Met deze 7 tips wordt jouw kind weer het zonnetje in huis ! | Leef Intens

Met deze 7 tips wordt jouw kind weer het zonnetje in huis !

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

feb 22

Gevoelige kinderen voelen alles en iedereen aan. Dat kan behoorlijk lastig zijn wanneer het carnaval is en het overal druk is om hen heen. Hun zintuigen staan vaak zo scherp afgesteld dat de harde muziek soms als vervelend wordt ervaren. Ook rent iedereen door elkaar. Maar buiten het feit dat de carnavalsfeesten voor de deur staan kan je kind sowieso onder druk staan omdat er zoveel van hem verwacht wordt. De juf, ouders, vriendjes, vriendinnetjes, iedereen uit zijn omgeving heeft bepaalde verwachtingen. En kan je kind die allemaal waarmaken ? Hieronder volgen een aantal tips die je kan toepassen zodat jouw kind weer het zonnetje in huis wordt.

 • Biedt je kind meer structuur in het ochtendritueel. Het drukkende gevoel dat je kind van alles moet begint in de ochtend al, wanneer het hele gezin zich moet haasten om op tijd op school te komen. Weet je kind precies wat hij moet doen ? Of is hij snel afgeleid, of alleen maar bezig om ervoor te zorgen dat hij op tijd klaar is ? Geef je kind wat structuur in het ochtendritueel door samen eens op een rijtje te zetten wat hij moet doen. Maak er een lijstje van waar hij elke dag naar kan kijken.
 • Kijk of je kind eerder de klas in mag. Vooral bij kinderen die last hebben van de drukte op de gang, en de vele mensen die hun kind de klas in willen brengen, is het verstandig om je kind 10 minuten eerder de klas in te brengen. Dan kan hij zichzelf bezig houden met een boekje of een werkje, en heeft hij minder last van de mensen om hem heen. Een rustig begin van de schooldag is al het halve werk !
 • Voer op tijd rustmomenten in. Als je merkt dat je kind wat stressgevoeliger is, is het wellicht beter om hem wat meer rust te geven. Het helpt om dan even niet af te spreken met andere kinderen en om meer aandacht te besteden aan het kalmeren thuis. Even 1-op-1 tijd met papa of mama, samen wat rustgevende dingen doen is dan heel fijn. Besteed ook wat extra aandacht aan het bedritueel en stel voor om eens wat eerder naar bed te gaan.
 • Stem de soort rustmomenten af op het karakter van je kind. Wat ouders vaak vergeten is om de rustmomenten af te stemmen op het karakter van je kind. Sommige kinderen zijn heel druk, energierijk en beweeglijk. Daarbij is het belangrijk om ze even hun gang te laten gaan, zeker als ze de hele dag stil moesten zitten op school. Zij komen juist tot rust als ze even hun energie kwijt mochten raken door lekker uit te razen. Is je kind heel zintuiglijk afgestemd, dan kun je veel bereiken door hem in een warm bad te stoppen en met een nieuwe pyjama en een dekentje op de bank te gaan zitten. Ga met je kind in gesprek om er achter te komen wat voor hem werkt !
 • Beperk de visuele prikkels (beeldscherm, i-Pads en telefoons) tot de juiste momenten. Ouders denken vaak dat hun kind heerlijk tot rust komt als hij even TV mag kijken of een spelletje mag doen op de i-Pad. Anderen geven hem zelfs letterlijk een i-Pad mee naar bed, net voor het slapen gaan. Dit zal voor sommige kinderen wel werken (het is sterk afhankelijk van wat ze dan met dat beeldscherm doen), maar voor de meeste kinderen levert het juist prikkels op. Ze worden er nog drukker van in hun hoofd. Het is soms zelfs juist andersom: de ouders worden rustiger omdat hun kind even bezig is, maar de kinderen worden er juist drukker van. Wij hebben zelf de regel in huis dat beeldscherm tijd wordt beperkt tot een uur of half 5 in de middag. Daarna gaan we echt beginnen met het afbouwen van de dag.
 • Maak het slapen makkelijker met een massage en andere oefeningen. Kinderen zijn de hele dag bezig, en na het eten moeten ze opeens naar bed. In hun hoofd gaan de prikkels gewoon door. Terwijl ze met open ogen naar het plafond staren komt de hele dag nog eens voorbij. En nog eens. En nog eens. Help je kind door hem een ontspanningsmassage te geven of door samen een visualisatie of meditatie-oefening te doen. Dit mes werkt op twee kanten: je kind komt tot rust, en je hebt als ouder een mooi quality time momentje met je kind. Houd er rekening mee dat een ontspanningsmassage alleen voor een prikkelzoekend kind vaak te weinig is om al zijn energie kwijt te raken. Vaak werkt dat voor hem het beste in combinatie met een ontspanningsoefening.
 • Plan als ouder elke dag voldoende tijd voor jezelf in. Dit punt wordt vaak vergeten, maar is eigenlijk het meest belangrijke punt van allemaal ! We voelen ons zo verantwoordelijk voor onze kinderen, dat we alles voor hen over hebben. En als dat betekent dat dat ten koste gaat van onze privé tijd, dan moet dat maar. Maar heb je er ook bij stilgestaan dat je kind niet zoveel aan je heeft als jij tegen je grens aanloopt ? Je kind heeft geen behoefte aan een perfecte vader of moeder, maar wel een vader of moeder die laat zien dat ze zelf ook tijd voor zichzelf nemen. Die het goede voorbeeld geven, wat je kind vroeg of laat weer gaat overnemen. Als je er graag voor je kinderen wil zijn, lukt dat een stuk beter, als je er eerst voor jezelf bent. Dan straal je rust en kalmte uit, en kun je je kind makkelijker zo positief mogelijk benaderen.

