De schoolvakantie als een goede leerschool ! | Leef Intens

De schoolvakantie als een goede leerschool !

Door Roel van Heel | pubers

jul 27

De grote vakantie is eindelijk begonnen. Bij ons was de spanning bij de kinderen duidelijk te merken. Ze gingen niet meer met plezier naar school, ze vonden het zwaar en lang duren. Mijn dochter riep af en toe dat ze echt geen zin meer had. Ze wilde leuke dingen gaan doen. Mijn zoon kwam af en toe chagrijnig en moe thuis. De dagen waren lang. Toch hoorde ik ook veel moeders op het schoolplein met elkaar praten. Ze vonden het we leuk dat de vakantie eindelijk begon, maar ze zagen er ook wel tegenop. Zes weken lang die drukte in huis. Zes weken lang een groot feest. Hoe kom je als ouder tot rust als je kinderen zes weken lang non-stop thuis zijn ? Hoe kan de vakantie ook een leerschool zijn ?

Vroeger ging het heel anders in de vakantie… weet je nog ?

Ik weet nog zo goed hoe dat bij mij thuis ging vroeger. Ik was een jaar of 13, 14 en ik vond het heerlijk dat ik eindelijk vakantie had. Heerlijk naar het zwembad, naar het strand, samen met mijn vrienden leuke dingen doen. Dit jaar wilde ik even geen vakantiewerk doen om geld te verdienen, maar gewoon eens heerlijk genieten van het buiten zijn. Maar mijn vader stak daar een stokje voor. Ik moest en zou werken deze vakantie en met grote tegenzin ging ik dan maar een vakantiebaantje zoeken. Dat werkt tegenwoordig niet meer zo natuurlijk. Je kinderen dwingen om te werken omdat jij dat als ouder verstandig vindt werkt niet.

Persoonlijk ga ik anders te werk, verantwoordelijkheid leren kan ook leuk zijn !

Maar toch wil ik mijn kinderen wel leren hoe ze zelfstandig moeten worden. Gewoon in kleine stapjes. Dat als ze goed hun best doen, daar altijd iets positiefs uit komt. Want zo zit het leven in elkaar. Mijn dochter is nu 11, mijn zoon is 9. Ze zijn zich er heel bewust van dat papa en mama goed hun best moeten doen zodat we met zijn allen leuke dingen kunnen doen. Dus zijn ze ook wel zover dat we ze als ouders langzaam wat dingetjes kunnen leren.

Sandra en ik waren op zoek naar een leuke manier om dit te ondersteunen. Als we ze nu eens kleine taken laten doen, waar ze geld voor kunnen verdienen. Nepgeld. Met dat nepgeld kunnen ze cadeautjes kopen die we van tevoren hadden uitgezocht. Een fidget spinner, een dagboekje, een penny zomerboek, een donald duck vakantieboek en noem maar op. We hebben het beneden in de woonkamer uitgestald met echte prijskaartjes erop. We hebben de kinderen uitgelegd wat we van plan waren. En diezelfde dag gingen ze allebei aan de slag met het maken van nepgeld. Grijze munten van 2 euro, rode munten van 1 euro, oranje munten van 50 cent, gele muntjes van 20 cent, enzovoorts. Tegelijkertijd hadden we in de keuken een rijtje post-it notes opgehangen. Daar stonden de taken op die ze konden doen. Kleine taken, zoals de tafel afruimen en de vaatwasser inruimen. Maar ook grotere taken zoals de auto wassen of onkruid plukken. Ze mochten zelf kiezen wanneer ze welke taak willen doen.

Een goede balans tussen je best doen en gewoon lol hebben is ook heel belangrijk !

Natuurlijk moet ik tijdens het ontstaan van ons eigen ritueel vaak aan mijn eigen situatie van vroeger denken. Mijn kinderen hoeven van mij niet de hele dag te werken. Daar zijn ze ook nog veel te klein voor. Het zijn kinderen die uiteraard ook moeten genieten van het kind zijn. Buiten spelen, buiten fietsen, filmpje kijken, skeeleren, noem maar op !

