Leef jij in een negatieve spiraal ? | Leef Intens

Leef jij in een negatieve spiraal ?

Door Roel van Heel | stress verminderen

jul 29

Soms heb je dat wel eens, dat je even opkijkt uit je drukke leven en jij je opeens realiseert… ik zit weer in een negatieve spiraal omdat ik me te veel focus op wat er beter kan. Je partner die je deze week even niet begrijpt. Je kind die deze week maar niet lijkt te willen luisteren. Collega’s die achter je rug aan het fluisteren zijn. Je betrapt jezelf erop dat je denkt… waar gaat dit heen…?

Je goed voelen, ten koste van een ander…?

In de trainingen die ik geef leer ik mensen om zich te realiseren dat ze verbindingsdraden leggen naar van alles wat hun aandacht trekt. Die afspraak van morgen waar je geen zin in hebt. Die rotopmerking van je collega van de week. De buurman die geen woord meer met je spreekt. Je vraagt je af waarom mensen het toch zo prettig lijken te vinden om zich beter te voelen doordat ze een ander de grond in lijken te trappen. Waar is dat goed voor ?

Goed- en fout spelletjes

Veel mensen zijn zich er helemaal niet bewust van dat ze dit doen. We leven ook in een maatschappij waarin mensen snel een oordeel vellen over elkaar en waarin regelmatig wordt geroepen wat “goed” en “fout” is. Het is de TV reclame die ons vertelt dat het “goed” is als je super slank in een bikini op het strand loopt. Het lijkt dan “fout” te zijn als je wat voller bent om je überhaupt op het strand te begeven. Soms lijkt het “goed” als je sociaal bent en gezellig met iedereen praat. Het lijkt “fout” als je wat stiller bent en grote groepen soms moeilijk vindt. Eigenlijk is niemand “goed” of” “fout”, maar wel anders. En is dat eigenlijk wel zo erg ? Je moet tegenwoordig van goede huize komen als jij besluit dat je niet langer aan deze goed- en fout spelletjes wil meedoen.

Het leven is een trein

Mensen die vastbesloten zijn om zich te distantiëren van deze spelletjes komen vaak bij mij in de praktijk. Ze willen niet meer denken in termen van goed of fout en willen daar graag hulp bij. Ik vertel ze dat het leven een trein is. In eerste instantie zit iedereen in dezelfde wagon. Iedereen praat over hetzelfde, iedereen doet hetzelfde. Dan besluit jij, dat je het op je eigen manier wil doen. Je staat op in de overvolle wagon en loopt naar de volgende. Iedereen kijkt je stomverbaasd aan. Alsof ze lijken te zeggen : “waar ga jij nou heen ?”. Even twijfel je. Je hebt nu twee keuzes. Je kan weer gaan zitten. Dan val je niet meer op en lijkt het net alsof je er weer bij hoort. Dat lijkt voor nu de makkelijkste keuze. Maar dan denk je er aan dat het voor jou zelf niet zo prettig was. En dat je zo graag je eigen ding wil doen. Je staat op en kijkt naar de volgende wagon. Daar zie je mensen zitten die je graag wil ontmoeten, die beter bij je lijken te passen. Je kijkt niet langer terug naar wat je achterlaat. Je staat op en loopt zonder twijfel de volgende wagon in. Gewoon, omdat je nu je eigen pad wil bewandelen en dit goed voelt voor jou.

Soms realiseer jij je pas dat je een persoonlijke groei doormaakt als anderen je daar mee confronteren

Ik zat deze week ook even in een negatieve spiraal. Het loslaten van mijn puberende kinderen vind ik zelf namelijk ook wel eens moeilijk. Ik werk hard en met veel passie om mijn eigen praktijk neer te zetten. En dan roept iemand opeens dat ik mij laat inspireren door de teksten van een ander. En dat terwijl ik altijd mijn eigen teksten bedenk en schrijf. Heel even gaat het dan door mij heen… “waarom zegt iemand zoiets ?”. Even raak ik van slag door de negatieve impuls die op me afgevuurd wordt. En dan realiseer ik me weer dat ik me van mijn eigen pad af laat brengen. Ik was net zo lekker bezig met mijn eigen ding, mijn passie, met de dingen die ik prettig vind. Het runnen van mijn eigen praktijk en het schrijven van blogs waarmee ik zoveel andere mensen hoop te inspireren. Ik knip dan de verbindingsdraden door die ik op dat moment gemaakt heb en keer weer terug naar het moment. Het moment waarin ik vol met inspiratie en passie deze blog schrijf.

Zelf bepalen of de volgende wagon goed voelt voor mij

Ik realiseer me dan ook dat ik weer een persoonlijke groei doormaak. De impulsen die mijn kinderen op me afvuren confronteert mij ermee dat het tijd wordt om ze los te laten. Zij hebben ook het recht om het leven te ontdekken op hun eigen manier, een manier waarbij ik zelf ook moet leren om ze langzaam meer te begeleiden en naast ze te gaan staan in plaats van er boven. Soms ben ik zo met mijn eigen passie bezig, dat ik niet eens in de gaten heb hoe hard ik aan het groeien ben. Groeien met Leef Intens, maar ook op persoonlijk vlak. Dan wandel ik van de ene wagon naar de ander.

Ik merk soms ook dat de andere mensen in de wagon mij nakijken en zich afvragen waarom ik überhaupt opsta en naar de volgende wagon loop. Was het niet goed genoeg in de wagon waar ik eerst zat ? Ik kies er dan voor om me niet zoveel bezig te houden met de mensen die me nakijken. Ik concentreer me op mijn eigen gevoel. Wat goed voelt voor mij. Ik kijk naar de volgende wagon en bepaal voor mezelf of het goed voelt voor mij om daar nu al naar toe te gaan. Soms twijfel ik nog even voordat ik de deur doorwandel. Maar als ik eenmaal in de andere wagon ben aangekomen, voelt alles opeens anders.

Kies je eigen pad

Iedereen mag zijn eigen pad kiezen. Hoe meer jij je laat afleiden door alle verbindingsdraden die je legt, hoe verder jij jezelf van jouw persoonlijke doelen verwijdert en hoe meer stress je ervaart. Je kan nooit iedereen om je heen tevreden stellen. Ik ga zelf dan altijd even naar buiten, even niet met mijn neus bovenop alle impulsen. Dan ga ik aan de slag om zoveel mogelijk verbindingsdraden door te knippen. Ik wil me dan even niet meer bezig houden wat zoveel mensen om me heen van me vinden. Ik wil me op dat moment alleen even concentreren op wat goed voelt voor mij. Daardoor keer ik weer terug bij mezelf en weet ik weer waar ik het voor doe. Wat ik wil, wat mijn passie is, wat ik belangrijk vind in het leven.Waar ik gelukkig van wordt. Dan gaat mijn passie weer langzaam stromen en zit ik weer lekker in mijn vel.

 

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>