Deze 7 punten zijn slechts een greep uit de vele dingen die je als ouder kan doen om je kind op weg te helpen. Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat de behoefte om tot rust te komen bij elk van je kinderen anders kan zijn ! De aanpak die je verzint voor je ene kind, werkt misschien wel helemaal niet voor je andere kind ! Veel kinderen kennen hun eigen grenzen ook niet, en walsen er gewoon overheen totdat hun batterijtje op is. Het is dan ook belangrijk om op een liefdevolle manier grenzen te gaan zoeken. Doe dat gewoon samen met je kind, en praat er met hem over. Leg hem ook vooral uit waarom dat iets verstandig is om te doen. Democratisch opvoeden is niet je kind vertellen dat iets moet, maar op een liefdevolle manier aangeven dat het ook anders kan, en je kind in het gesprek betrekken om zo samen tot de ideale oplossing te komen die ook echt bij hem past.

Wil jij je kind eens echt goed laten ontspannen ?

Wil jij jouw kind extra rustmomenten geven ? Zou het helpen als:

 • jouw kind meer zelfvertrouwen ontwikkelt en jij daarbij kan helpen ?
 • jij je kind kan helpen om in zijn eigen kracht te staan ?
 • jouw kind met jouw hulp zijn dag beter kan afbouwen ?
 • jij je kind kan helpen door hem te laten realiseren dat hij gewoon zichzelf mag zijn ?
 • jouw kind zich realiseert at hij zich niet steeds hoeft aan te passen aan anderen ?
 • jij je kind kan helpen om wat zelfstandiger te worden ?
 • jij als ouder het vertrouwen krijgt dat je het echt goed gedaan hebt ?
 • je kind zelf leert om met overprikkeling om te gaan ?
 • je kind ’s morgens weer fris en opgewekt opstaat ?

Ik heb voor jou 4 kindermeditaties ingesproken die jouw kind extra rust kunnen geven. Je kan ze samen doen met je kind ! Je kan ze of zelf voorlezen terwijl je kind luistert, of je gaat naast je kind zitten en mediteert samen ! Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.

meer informatie

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>