Ik wil graag iedereen helpen, alleen mijn energie is op ! | Leef Intens

Ik wil graag iedereen helpen, alleen mijn energie is op !

Door Roel van Heel | dagritme & energie

dec 27

Empathie en zorgzaamheid zijn de mooiste eigenschappen die je maar kan hebben. Het leven zou zoveel makkelijker zijn als meerdere mensen dat zouden kunnen ! Alhoewel deze eigenschappen een mens enorm kunnen sieren, hebben ze ook een enorme valkuil. Als je er te veel van hebt, kunnen ze je ook doen opbranden doordat je te veel met andere mensen bezig bent. 1 op de 7 mensen in Nederland belandden uiteindelijk in een burn-out. Dat is maar liefst 16% ! Hoe komt dat eigenlijk ? En belangrijker nog, wat kun je er aan doen ?

Brené Brown over Empathie en Sympathie

het lichaam als een machine

Stel dat je lichaam een machine is. De machine verwerkt elke dag input in de vorm van prikkels en sensaties, en levert een bepaalde output in de vorm van de gave en het talent dat je zowel op je werk als in privé kringen laat zien. Wanneer de machine normaal functioneert is er niets aan de hand. Jij doet goed je best en dat wordt door iedereen om je heen gewaardeerd.

“Het lichaam is als een machine, als je er goed mee omgaat zal hij goed presteren. Wanneer hij te lange tijd hard moet werken, zal er op een gegeven moment rook uit komen en kan hij ernstig beschadigd raken. Zorg er dus met een goede planning, voldoende brandstof en olie voor, dat hij op een gezonde manier optimaal kan presteren.”

Stel nou dat jouw machine meer input oppikt, dus meer prikkels en sensaties, en dat de output van die machine dan ook groter is. Jouw gaven en talenten komen dan nog meer tot zijn recht, je valt nog meer op en levert nog meer toegevoegde waarde. Mensen zullen je gaan bewonderen en je krijgt nog meer voldoening. In die situatie zal het heerlijk zijn om je empathie en zorgzaamheid te gebruiken om dat goede gevoel vast te houden en tegelijkertijd andere mensen te kunnen helpen.

verhoogde input, meer waarde

Die verhoogde input wordt veroorzaakt door de brandstof van de machine, het serotonine hormoon. Dit hormoon is de wetenschappelijke benadering van gevoelig(er) zijn en zorgt ervoor dat je zintuigen extra scherp worden afgesteld. Hoe scherper je zintuigen zijn afgesteld, hoe meer input er binnenkomt en hoe meer waarde je kan leveren. Veel mensen, gevoelig dan wel hooggevoelig van aard, vinden het heerlijk om op deze manier te leven. Maar er is ook een valkuil waar ze vaak niet op letten. Je kan het te leuk vinden om in deze modus te verkeren, waardoor je te weinig rust neemt, de mening en waardering van andere mensen te belangrijk vindt en je grenzen niet in de gaten houdt. Jouw machine draait dan overuren en slijt letterlijk sneller omdat de machine geen enkele seconde rust krijgt.

“Hoe meer input de machine krijgt hoe beter hij presteert en hoe waardevoller de output wordt. Maar een te grote focus op de waarde van de output, hoe groter de kans is dat de machine constant moet presteren en waardoor hij sneller gaat slijten.”

meer slijttage door constant presteren

Wanneer jouw machine te weinig rust krijgt en te hard moet werken, komt er cortisol (het stresshormoon) en adrenaline (waarschuwingshormoon, zorgt voor extra focus) vrij. Deze hormonen zorgen ervoor dat je machine het langer volhoudt om maximaal te presteren. Op korte termijn is dat niet erg, maar op lange termijn kan de machine sneller gaan slijten doordat hij constant op volle toeren moet draaien. Zo gaat dat ook met jouw lichaam. Doordat je meer en meer bezig bent in je hoofd wat je moet doen en wat anderen van je verwachten, neem je te weinig tot geen tijd voor jezelf. Daardoor slijt je lichaam letterlijk sneller doordat het ongezond is dat er lange tijd cortisol en adrenaline in je lichaam blijven ronddwalen.

tips om je machine optimaal en op een gezonde manier te laten werken


tip 1 – verhoog de kwaliteit van je input

verhoog de kwaliteit van je input
verhoog de kwaliteit van je input

Wanneer je constant van alles oppikt, is het vrijwel onmogelijk om jouw machine in balans te houden. Zorg er dan ook voor dat je niet alle prikkels en sensaties tot je neemt, maar alleen de belangrijkste, die jou echt iets gaan brengen. Door je constant af te vragen of iets jouw probleem is of dat van een ander, of je er echt iets mee moet of dat je het mag loslaten, verhoog je de kwaliteit van je eigen input. Wees kritisch en realiseer je dat elk uur die je besteed aan dingen die eigenlijk niet zo belangrijk is, een uur is die je niet meer kan besteden aan het genieten van je eigen vooruitgang.

tip 2 – kijk meer naar het functioneren van de machine dan naar de output die hij levert

kijk meer naar het functioneren van jouw machine
kijk meer naar het functioneren van jouw machine

Let dus wat meer op je eigen groei, je persoonlijke ontwikkeling en wees trots op elke stap die je zet. Daarbij maakt het niet eens uit hoe groot je stap is, of je het vooraf zo bedacht hebt, of dat je achteraf terugkijkt en ervan leert. Het belangrijke is dat jij meer naar je lichaam en je machine gaat luisteren, want die geven heel goed aan wat wel en niet goed voor je is. Wees blij met elke stap die je zet. Keer na drukke tijden altijd weer even terug naar jezelf.

tip 3 – doe meer serotonine verhogende activiteiten

meer serotonine verhogende activiteiten
meer serotonine verhogende activiteiten

Wanneer je over voldoende serotonine beschikt, gaat het goed met je. Te veel zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt. Te weinig zorgt ervoor dat je depressief kan raken. Je hoeft niet eens serotonine in pillen vorm te gebruiken. Je kan eenvoudig serotonine verhogen door meer tijd voor jezelf te nemen en je zintuigen in te zetten om meer te genieten. Zonder je dus eens af met een boek, luister naar muziek, maak een wandeling in de natuur, doe een ontspanningsoefening of ga onderneem meer activiteiten met de mensen die je lief hebt. Hoe meer jouw serotonine hormoon in balans is, hoe beter het met je gaat.

tip 4 – doe meer cortisol verlagende activiteiten

meer cortisol verlagende activiteiten
meer cortisol verlagende activiteiten

Leer jezelf aan om op tijd aan te voelen wanneer jouw stressgevoel te extreme vormen aan dreigt te nemen. Luister naar je lichaam en bouw lichaamsbewustheid op. Hoe eerder jij merkt dat je gestresst dreigt te raken en hoe eerder jij ingrijpt, hoe meer controle je krijgt over je eigen lichaam. Denk daarbij aan koffiepauzes op je werk, even naar buiten tijdens de lunch, bij thuiskomst eerst een kwartiertje rust, meer tijd voor het ochtend- en avondritueel, minder beeldscherm, minder social media en een betere planning in je agenda.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>