Nieuwe dingen | Leef Intens

Nieuwe dingen

Door Roel van Heel | nieuwe dingen

aug 25

Een van de dingen die ik nog steeds vervelend vind aan hooggevoelig zijn, is dat nieuwe dingen toch vrij vermoeiend zijn en blijven. Wij zijn uiteraard gewend om alles zeer uitgebreid te observeren en te analyseren. En op ons gemak voelen doen we dan pas echt als alles op die manier zijn plek heeft gevonden. Nieuwe dingen kunnen dan wel eens koud op je dak vallen.

Vorige week ben ik aan de slag gegaan bij een nieuwe klant. Mijn bedrijf, Incentro, plaatst mij bij verschillende opdrachtgevers, kriskras door het hele land. De ene keer een ritje naar Den Haag, de andere keer naar Amsterdam, dan weer naar Veghel. Drie verschillende omgevingen in korte tijd. Dat levert uiteraard vele prikkels op. Wat wordt er van mij verwacht ? Kan ik voldoen aan de zaken die van mij verwacht worden ? Kan ik het binnen de gestelde tijd afkrijgen ? Bij een nieuwe klant valt het nog wel mee, maar wat als je opeens op kantoor van Incentro moet gaan werken, en tegelijkertijd ook nog eens bij drie verschillende klanten? Op zo’n moment, word ik er weer aan herinnerd dat ik hooggevoelig ben. Even een moment dat ik me even afvraag of ik er wel zo blij mee ben, om zoveel prikkels te ervaren.

Nieuw schooljaar

Yuna en Ravi beginnen deze week ook weer aan hun nieuwe schooljaar. Nieuwe dingen spelen ook voor hun weer een belangrijke rol. Ravi moet in groep 3 opeens leren stilzitten, in een bankje, rechtop, luisterend naar een nieuwe meester die hij nog niet kent. Op zich al een flinke uitdaging voor onze wildebras, die ’s morgens nog zingend en springen door de kamer huppelt, maar bij wie toch de moed even in de schoenen zinkt als hij met mama in het nieuwe klaslokaal aankomt. Yuna gaat naar groep 4 en zit dan wel in dezelfde groep kinderen, maar wel met een nieuwe juf die ze nog niet kent, en een nieuwe indeling in de klas. Alles nieuw, alles spannend.

Ook voor Sandra is de eerste schoolweek spannend. Voor de zomervakantie heeft ze haar lange traject, haar gevecht tegen kanker, succesvol afgesloten. Lange tijd heeft ze haar hoofd moeten bedekken en verstoppen zodat niemand haar kale hoofd zou zien. Nu loopt ze al een tijdje zonder hoofddoek rond. Maar de moeders op school hebben haar nog niet gezien zo, en Sandra zal verzekerd zijn van vele reacties. Toch even spannend.

Het is wat het is

Op zo’n moment probeer ik weer terug te grijpen naar de dingen die ik geleerd heb. Blijf bij jezelf, het is wat het is. Een riedeltje dat telkens weer door mijn hoofd spookt. Meer doen dan je best gaat niet. Geen dingen in je hoofd halen die er niet zijn, maar vertrouwen in jezelf. Niet de focus leggen op andere mensen om je heen, maar op jezelf, overtuigd van je eigen capaciteiten.

Vooral Yuna heb ik in de vakantie ook proberen te overtuigen van deze nieuwe aanpak. Als ze te veel prikkels krijgt in de klas sluit ze zich af, en laten klasgenootjes haar al snel links liggen. Ze zal ook moeten leren om haar weg te vinden hierin. Je niet teveel afsluiten, maar dingen doen die je moeilijk vindt, door de zure appel heenbijten. Kleine dingetjes kunnen dan wel helpen. Zo zit ze naast haar beste vriend en grote liefde, Tyrone. Toch een vertrouwd plekje in de klas. En Ravi hoeft nog niet de hele dag stil te zitten maar mag voorlopig nog even vrij spelen tussen de bedrijven door.

Toch goed verlopen

Bij Sandra is het achteraf uiteraard ook goed verlopen. Eenmaal op school, stormden de moeders op haar af, en werd ze beladen met complimenten. “Wat zit je haar leuk!!”. Uiteraard is haar haar flink gegroeid de afgelopen weken en is haar hoofd inmiddels weer bedekt met een flinke blonde dos. Met een klein kuifje.

En na die eerste week is er opeens weer… rust… En kijk je terug en vraag je je af, waarom heb ik me zo druk gemaakt…? Alles is weer ok.

Meld je aan !

Meld je nu aan en mis geen waardevolle tips uit onze praktijk die je kind kan laten uitgroeien tot een sterke, zelfstandige, verantwoorde volwassene! Bovendien ontvang je van ons de emotie-wijzer zodat jij je kind vanavond nog kan helpen met het tegengaan van overprikkeling!

>