Praten over je gevoel | Leef Intens

Praten over je gevoel

Door Roel van Heel | opvoeding

mei 21

Mijn zoon heeft een sterke eigen mening. Op zich heel goed natuurlijk, want hij zal het nooit toestaan dat iemand zomaar over hem heen loopt. Maar toch is het een enorme uitdaging soms. Praten over je gevoel is ook niet altijd makkelijk.

Het bedritueel is momenteel een complete ramp. Hij is 8 nu, en Sandra en ik willen hem stimuleren om eigen initiatief te ontwikkelen. We willen hem langzaam steeds meer eigen verantwoordelijkheid geven, zodat hij daarvan kan leren. Dat hoeft niet meteen goed te gaan, maar het is een goed begin. Het ging een tijdje goed. Tot deze week.

Geen zin

Om 7 uur roep ik dat hij om half 8 in bed moet liggen. Ik zie zijn gedicht al betrekken. In een flashback flits ik terug naar 35 jaar geleden. Als jongste van 4 kinderen moest ik namelijk ook als eerste naar bed. Ik werd altijd boos en vond het niet eerlijk. Logisch dat hij zich ook zo voelt. Als hij dan naar boven gaat, om zijn tandenborstel te halen en zijn pyjama aan te doen, blijft hij lang weg. Ik loop naar boven, en ja hoor… Hij zit gewoon te spelen met zijn kleren aan. Ik word een beetje boos.

Goed gesprek van man tot man

Later als hij klaar is om naar bed te gaan hebben we een goed gesprek, van man tot man. Ik vraag hem op vriendelijke toon waarom hij niet naar me luistert. Het gezicht van mijn zoon verandert. Zijn onderlip gaat naar buiten, de puntjes van zijn wenkbrauwen omhoog, de buitenkant omlaag. Standje verdrietig. Nu weet ik dat hij me serieus neemt. Hij geeft nog geen antwoord.
Ik blijf even stil en blijf hem doordringend maar rustig aankijken. “Ja maar papa…”, begint hij. “Ik voel me nog zo onrustig als ik naar bed moet, ik heb nog zoveel energie in mijn lichaam !” Ik voel mijn frustratie als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Waw”, roep ik. “Wat geweldig dat je dat zegt ! Zie je wat er nu gebeurt?” Vraag ik. Intussen is de verdrietige blik van mijn zoon ook verdwenen, om plaats te maken voor voor een blije. “Ja”, begint hij. “Je wordt weer blij”. Geweldig dit. “Ik weet iets”, zeg ik. “Ik pak hem bij de hand en samen beginnen we midden in de woonkamer op en neer te springen. “Laat je energie er maar uit hoor”, zeg ik. Enthousiast en lachend doet hij mee.

Praten over je gevoel

“Waarom heb je niet eerder over je gevoel verteld ?”, vraag ik later. “Je ziet nu wel dat als je eerder had verteld over je gevoel dat er niets aan de hand zou zijn. Ik snap heel goed dat het in je hoofd als beelddenker zo snel gaat. Dat heb ik ook! Als ik heerlijk aan het werk ben voor leef intens, gaat het erg snel in mijn hoofd. Dan wil ik ook gewoon even mijn eigen ding doen en niet stoppen. Ik snap dat je soms ook even geen zin hebt om te doen wat ik van je vraag”. Mijn zoon luistert stilletjes. “Weet je, papa”, begint hij. “Ik liep naar boven en realiseerde me dat ik je zo mis..!” Ik voel mijn hart smelten. “Je bent de hele week aan het werk voor je IT baan. Je komt thuis, ik moet weer naar bed en jij gaat gewoon door met werken voor leef intens. Ik zie je zo weinig”. Ik word er stil van. Een confronterende opmerking maar zo waar.

Confronterend, maar zo blij

“Wat ben ik blij dat je dit tegen me zegt. Ik ben inderdaad veel bezig met leef intens. Maar weet dat jij vele malen belangrijker bent dan leef intens. Ik ben al net mama bezig om een goede indeling te maken in mijn agenda (de kinderen hebben sinds kort ook een agenda). Ik vind dat moeilijk, want ik vind het zoo leuk om voor leef intens te werken dat ik soms de tijd vergeet. Maar ik ga dit doen. Zodat ik meer tijd krijg. Ook voor jou. We geven elkaar een dikke knuffel.
Een goed gesprek met je zoon is heerlijk. Maar je moet wel je boosheid soms opzij kunnen schuiven, zodat je kan zien wat er echt aan de hand is. Om je kind te leren en te laten zien dat praten over je gevoel veel oplevert.
Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>