Overprikkeling | Leef Intens

Overprikkeling

Door Roel van Heel | opvoeding

mrt 06

De zintuigen helpen je om te bepalen of het ergens veilig is. Als je zintuigen te veel prikkels moeten doorgeven, kan het zijn dat je je juist onveilig gaat voelen. Hooggevoelige kinderen hebben zeer goed ontwikkelde zintuigen! Als iets fijn is, is dat geweldig! Mooie muziek maakt dat je daar van geniet. Je kunt intense ervaringen hebben. Maar als iets niet prettig is, moeilijk of zelfs bedreigend is, omdat er bijvoorbeeld iets onverwachts gebeurt, ervaar je dat ook intens! Er kan overprikkeling optreden.

Als je overprikkeld bent, heb je last van stress. Je kan angstig worden of faalangst ontwikkelen. Overprikkeling kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor te vinden is. Misselijk zijn, duizeligheid, buikpijn, zere ogen, gevoelige oren, een gevoelige huid, zijn hier een aantal voorbeelden van.

“Alleen al de erkenning hiervan kan de hooggevoelige kinderen helpen.”

Als jij je kind wil helpen, is erkenning het belangrijkste. Je kind wil graag serieus genomen worden. Het signaal dat het niet erg is om overprikkeld te zijn, het signaal dat de overprikkeling er even mag zijn, doet al heel veel. In oplossingen denken, of om te proberen het kind ervan te weerhouden om boos of overprikkeld te zijn, is in deze fase zinloos. Hij zal er alleen maar bozer van worden. Denk maar eens hoe het voor jou is als iemand met een vinger in je zij blijft porren als je zelf niet zo lekker in je vel zit. Dan wordt jij toch ook nog bozer? Laat hem dus even uitrazen, geef hem even een dikke knuffel, neem hem even op schoot, of laat hem gewoon even zijn eigen ding doen. Als hij weer rustig is, kun je er met hem over gaan praten. Elke HSK vind andere dingen prettig als hij overprikkeld is. Ga op zoek naar de methode die het beste bij jouw kind past!

>