Prikkelzoeker of ADHD ? | Leef Intens

Prikkelzoeker of ADHD ?

Door Roel van Heel | prikkelzoeker

nov 19

In het hoofd van sommige kinderen is het nooit stil. Mijn zoon loopt bijvoorbeeld nooit rustig de trap af, maar danst en springt er vanaf. Zodanig zelfs, dat ik soms mijn hart vasthou en denk dat hij nu elk moment zijn nek kan breken. Tijdens het praten staat hij nooit stil en lijkt hij niet te luisteren. Tijdens het fietsen kan hij niet gewoon recht op het fietspad fietsen, maar begint hij gewoon te slalommen. De lijn op het midden van het fietspad is ook zo leuk! Mensen om je heen zeggen wel eens… die jongen heeft zeker ADHD! Maar is dat wel zo ? Is hij niet gewoon een prikkelzoeker ? Een ADHD jongen en een prikkelzoeker hebben beide een ding gemeen: ze zoeken allebei hun grenzen op. Gewoon omdat het kan.

Ritalin

Sommige artsen schrijven dan Ritalin voor. Als je echt ADHD hebt en je slikt Ritalin, wordt het stil in je hoofd. Je gevoel wordt afgevlakt en de rust keert terug. Heel fijn natuurlijk. Maar soms hebben deze kinderen het gevoel dat ze zichzelf niet meer zijn. Als de pil is uitgewerkt zou het zomaar kunnen zijn dat je gevoel extra sterk terugkomt. Eigenlijk zou je Ritalin kunnen vergelijken met het maaien van gras. Wanneer je begint met grasmaaien ziet alles er netjes en mooi uit. Maar een tijdje later zijn de eerste grassprietjes alweer zichtbaar. Voor wie is de Ritalin dan fijn ? Voor je kind ? Of voor jou als ouder ?

Als je als niet-ADHD-er Ritalin slikt, vlakt het je gevoel af, maar je krijgt dan juist meer energie. Ritalin pillen worden dan ook vaak in de uitgaanswereld verkocht omdat je eetlust verdwijnt en je zoveel energie krijgt dat je langer kan doorgaan. Na een uur of drie is de pil uitgewerkt en merken veel mensen dat ze een dip krijgen. Soms kunnen deze mensen dan niet gaan slapen omdat ze dan oververmoeid zijn en je de dag niet meer zo goed kan afsluiten. Door op een kunstmatige manier je energie-huishouding te beïnvloeden, bouw je de dag niet meer rustig af, maar is de pil opeens uitgewerkt en moet je opeens gaan slapen. Dat gaat dan een stuk moeilijker.

Prikkelgevoeligheid

Aan de andere kant heb je ook prikkelgevoeligheid. Extraverte prikkelgevoelige kinderen, ook wel prikkelzoekers genoemd, zoeken ook steeds hun grenzen op. Willen ook weten wat er gebeurt als ze niet luisteren, als die beker melk omvalt. Ze doen ook druk, stoeien, rennen en vallen. Het grote verschil met de ADHD-kinderen is dat een prikkelgevoelig kind zich veel makkelijker kan verplaatsen in een ander. Een prikkelgevoelig kind, hoe druk ook, zal soms toch naast je komen zitten en een arm om je heen slaan en vertellen hoe belangrijk je voor hem bent. Een ADHD kind zal dat minder snel doen omdat hij minder inlevingsvermogen heeft. Ze hebben weinig aandacht voor detail. Ze functioneren graag op de voorgrond. Zulke dingen doen prikkelgevoelige kinderen weer veel minder.

Natuurlijk is Ritalin soms wel een tijdelijke oplossing voor je kind. Bijvoorbeeld als je met je handen in je haar zit rondom zijn schoolresultaten. Sommige mensen gebruiken Ritalin juist in situaties waarin ze zich moeten concentreren voor een examen. Maar ze beschrijven ook dat het eigenlijk niet fijn voelt. Dat ze zich opsluiten in hun kamer om te studeren voor het examen. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van. Kinderen moeten juist ook leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. En hoe kunnen ze dat leren als het gevoel vaak wordt afgevlakt ? Bovendien, als je kind geen ADHD heeft en toch Ritalin binnenkrijgt, zal dat misschien wel andere gevolgen hebben dan dat je zou willen.

Andere hulpmiddelen

Er zijn vele andere hulpmiddelen die je kind ook kunnen helpen om rustig te worden in hun hoofd. Kinderen met ADHD hebben een tekort aan dopamine. Ritalin bevat onder andere dopamine. Bij ADHD-ers vult het dit tekort aan tot een normaal niveau. Maar dit tekort kan ook worden aangevuld door je kind twee keer per week te laten masseren. Dit masseren zorgt ervoor dat er extra dopamine wordt aangemaakt. Misschien is het een idee om eerst deze hulpmiddelen uit te proberen voordat je echt serieus gaat nadenken over het gebruik van Ritalin. Maar denk ook eens verder na… heeft mijn kind nu ADHD, of is hij gewoon een enorme prikkelzoeker ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>