Leven vanuit je gevoel | Leef Intens

Leven vanuit je gevoel

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

aug 24

Ben jij ook heerlijk op vakantie geweest naar het zonnige zuiden ? En ben je daar tot rust gekomen ? Het valt mij op dat veel mensen in de twee of drie weken dat ze op vakantie zijn weer heerlijk tot rust zijn gekomen. Er hangt een gezellige sfeer in het vakantiehuisje, de kinderen mogen later naar bed en de strenge huisregels worden wat soepeler. Maar zodra we weer thuis zijn, begint de stress weer. Het lijkt soms wel alsof de “grote vakantie” de enige periode is dat we echt tot rust komen. Ken je dat gevoel ?

Momenten van stress

In mijn eigen vakantie, realiseerde ik me pas hoeveel momenten van stress er voorbij zijn gekomen de laatste tijd. En hoe vanzelfsprekend het eigenlijk is om last te hebben van de stress. Misschien zijn je ouders overleden en ben je met je broers en zussen aan het “strijden” om de erfenis. Misschien heb je ruzie met de buren en zie je de buren angstvallig hun favoriete parkeerplaats bezet houden. Wat er in feite gebeurt, is dat je geconfronteerd wordt met mensen die niet op je eigen golflengte zitten. Als je prikkel- of hooggevoelig bent, ben je eigenlijk altijd op zoek naar diepgang. Je kijkt anders naar de wereld dan andere mensen en denkt er zelfs letterlijk anders over. Andere mensen om je heen, die niet prikkel- of hooggevoelig zijn, hebben vaak geen idee hoe dat voor een gevoelig persoon kan zijn. Hoe heerlijk het is om je zintuigen te kunnen inzetten om extra te genieten, van de kleine dingen, overal van ! Veel klanten in mijn praktijk, ervaren die mismatch. Als je bijvoorbeeld vertelt over je gevoeligheid, merk je dat sommige mensen je opeens heel raar aankijken. Soms maken ze nog een opmerking als : “oh, dan maak je dus van elke mug een olifant, toch?” of kijken ze je aan alsof je labiel bent…

Leren van je kinderen

Laatst stond ik ’s morgens op, na een week vol met stress momenten, en was ik op. Ja, zelfs een coach kan zulke momenten nog steeds ervaren. Er was gewoon te veel gebeurt in een week tijd, waarbij ik regelmatig een mismatch met mijn omgeving heb ervaren. Ik zat aan de eettafel, met mijn kinderen. Opeens voelde ik het armpje van mijn dochter over mijn rug, zijn weg naar boven zoeken. Ik kreeg een dikke knuffel van haar, omdat ze het gevoel had dat ik het nodig had. “Je hoofd zit vol he, papa ?”, vroeg ze. “Ja, op dit moment wel ja”. Nog voor dat ik uitgesproken was, zag ik dat mijn zoon opstond en de kast opendeed waar al onze essentiële oliën in staan. Hij kwam met twee flesjes terug. Een flesje “Vetiver”, en een flesje “Balance”. Beide flesjes helpen goed tegen overprikkeling en een vol hoofd. Met een brede grijns stond hij naast me, trots met beide flesjes in zijn handen.

Een paar dagen eerder heb ik nog zo’n mooi moment mogen ervaren. Mijn dochter ging uit logeren bij een vriendinnetje, en mijn zoon miste haar al voordat ze weg was. Half in paniek rende hij zijn kamer uit, op zoek naar zijn grote zus. “Oh, maar dadelijk ben je weg en zie ik je niet meer !”, riep hij. Mijn dochter kwam rustig haar kamer uit, legde haar handen op de schouders van mijn zoon, en zei heel kalm : “Rustig maar hoor, ik ga vanmiddag pas weg. Dat is niet nu, dus ik heb nog de hele morgen om met je te spelen.”

Leven vanuit je gevoel

Dit raakt me enorm. Dat ik mijn eigen kinderen kan leren om hun leven te leiden vanuit hun gevoel. Voor hun is dat heel normaal. We praten heel veel binnen ons gezin, en helpen elkaar. “We zijn een team !”, horen we onszelf vaak zeggen. We helpen elkaar waar nodig, en steunen elkaar. En wanneer mijn kinderen zich zo mooi in mij kunnen verplaatsen, en er zo’n signaal komt, direct vanuit hun hart, raakt me dat. Dan realiseer ik me weer hoe mooi gevoelige mensen kunnen zijn, als ze zich niet laten beïnvloeden door hun omgeving, die soms zo stressvol kan zijn.

En dus laat ik me enorm inspireren door hun, en richt ik me samen met Sandra op datgene waar ik het meeste energie van krijg : het helpen van kinderen en hun ouders om anders met hun gevoeligheid om te gaan. Wanneer ik dat mooie compliment krijg, rechtstreeks uit het hart van die jongen die aan het begin van de training nog zo verlegen leek. Ook wanneer ouders zo blij zijn dat hun kind voor het eerst in jaren weer slaapt als een roos. Wanneer ouders zo blij zijn dat ze een van onze webinars hebben gezien en dat het meteen resultaten had op school. Wanneer collega’s uit het vak me opbellen of mailen dat ze graag met me willen samenwerken. Daar krijg ik energie van. Daarbij krijg ik het signaal… DIT moet ik doen. DIT voelt goed. Wat geweldig dat ik samen met Sandra op deze manier mensen helpen mag.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>