Niet nog een slapeloze nacht...! | Leef Intens

Niet nog een slapeloze nacht…!

Door Roel van Heel | dagritme & energie

jul 13

Nog twee schoolweken en dan heeft Timo eindelijk zomervakantie. Hij is er enorm aan toe. De laatste weken op school zijn zwaar geweest. Af en toe heeft hij een slapeloze nacht omdat hij te veel aan zijn hoofd heeft. Hij merkt het ook aan de andere kinderen in de klas. Iedereen is wat uit zijn doen. Sommige jongens zijn wat drukker en luisteren minder goed naar de juf. De juf moet dan even streng zijn. 

Timo vind het fijner om even lekker op zichzelf te zijn. Even een boekje lezen, of even alleen op de schommel. Timo heeft ook niet zo’n zin om af te spreken. Hij is moe, en gevoeliger voor de prikkels om hem heen dan anders.. Bijna elke dag verheugt hij zich op de vakantie. Nog 14 dagen… 13 dagen… nog even… en dan is het vakantie! Timo vind het moeilijk om zich te blijven concentreren in de klas.

Het is bedtijd…

Het is kwart voor 8. Timo moet naar bed. Wanneer zijn moeder aan hem vraagt om zijn pyjama aan te doen en de tandenborstel te pakken, doet Timo net alsof hij zijn moeder niet hoort. Na enkele minuten herinnert mama Timo er nog eens aan, dit keer met een serieuze toon in haar stem. Timo is duidelijk niet blij met mama’s signaal, maar gaat langzaam naar boven. Als mama boven komt, zit Timo gewoon met zijn auto’s te spelen, nog steeds met zijn kleren aan. “Timo !”, roept mama boos. “Wat heb ik je nu gevraagd ? Je hebt nog niet eens je pyjama aangedaan !”. Geschrokken draait Timo zich om. “Mam !”, roept Timo boos, “kijk nu eens naar buiten ! De zon schijnt nog, ik ben nog niet moe, en ik wil nog spelen met de auto’s !”. Mama begrijpt heel goed dat Timo nog even met de auto’s wil spelen, maar morgen wordt weer een drukke dag en Timo heeft zijn slaap hard nodig. Timo vind het absoluut niet leuk en wordt roept boos : ”Waarom moet ik altijd als eerste naar bed, ik ga niet!”

Mama gaat rustig op Timo’s bed zitten. Timo staat mokkend, met zijn rug naar mama toe, armen over elkaar heen, en gezicht op onweer. “Kom je even bij me zitten ?”, vraagt mama. Boos plofte Timo op zijn bed. “Ik kan heel goed begrijpen dat het voor jou niet leuk is dat je altijd als eerste naar bed moet. Vroeger had ik hetzelfde probleem. Ik moest van mijn moeder ook altijd als eerste naar bed, ik was ook de jongste thuis. Ik werd er ook altijd erg boos van!”

Te veel energie om te kunnen slapen

Twijfelend en vragen, kijkt Timo naar zijn moeder. “Toen ik net zo jong was als jij, wist ik nog niet dat ik al die uren slaap echt nodig had. Jij hebt ze ook nodig. Je bent nog 9 jaar, dus je hebt echt 11 uur slaap nodig.” “Maar mama”, vertelt Timo, “ik ben nog helemaal niet moe! Ik voel dat ik nog heel veel energie heb. Dan lig ik in mijn bed en heb ik helemaal niks te doen. Zit ik de hele tijd naar het plafond te staren, heb ik echt geen zin in!” Mama begrijpt het. Timo heeft nog enorm veel prikkels in zijn hoofd en dat moet er echt uit, voordat hij gaat slapen. Hij kan dat ook niet zelf.

Energie eruit springen

“Zullen we al die energie eruit springen?”, roept mama vrolijk. Blij en verrast staat Timo op, mama pakt zijn hand en samen springen ze flink op en neer. Met een glimlach op zijn gezicht zijn springen ze samen in de huiskamer. “Ik begrijp je wel hoor”, begint mama. “Jij bent iemand die heel veel energie heeft, en het heerlijk vind om te stoeien en om dingen te doen. Jij vindt het moeilijk om de dag af te bouwen”. Aarzelend gaat Timo naast mama op de bank zitten. “Ik heb het misschien ook wel wat te druk gehad de laatste tijd, en wat minder tijd aan je besteed. Misschien is het leuk als we samen de dag gaan afbouwen en dat ik je daar wat meer mee help. We kunnen bijvoorbeeld samen met de hond gaan wandelen, of een spelletje doen na het eten. Lijkt je dat fijn ?”. Timo knikt. “Ik wil je graag helpen om je dag af te bouwen, maar luister Timo. Je maakt elke dag vanalles mee. Aan de ene kant ben je moe, aan de andere kant heb je nog veel energie. Het is belangrijk voor je om je dag goed af te bouwen en om voldoende te slapen. Om al je prikkels goed te kunnen verwerken, en ’s morgens weer fris op te kunnen staan, heb je echt minimaal 11 uur slaap nodig.”

Quality Time en de dagafbouwen

“Maar ik weet wat”, gaat mama verder. “Als je nu je pyjama aandoet geef ik zometeen een slaapmassage. “Jaaaaaaaaa, dat wil ik!!” Timo rent snel naar boven, trekt meteen zijn pyjama aan pakt zijn tandenborstel. Hij doet alles voor een slaapmassage. Hij weet dat hij er rustig van wordt in zijn hoofd. Snel gaat hij in zijn bed liggen en roept mama dat hij klaar is. Mama smeer wat lavendelolie onder zijn voeten. “Wat is dat mama “, vraagt Timo. “Dit is lavendelolie. Dat helpt jou om lekker te slapen. Wacht maar, het begint zometeen met werken”. Mama gaat naast het bed van Timo zitten en begint met zijn rug. Zodra mama Timo’s rug aanraakt, ziet ze dat Timo er intens van geniet. Daarna gaat ze naar Timo’s hoofd, zijn haren, gezicht. Ze sluit af bij Timo’s handen. Dit duurt in totaal zo’n 10 minuten. Halverwege is Timo alweer in slaap gevallen.

Deze slaapmassage werkt erg goed voor Timo. De prikkels worden verwerkt, hij voelt zich ontspannen en geeft zich over aan zijn moeheid. Hij vindt het heerlijk! Meestal ligt hij binnen 10 minuten te slapen. Dit is voor hem een fijne manier om naar bed te gaan. Hij hoeft dan niet lang wakker te liggen, te piekeren, of te denken aan alle dingen die hem nog te wachten staan de volgende morgen. Het werkt ook de hele nacht door en wordt niet meer wakker midden in de nacht. De volgende ochtend wordt hij heerlijk rustig wakker en kan weer beginnen aan een nieuwe dag.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>