Het “lekker in je vel” spel | Leef Intens

Het “lekker in je vel” spel

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jul 28

Als je kinderen voor de zoveelste keer elkaar slaan, en je ze vanuit de woonkamer kan horen schreeuwen vanuit hun slaapkamers, is het tijd voor verandering. Kreten als “ik ga nooit meer met je spelen!!!”, en “ik ben boos op jou!!” volgen elkaar op. Het lekker in je vel spel doet wonderen.

Vooral mijn zoon, Ravi, heeft de neiging om er dan maar meteen op te gaan slaan. Praten vind hij moeilijk. Yuna daarintegen voelt te veel, en vind het moeilijk om dan de juiste emotie eruit te pikken. Tijd om de kids te helpen om hun emoties onder woorden te brengen.

Ik heb ze eerst bij me geroepen en vroeg hun wat er nu precies aan de hand was. “Ja!”, begon Ravi heel boos. “Yuna heeft…”. “Nee…”, zei ik. Niet naar anderen wijzen. Vertel eens in je eigen woorden wat er met jou gebeurd is. Vertel wat JIJ voelt. Welke emotie voelde je…?”. Daarna deed ik hetzelfde bij Yuna. Nadat ik dit een paar keer gedaan had, gebeurde er wonderbaarlijke dingen. “Tja”, begon Yuna, ” ik had gewoon niet meteen naar mama moeten rennen. Dat was niet zo netjes van me. Ja ok…”, vervolgde Ravi, “ik had niet met die deur moeten gooien, want daarmee heb ik jou pijn gedaan.”. Langzaam leren ze het wel…!

Praat over je emoties !

Om ze nog verder te helpen om hun emoties onder woorden te brengen, heb ik dit spel aangeschaft. Dit spel heeft allerlei kaartjes die positieve en negatieve emoties vertegenwoordigen. Je sorteert de kaarten zodat er een positieve en negatieve stapel ontstaat. Daarna kiest de eerste persoon een kaart uit een van de stapels. Yuna was als eerste aan de beurt en koos de kaart “blij”. Ze moest nu in haar eigen woorden uitleggen wat de emotie blij inhoudt en daar ook een voorbeeld van noemen. Uiteraard koos Yuna voor de efteling attractie “Joris en de Draak”. Als iemand zou voorstellen om daar in te gaan, zou ze heel blij worden. Vervolgens moest ze een manier verzinnen hoe ze er zelf voor kon zorgen dat ze vaker blij wordt. Na lang nadenken zei ze dat ze het fijn vond om zich terug te trekken en een boekje te lezen. Daar werd ze blij van. Ik vulde aan… dat ze ook blij zou kunnen worden door vaker met klasgenootjes af te spreken. Yuna vind dat nu nog moeilijk omdat dit vaak te veel prikkels veroorzaakt (vooral als er in grotere groepjes afgesproken wordt). Ik vertelde haar dat ze hier juist heel blij van kan worden. Als ze zich moeite blijft doen, wordt het vanzelf makkelijker. Uiteindelijk zien de andere kinderen vanzelf dat Yuna minder vaak stil is, en vaker initiatieven neemt, en komen ze vanzelf op haar af. “Straks komen de kinderen vanzelf op je afrennen om te vragen of ze met je mogen spelen! De moeite heeft zich dan beloond, en een trots, voldaan en blij gevoel is het resultaat.”, zei ik. En daar was ze het wel mee eens.

De emotie ‘sterk’

Ravi vond het erg moeilijk en begon meteen te draaien in zijn stoel toen hij de emotie “sterk” trok. Na wat aarzelen wist hij wel meteen de emotie te benoemen. “Als je een grote doos speelgoed uit de kast trekt, moet je sterk zijn!”, riep hij trots. Maar je kan ook emotioneel sterk zijn door niet zomaar op te geven en door te gaan als je ernstig ziek bent (mijn vrouw Sandra heeft net borstkanker overwonnen). Ravi kwam wat moeilijk op gang, vond het spannend, maar met wat moeite en begeleiding lukte het uiteindelijk vrij aardig.

Verbazingwekkende gesprekken

Soms kunnen kinderen je zelfs verbazen. Bij de kaart “prikkelbaar”, wist Yuna uit zichzelf een hele goede definitie te geven, terwijl dit voor een kind van acht toch een heel moeilijk begrip is. “Prikkelbaar kan ook overprikkeld betekenen. Als je heel veel prikkels hebt, dan kan je het niet meer zo goed zeggen. Dan weet je niet meer waar je moet beginnen. Als Ravi en ik ruzie maken, kan ik dan wel eens heel boos worden omdat er dan eigenlijk geen prikkel meer bij past”. Vervolgens hebben we nog even doorgepraat over hoe je overprikkeld zijn kan vermijden, of hoe je er mee om moet gaan als het dan toch zover komt.

Uitstekend middel

Kortom, dit spel is een uitstekend middel om je kinderen te leren om met hun emoties te praten. Sommige emoties zijn nog moeilijk, zoals prikkelbaar en jaloers. Maar naar mate de kinderen dit spel vaker spelen, leren ze spelenderwijs wat alle emoties inhouden en leren ze om de emoties toe te passen op alledaagse voorbeelden. Een uitstekend middel om kinderen te leren praten over hun emoties!

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>