Kwetsbaarheid en schaamte | Leef Intens

Kwetsbaarheid en schaamte

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

aug 18

Stel je eens voor. Je bent een kunstenaar. Je stopt al je gevoel in het maken van een beeld. Het eindresultaat mag er wezen, en je bent er hartstikke trots op. Je nodigt familie en vrienden uit om naar het beeld te komen kijken. Dat is een moedige stap, want om zoiets persoonlijks te kunnen laten zien, laat je ook een deel van je zelf zien. Je stelt je kwetsbaar op. En als jij op je kwetsbaarst bent kunnen anderen het hardste toeslaan. Vlakvoor dat de dag aanbreekt, slaat de angst dan ook toe. Wat als de anderen het niet mooi vinden ? Wat als ze het stom vinden wat je gemaakt hebt ? Dat ze het niet begrijpen ? Je koppelt onbewust je eigenwaarde aan het beeld.

kwetsbaarheid-zwakte-2Je staat nu voor de keuze. Het is een optie om het beeld minder gewaagd te maken. Er delen vanaf kunnen schaven zodat je er zekerder bent dat iedereen het mooi vindt. Er staat teveel op het spel om zomaar je wildste creaties aan de buitenwereld te laten zien. Je beschermt jezelf. Je kan het ook laten zoals het nu is. Maar als je familie en vrienden je wilde creatie zien, en het afkeuren, ben je er kapot van. Dan is niet alleen het beeld waardeloos, maar jij zelf ook. Je sluit je af. De schaamte vertelt jou dat het stom was om het überhaupt te proberen. Je had beter moeten weten! Maar stel je nu eens voor, dat je familieleden en vrienden het geweldig vinden. Dan zit je pas echt in de problemen! Jou gevoel van eigenwaarde is overgeleverd aan wat anderen vinden van jou creatie. Je zit officieel gevangen in het web van plezieren, presteren en perfectioneren.

Het overkomt iedereen !

Dit is een heel eenvoudig voorbeeld hoe kwetsbaarheid en schaamte een grote rol spelen in alles wat je doet. Het overkomt iedereen. En ook al zijn de meeste mannen ware kunstenaars in het verbergen van hun kwetsbaarheid en schaamte, het overkomt hun ook. Ze hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze falen op hun werk, het voetbalveld of in de relatie. Wanneer de baas zegt dat hij geen toegevoegde waarde meer levert aan het team. En wat doen we dan als man ? In elk geval niet je angst tonen of erover praten. Een echte vent kent immers geen angst. Wat er ook gebeurt, je toont geen angst. Afgekraakt of uitgelachen worden, dat is een ramp! Kortom: kom vooral niet zwak over.

Vrouwen kunnen het ook…!

Maar vrouwen kunnen het ook: ze moeten er perfect uit zien, zich perfect gedragen en perfect zijn. Commentaar van andere moeders roept schaamte op. Als hun tekortkomingen aan het licht komen, schamen ze zich. En wat ze ook presteren of doen, ze zullen zich nooit goed genoeg voelen. Daarom is het erg belangrijk om de indruk te wekken op de omgeving dat je alles onder controle hebt. Schaamte ontstaat als het niet meer lukt om die schijn op te houden. Niet goed genoeg thuis, op je werk, in bed, voor je ouders. Nooit goed genoeg.

We stoppen het weg

Het overkomt ons allemaal. En we tonen allemaal dezelfde reactie. We stoppen het weg. We gaan het uit de weg. Niemand mag het zien. We praten er niet over, want dan laat je iedereen zien dat je zwak bent. Maar de empathie die je vrouw, vriend of vriendin toont als je het toch doet vinden we heerlijk. Iemand die je niet veroordeelt maar er voor je is. Iemand die zegt… ik heb het ook meegemaakt, je bent niet alleen.

Er is veel moed voor nodig om met schaamte om te gaan. Je moet je kwetsbaar opstellen en iemand zoeken die je vertrouwt om het te kunnen vertellen. Iemand die je niet veroordeelt en die van je houdt zoals je bent. Met al je zwakheden erop en eraan. Dat is nogal moeilijk als er een kwelduivel op de achtergrond is, die zich overal mee bemoeit. Maar realiseer je ook dat zodra je over je schaamte praat, hij minder wordt. Dat je sterker wordt en steviger in je schoenen komt te staan. De volgende keer dat deze schaamte de kop op steekt zal hij minder sterk zijn.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>