Ik had een overvloed aan Cortisol, even dacht ik... komt dit ooit nog goed ? | Leef Intens

Ik had een overvloed aan Cortisol, even dacht ik… komt dit ooit nog goed ?

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

jun 13

Ook het leven van een coach gaat niet altijd over rozen. Ik heb best een lastige periode achter de rug, waarin ik enkele beslissingen moest nemen die moeilijk voor me waren. Beslissingen die een grote impact zouden hebben op mijn leven. Zo ben ik gestopt met het organiseren van het Happy Life Festival, een festival waar ik mijn ziel en zaligheid in heb gestopt. Deze keuze was een verrassing voor vele mensen om me heen en het leverde ook wel wat verwarring op. Precies in dezelfde periode ging mijn macBook stuk, en voelde ik me zowat gehandicapt zonder mijn oude vertrouwde laptop. Mijn puberende kinderen kregen ruzie met elkaar en stonden te schreeuwen midden in de woonkamer en opeens was mijn website uit de lucht. Ik had een overvloed aan stress en ik voelde het stresshormoon Cortisol in overvloed door mijn lichaam racen. Even dacht ik… komt dit ooit wel goed ?

in tweestrijd

Ik verkeerde lange tijd in tweestrijd als het over het Happy Life Festival gaat. Wanneer je een festival organiseert met vier personen, zie je die personen ook vrij vaak. Samen zet je een droom neer en zie je veel mensen om je heen, zowel deelnemer als bezoeker heel erg blij worden. Maar waar er vier personen nodig zijn om een festival neer te zetten, zijn er ook veel ideeën, wensen en opvattingen hoe zo’n festival er uit moet zien. Natuurlijk gingen ook bij ons al die opvattingen steeds meer van elkaar verschillen en was het belangrijk om die koers af en toe wat bij te sturen.

“Mensen die hoogbegaafd zijn gaan in hun hoofd meestal sneller dan anderen. Het lijkt vaak leuk om hoogbegaafd te zijn, maar het kan soms ook heel confronterend zijn wanneer blijkt dat je de enige lijkt te zijn die zo snel gaat en anderen je niet kunnen bijbenen.”

in een rap tempo

Wanneer ik over het festival nadenk, zie ik niet alleen wat er al is, maar ook wat er nog kan komen. Hoe het festival er over enkele jaren uit kan zien. Het begint dan meteen te bruisen in mijn hoofd en allerlei plannen komen dan als wolkjes voorbij drijven. Dat gaat allemaal in een enorm rap tempo. Op die manier ontstaat er in mijn hoofd al een festival die jarenlang met succes draait en weet ik precies welke stappen ik moet zetten om daar te komen. Het is een talent om op die manier van niets iets te maken. Ik word er vaak heel blij van ! Soms gaat dat voor de mensen om me heen wat te snel. Ik denk dan vaak dat iedereen toch wel zal willen wat ik in mijn hoofd heb zitten en besluit om dat plan zodanig uit te kleden en uit te voeren zodat iedereen er een voordeel aan heeft. Ik ga dan wel wat sneller, maar de mensen om me heen kunnen toch een soort van meeliften zodat we samen naar dat ideaalbeeld kunnen gaan ? Maar weet je ? Niet iedereen wil zo snel gaan als ik dat ik ga, of even meeliften. En dat is helemaal oké.

Cortisol in overvloed

Op het thuisfront gebeurde er ook van alles, Sandra was moe en de kinderen maakten ruzie. Het stresshormoon Cortisol was zo torenhoog in mijn lichaam, dat ik bijna trillend en bevend op de bank zat. Dat was echt niet goed. Toen daarna ook nog mijn laptop crashte en mijn website uit de lucht was, was ik heel even in complete paniek. Ik voelde bijna letterlijk hoe mijn hersenen zich blokkeerden en alleen nog maar ruimte hadden voor angst en paniek. Ik voelde mijn hart sneller kloppen en zo’n trillend en bevend gevoel opkomen in mijn bovenlichaam. Het was heel even alsof ik buiten mezelf trad. Ik hoorde mezelf snauwen naar Sandra en de kinderen en heel even was ik niet de meest leuke man op aarde.

“Op momenten dat ik het zelf even moeilijk heb, spring Sandra als een soort van leeuwin er tussen om me te helpen. Ze houdt alles en iedereen even bij me uit de buurt, zodat ik de tijd kan nemen om te herstellen. Dat hebben we destijds ook zo afgesproken.”

leeuwinnengedrag

Op de momenten dat ik het even niet trek, springt Sandra meteen in de bres. Cortisol speelt bij haar dan een gezonde rol. Als een moederkloek (wij noemen dat binnen ons gezin ook wel eens het leeuwinnengedrag) werpt zij zich op om haar gezin te beschermen. Zij weet op zo’n moment ook vaak precies wat ze moet doen of wat ze moet zeggen. Dat hebben wij door de jaren heen ook zo afgesproken. Wanneer een van de twee niet lekker in zijn vel zit, springt de ander op om te helpen en om de prikkels zoveel mogelijk te minderen. Zo heb ik ook een soort van leeuwengedrag, maar nu was het Sandra’s beurt. Ze hield een tijdje alles en iedereen op afstand, zodat ik kon herstellen van mijn stress aanval.

afstand

Wat ik op zo’n moment nodig heb is afstand en veel rust. Dat zorgt er bij mij voor dat het Cortisol gehalte weer kan verlagen en dat ook Adrenaline zich even wat rustiger mag gedragen. Ik deed even mijn ogen dicht en nam een resetmomentje. Binnen een half uur was mijn website weer in de lucht en Sandra had de kinderen inmiddels weten te kalmeren.

