Steek jij je hoofd boven het maaiveld uit ? | Leef Intens

Steek jij je hoofd boven het maaiveld uit ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 02

Eerlijk is eerlijk, het aantal vrouwen in mijn praktijk is vele malen groter dan het aantal mannen. Vrouwen praten veel gemakkelijker over hun gevoel dan dat sommige mannen dat doen. Sterker nog… als ik op een verjaardag een verhaal vertel, vergeet ik wel eens dat de andere mannen om me heen dat wel eens gek vinden. Ik ben als (hoog)gevoelige man altijd op zoek naar een goed gesprek met diepgang. Als ik dan midden in mijn verhaal om me heen kijk, zie ik wel eens andere mannen met grote ogen en open mond naar me kijken… alsof ze willen zeggen : “wat ben jij nou aan het doen ???”. Maar is het nu zo gek dat je als man zijnde over je gevoel praat ? Hoor je er dan alleen maar bij als je de hele dag stoer doet, schuine moppen over vrouwen maakt en flink wat bier drinkt…?

Steek jij je hoofd boven het maaiveld uit ?

maaiveldIk ontvang veel gevoelige mensen in mijn praktijk. En eigenlijk vertellen ze bijna allemaal hetzelfde. Ze zijn allemaal heel empatisch en voelen heel goed aan wat de ander van hun vindt. Als ze zich in een groepje mensen bevinden, kunnen ze heel goed aanvoelen bij wie ze in de smaak vallen, en bij wie niet. Natuurlijk is het het makkelijkste om niet op te vallen in een groep, want opvallen is iets wat we niet zo prettig vinden. We vallen sowieso al op omdat we anders zijn, meer voelen. Dus ga je op zoek naar manieren om jezelf aan te passen aan de groep, zodat je erbij hoort. Ik deed dat destijds bij mijn werkgever ook altijd. Het is een proces waar je onbewust instapt. En dus ging ik niet voor een groep collega’s staan om mijn verhaal te vertellen. En dus probeerde ik mijn best te doen om te zijn zoals iedereen, maar dan zonder op te vallen. Misschien dat je jezelf dan ook beter gaat voelen. Want als jij je hoofd boven het maaiveld uitsteekt en opvalt, hakken ze je hoofd er misschien wel af…!

“Jezelf zijn is soms net alsof je je hoofd boven het maaiveld uit steekt. Als je niet oppast, hakken ze je hoofd er misschien wel af !”

Jezelf niet langer meer verstoppen..!

maaiveld verstoppenLater ging het toch kriebelen. Zijn zoals iedereen is, is eigenlijk best wel saai. Bovendien voelde het niet goed voor me. Mijn verstand gaf me in dat ik moest zijn zoals mijn collega’s waren, het beruchte “met zijn allen” gevoel. Maar mijn gevoel gaf me in dat ik gewoon mezelf moet kunnen zijn. De behoefte om gewoon mezelf te kunnen zijn werd steeds groter. Ik ging twijfelen of ik mijn werkgever moest vertellen dat ik hooggevoelig ben. Ik weet nog goed dat dat een hele grote stap voor me was, want voor mijn gevoel stak ik daarmee mijn hoofd boven het maaiveld uit. Ergens voel je toch aan dat veel mensen om je heen het niet begrijpen. Ik zat toen in de periode dat ik mijn gevoeligheid niet langer meer wilde verstoppen, ik wilde er openlijk over kunnen praten. Toen ik het uiteindelijk vertelde, reageerde mijn werkgever met de woorden : “dat verklaart alles !”. Ik kreeg er meteen spijt van dat ik mijn mond had opengedaan.

“Oh, ben je hooggevoelig ? Ja, dat verklaart alles !”

Kies eerst voor jezelf, daarna pas voor de ander

maaiveldIk hoor in mijn praktijk veel verhalen die op mijn verhaal lijken. Mensen zijn gevoelig van aard en proberen zich aan te passen aan anderen zodat ze worden geaccepteerd. Dat gebeurt bij kinderen ook al. Kinderen in groep 5 of 6 gaan groepjes vormen en je wil er graag bij horen. En vroeg of laat komen deze kinderen er toch achter dat ze zich niet willen aanpassen aan anderen. Ik vertel mijn kinderen dan ook altijd dat ze goed zijn zoals ze willen zijn. Dat ze zich niet hoeven aanpassen. “Als je bent zoals iedereen is”, vertel ik hun regelmatig, “dan ben je ook heel saai !”. En dat geldt ook voor volwassenen. Mensen om je heen zullen het zeker raar vinden als je opeens voor jezelf kiest. Soms voelt het ook vreemd, egoïstisch zelfs.