Dus mogen ze van ons maximaal 1 grote taak per dag doen, of meerdere kleine taken. Mijn dochter, de prikkelmijder, heeft daar eerst even goed over nagedacht. En al snel zag zij de mogelijkheden. Ik wist natuurlijk dat zij meteen voor het penny zomerboek zou gaan (zij is een enorme fan van paarden), en zij begon al snel aan een aantal taken zodat ze dat zomerboek mocht hebben. Mijn zoon had er wat langer voor nodig. Hij had eigenlijk geen zin om een taak te doen. Maar toen hij zijn zus zo enthousiast aan de slag zag gaan, veranderde hij snel van gedachten. Later gingen ze zelf taken verzinnen die ze konden doen. En uiteraard hebben we hun daar de vrijheid in gegeven en hun daar op een positieve manier in gestimuleerd. Maar we hebben ook gezegd, dat het niet de bedoeling is dat ze de hele dag werken om dan zoveel mogelijk cadeautjes te verdienen. Op een gegeven moment is het klaar, en gaan we iets leuks doen. Zo gaan we vandaag met de fiets een fietsroute doen waarbij we een aantal speeltuinen afgaan. De kinderen worden daar helemaal blij van, en papa en mama hebben wat quality time samen.

En als je goed kijkt, kun je je kind zoveel meer leren dan verantwoordelijkheid alleen !

Later die week hadden ze allebei hun zinnen gezet op de fidget spinner. Er zat een zilveren en een paarse tussen. Mijn zoon had de zilveren al bij elkaar gewerkt. Toen raakte mijn dochter in paniek. Zij wilde zo graag de andere fidget spinner hebben dat ze als een gek allerlei klusjes ging doen. Ze had geen tijd om te ontbijten, geen tijd voor een knuffel. En toen mijn zoon eerder klaar dreigde te zijn met zijn taak, ontstond er kortsluiting in haar hoofd.

Ik liet haar even op de bank zitten. “Weet je nog dat ik laatst een gesprekje met je had over lichaamsbewustzijn ?”, vroeg ik haar. Ze was dat gesprek even kwijt. “Ik begrijp heel goed dat je zo graag die spinner wil hebben. En vervolgens ga je heel hard aan het werk. Dat snap ik. Maar ik zie nu dat je te ver gaat. Er ontstaat paniek in je hoofd. Het wordt druk in je hoofd en je kan niet meer helder nadenken. Eigenlijk geeft je lichaam je nu heel veel signalen dat het niet goed is wat je doet. Die paniek, die stress die je voelt, is zo’n signaal. Eigenlijk is dat een teken dat je het anders moet doen”.

Het was even stil. Ik zag haar nadenken. “Als je nu eerst eens zorgt dat je rustig wordt. Doe eens even de ontspanningsoefening die ik je geleerd heb”. Tien minuten later was ze weer rustig. “Heb je er aan gedacht om gewoon je gevoel te benoemen ? Het gevoel wat je nu ervaart ? Ga eens met je broer aan tafel zitten en vertel het hem. Misschien kunnen jullie dan een deal sluiten”. Even later zaten ze samen aan tafel. Met een beetje hulp sloten ze de deal dat mijn dochter de spinner mocht sparen en dat mijn zoon voor iets anders zou sparen. Hij had namelijk al zoveel spinners. Door mijn dochter op deze manier te helpen, kan ze leren om haar lichaamsbewustheid te ontwikkelen. Haar lichaam geeft signalen af. En als je daar naar kan leren luisteren, weet je ook wanneer je de oefening moet doen om rustig te worden. Of wanneer je even tijd voor jezelf moet nemen en het tijd wordt om eens te praten met papa of mama. Of wanneer je een deal moet sluiten met je broer. Dan heb je jezelf volledig onder controle.

Leer je kind om om te gaan met stress door lichaamsbewust te zijn !

Kinderen kunnen dus heel goed op jonge leeftijd met eenvoudige taken leren om zelfstandig te worden. Ze leren dat als ze hun best doen, ze ervoor beloond worden. Ze leren ook dat hard werken ook stress oplevert, en dat je daar een oplossing voor moet verzinnen. Dat laatste doen we vaak samen. Als ouder houd ik in de gaten dat mijn kinderen niet te hard werken en dat ze ook genieten. Maar op het moment dat mijn zoon zegt dat hij voor een boekje wil sparen en dat hij dan graag zijn kast met speelgoed opruimt en uitsopt, word ik wel trots.

Puberende kinderen hebben het ook nodig dat we hun executieve functies stimuleren. Dat ze leren inzien dat een actie die ze nemen ook een bepaalde uitkomst kan hebben. Dat als ze hun best doen hun dat wat oplevert. Op die manier leren ze spelenderwijs na te denken over de gevolgen van hun acties op langere termijn. Want dat is iets wat puberende kinderen moeilijk vinden. Ze leren ook om lichaamsbewustheid op te bouwen. Want als ze dat leren, maken ze zo’n grote sprongen ! Ze leren er zoveel van, iets waar ze hun hele leven voordeel van zullen ondervinden. Dus het uitvoeren van kleine taken in en om het huis, gaat zoveel verder dan alleen maar verantwoordelijkheid leren…! Hoe geweldig is dat ?

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>