het geweest als iedereen de moed had gehad om haar te vragen hoe het met haar ging toen ze ziek was ? Hoeveel moed is ervoor nodig om te laten zien dat je nog steeds bang bent dat de ziekte terug komt ? Dat je als vader alleen met twee kinderen achterblijft ? Hoe fijn is het voor die ander als jij je ook kwetsbaar opstelt ? Ja, het voelt onwennig, het voelt eng, niet prettig, dat kwetsbaar opstellen. Maar hoe anders zou je ooit die diepgang kunnen bereiken waar je zo naar verlangt ? Goede vrienden die elkaar steunen door dik en dun, die er voor je zijn als je ze nodig hebt ?

En jij, hoe zit het met jou? Heb jij de moed om echt jezelf te zijn ? Om je niet te laten bepalen door je omgeving ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>