Een gevoelig persoon, egoiïstisch ?

Maar een gevoelig persoon kan nooit egoïstisch zijn, wij voelen alles wat de ander voelt, bovendien kunnen we daar moeilijk omheen. Hoe kan je dan egoïstisch zijn ? Sterker nog, als jij er eerst voor jezelf bent, kun jij er beter voor de ander zijn. En ja… met je nieuwe gedrag, je nieuwe houding, stoot jij mensen van je af. Voor sommige mensen is het te confronterend om te zien dat jij wel goed met je gevoel kan omgaan. Dat jij er voor kiest om gelukkig te zijn en daar hard aan te werken. Wanneer jij je gevoeligheid als een kracht kan inzetten, doordat je zelf beter met je gevoeligheid omgaat, denken mensen zelfs dat je alles kan zien en voelen. Dat je helderziend bent. Toen ik een andere manager op mijn werk vertelde over mijn gevoeligheid, en dat ik mensen kan scannen en kan inschatten, heeft hij zijn hele managers clubje verteld dat ik helderziend was ! Sommige mensen worden daar bang van en denken dat je dan ook alles kan zien wat er fout gaat. En deze mensen kunnen dan ook afstand van je gaan nemen. En midden in je persoonlijke groei zie je dan opeens dat er mensen verdwijnen uit je leven. Je kan je dan in de steek gelaten voelen.

“Aan jezelf werken is net alsof je achteruit door de trein loopt. Je ziet dan alleen alles wat je verliest. Draai je eens om en zie welke gewelige nieuwe dingen er op je pad komen !”

Achteruit lopen door de trein !

Moet je dan weer aan jezelf gaan twijfelen ? Omdat jouw omgeving jouw “niet leuk” vindt ? Het klinkt mij nogal bizar in de oren, dat als jij eindelijk op weg bent om echt jezelf te zijn en daar flinke stappen in maakt, jouw omgeving je lijkt te laten vallen. Sterker nog… alle mensen die echt om je geven zullen juist blij voor je zijn. Dat je gelukkig bent en iets heel anders gaat uitstralen. Eigenlijk is het net alsof je achteruit door de trein loopt. Iedereen zit in wagon 1. Op het moment dat jij aan jezelf gaat werken, ga je groeien. Je bent dan op weg naar wagon 2. Niet iedereen heeft de behoefte om zich te ontwikkelen, sommigen blijven gewoon zitten in wagon 1. Maar jij werkt aan jezelf en loopt naar wagon 2. Alleen doe je dat nogal raar. Je loopt achteruit naar wagon 2, en ziet dus alleen alles wat je verliest, alles wat achterblijft. Je hebt het gevoel dat je afscheid moet nemen van mensen om je heen. Draai je dus eens om, en kijk eens naar alle nieuwe mensen die op je pad komen. Alle nieuwe mensen die ook in wagon 2 zitten of er naar toe lopen. Welke impact heeft dat op je leven !

Het recht om jezelf te zijn

maaiveldIedereen in deze westerse maatschappij heeft snel zijn oordeel klaar. We zijn zo gewend om iedereen te labelen. Die doet het goed, die doet het niet goed. Maar wie bepaalt nu wat “goed” is ? Er bestaat geen goed of fout. Jij doet gewoon jou ding, net zoals andere mensen hun ding doen. En dat is prima. Hoe andere mensen hun ding doen is misschien heel anders dan dat jij het zou doen. Maar die mensen hebben ook het recht om de dingen om hun eigen manier te doen. Net zoals jij. Wat zou de wereld een mooie plek zijn als iedereen zich dat kan realiseren. Mensen doen dingen niet “goed” of “fout”, maar misschien wel “anders”, en dat is helemaal oké.

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>