Vervolgens ga ik meestal even wandelen buiten, waar ik even alleen kan zijn met mijn gedachten. Het is magisch wat er op zo’n moment gebeurt! Ik keek terug en zag dat ik al een hele tijd bezig was met mijn omgeving. Ook met mijn plannen rondom het festival zag ik dat ik constant bezig was om te kijken hoe anderen in mijn plannen zouden passen en was ik bezig om mezelf en mijn plannen aan te passen zodat het de juiste combinatie zou worden en het perfect zou zijn. Maar kan dat wel, je plannen aanpassen zodat ze perfect en ideaal zijn ?

“Voor jezelf kiezen is als verse broodjes kopen bij de bakker. Daar vraag je toch ook niet welk broodje je mag kopen ? Daar kijk je toch ook kritisch naar welk broodje het lekkerst lijkt ? Waarom lijkt het soms zo egoïstisch als je je eigen gevoel of passie volgt, terwijl het eigenlijk het beste is wat je kan doen ?”

als broodjes bij de bakker

Het is net alsof je dan in de supermarkt loopt, op zoek naar van die heerlijke broodjes die je op zondagmorgen warm maakt en je met het hele gezin op het terras zit te ontbijten. Je loopt dan toch ook niet naar die bakker en vraagt toch ook niet welke broodjes hij het liefste verkoopt ? De meest oude broodjes, die vooraan liggen natuurlijk, zodat hij grote winst kan draaien ? Nee, dan kijk je ook kritisch naar welk broodje het lekkerste lijkt en heb je dat beeld al voor je ogen hoe je op die zondag van dit broodje aan het genieten bent. Zo ging dat ook met mijn plannen.

verschil in beleving

Toen ik de afstand nam, kon ik weer met een heldere blik terugkijken naar het leven wat ik deze week geleid had. Het was helemaal niet zo dat ik nu enorme ruzie had met de overige organisatieleden. Maar ik twijfelde wel over mijn rol. Onze visie verschilde op sommige punten, maar ik heb altijd gezegd dat het festival moest draaien op de manier zoals de meerheid van het bestuur besliste. Ik kon mij daar dan ook vrij snel bij neer leggen en had er vrede mee dat het festival een koers zou uitzetten waarbij ik er misschien net iets anders tegen aan keek. Wat ik ontdekte was dat ik veel meer wil en veel meer kan en dat ik mezelf niet langer meer wilde afremmen. Dat heeft niets te maken met het festival, maar meer met mijzelf en de manier waarop ik in elkaar zit.

“Wanneer je voldoende afstand neemt en uiteindelijk de keuzes maakt die voor jou nodig zijn, gaat de boel weer stromen. Voordat je het weet komen er nieuwe mensen en nieuwe dingen op je pad die je weer razend enthousiast maken.”

een knagend gevoel

Juist door afstand te nemen ontdekte ik dat ik niet alleen op het festival maar ook op andere fronten mezelf te veel heb aangepast. Ik probeer iedereen te vriend te houden en ben altijd op zoek naar de manier waarbij zoveel mogelijk mensen zich blij voelen. Toen ik merkte dat ik andere ambities kreeg, maar ook zag dat mijn ambities in deze setting nog even op zich moesten laten wachten, had ik de neiging om de moed op te geven. Ik plaatste mijn ambities in de koelkast omdat ik het gevoel had dat er geen ruimte voor was. Ik hield mezelf voor dat dit het juiste was om te doen. Maar diep van binnen was er die onvrede. Het bleef aan me knagen.

weer even in mijn element

Toen ik besloot om te stoppen met het festival, had ik een gesprek met een collega. Ik werk met meerdere mensen samen, doe samen webinars, werken samen tijdens meditaties en nog veel meer van zulke dingen. Toen ik met deze collega aan tafel zat, was ik helemaal in mijn element. Het was iemand die bijna net zo snel gaat in haar hoofd als ik. Dat voelde zo goed, dat we al sparrend een compleet nieuw plan op papier hadden gezet over onze samenwerking. En dat binnen twee uur tijd ! Toen realiseerde ik me dat ik de dingen nog veel meer op mijn eigen manier mag doen. Dat het soms goed is om afscheid te nemen van dingen, zodat je een nieuwe koers ontdekt die beter bij je past. Op dat moment voelde ik me zo veilig, door Sandra’s leeuwinnengedrag en de fijne sparsessie met mijn collega.

een nieuwe toekomst

Ik kreeg een hele fijne gewaarwording. Op dat moment, toen we met zijn drietjes op het terras zaten te sparren, zag ik mijn collega met Sandra sparren. Ik zat er stilletjes bij, gewoon kijkend naar wat er gebeurde. Door afscheid te nemen van bepaalde zaken, gingen er nieuwe deuren open. Ik zag dat ik niet de enige ben die bruisende ideeën heeft. Deze nieuwe samenwerking voelde goed. Het deed mij realiseren dat persoonlijke groei altijd even pijn moet doen. Wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit, is het goed om eens te kijken naar wat een juiste volgende stap kan zijn. Denk daarbij ook out of the box. Kijk ook naar mogelijkheden die je niet meteen overweegt. Toen op dat moment, op het terras, samen met mijn collega en Sandra, zag ik een compleet nieuwe toekomst ontstaan. Een toekomst waar ik heel blij van wordt en die ik maar wat graag naar me toe trek.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>