Moeilijke mensen ? Zo ga je daarmee om ! | Leef Intens

Moeilijke mensen ? Zo ga je daarmee om !

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

dec 17

Bij alles wat we doen vergelijken we onszelf met anderen. Dat is ons zo geleerd. We doen het vaak zonder dat we het door hebben. We willen ergens graag bijhoren en dus vertonen we het gedrag waarvan wij denken dat het ervoor gaat zorgen dat we erbij horen. Daarbij letten we op elke reactie die we krijgen vanuit onze omgeving en sturen we het bij wanneer we dat nodig vinden. Op die manier verdienen we onze plek bij onze schoonfamilie, horen we bij dat populaire vriendengroepje op school en voelen we ons geaccepteerd en gerespecteerd. Toch ?

de hooggevoelige vrouw

Laatst had ik een vrouw in mijn praktijk. Ze is hooggevoelig en voelt zich niet thuis bij haar ouderlijk gezin. Een paar jaar geleden heeft ze zelfs het contact met haar ouders tijdelijk verbroken omdat dat beter voelde. Ze probeert nu al twee jaar lang om een redelijk normale band op te bouwen. Maar elke keer als ze toenadering zoekt, lijken haar ouders haar het signaal te geven dat ze er niet bij hoort. Haar broer krijgt de voorkeursbehandeling, terwijl de vrouw de koude schouder krijgt. Ook blijkt er een gezins-app te zijn, een whats-app groep, waarin de vrouw bewust niet in mee wordt genomen. Wanneer ze haar broer daar apart over spreekt, geeft hij aan dat hij haar wel begrijpt. Waarschijnlijk moet de vrouw eerst nog wat punten scoren voordat ze weer geaccepteerd wordt in de groep.

…dus je moet punten scoren om ergens bij te horen ?

punten scorenHet verhaal van de vrouw houdt me nog steeds bezig. Aan de ene kant is het heel herkenbaar, ik ken meerdere mensen die een soortgelijk verhaal hebben. Het gehele idee om punten te scoren klinkt mij echter bizar in te oren. Om ergens bij te mogen horen, moet je dus eerst punten scoren, je moeite doen. Ik sprak ooit eens een man, die zich zo niet thuis voelde bij zijn ouderlijk gezin, dat hij elke keer als hij er geweest was drie dagen moest bijkomen van de spanningen die er heersten. Hij was ook hooggevoelig en pikte alles op, alles wat er gezegd werd, maar ook alles wat er niet gezegd werd. Hoe kun je als er zoveel spanningen zijn en waar bovendien niet over gepraat wordt, gewoon jezelf zijn en punten scoren ?

spelletjes waarbij je punten moet scoren om ergens bij te horen… wie heeft dat in hemelsnaam ooit bedacht…?”

normaal zijn, wie bepaald dat ?

meisje van 12Mijn dochter zit midden in haar pubertijd, ze is nu 12 maar is eerder in de pubertijd beland doordat ze groeihormonen krijgt. Dat betekent dat ze het ene moment chagrijnig en bozig is, het andere moment rustig en relaxed. In een van haar rustige en kalmere momenten hadden we een goed gesprek. Ze vertelde me dat ze het zo jammer vond dat ze niet gewoon normaal was, zoals alle andere kinderen. Dat ze niet overal zo gevoelig voor is en dat haar emoties niet langer meer van hot naar her geslingerd worden. Ik dacht daar even over na en vroeg haar : “wie bepaald er dan wat ‘normaal’ is ?”. Toen was het even stil. Even later volgde een zelfverzekerd antwoord : “ik”.

Ik heb mijn dochter opgevoed met de opvatting dat gevoelig zijn iets moois is en dat je het niet hoeft te verstoppen. Nu ze ouder wordt, ontdekt ze dat de maatschappij anders in elkaar zit dan dat ik haar heb geleerd. Soms denk ik dan even na bij mezelf of ik er wel goed aan heb gedaan om haar zo op te voeden. De wereld lijkt zo hard en mijn dochter lijkt er last van te hebben. Later denk ik dan weer… nee, het is goed geweest. Ze is een prachtige dame geworden, juist doordat ze zo goed met haar gevoeligheid omgaat. Ze gaat de wereld nog veel dingen leren.

Iedereen wil graag ‘normaal’ zijn. Maar wie bepaald nou eigenlijk wat normaal is ? Wie bepaalt er de spelregels waar iedereen zich aan moet houden ?

De Ring van 5

ring van 5Ik hoor regelmatig verhalen als van deze vrouw en van mijn dochter. Het zijn mensen die bijna letterlijk het woord “HELP!” op hun voorhoofd hebben geschreven. Als ik met ze praat voel ik hun verdriet. Maar ik zie ook dat ze hun focus op de verkeerde plek leggen. Het verhaal dat je punten moet verdienen om je plekje in de gezins-app te verdienen vind ik behoorlijk bizar. Persoonlijk zou ik nooit mee doen aan een dergelijk spelletje om punten te verdienen omdat dat tegen al mijn principes in gaat. Ik streef er naar om overal mezelf te zijn en te doen wat goed voelt voor mij. De kans is groot dat wanneer jij mee doet aan zo’n spelletje, er nieuwe eisen ontstaan als jij de eerste punten hebt verdiend. Wie zegt dat je ooit genoeg punten zult verdienen om er echt bij te horen ? Wie zegt dat jij je in die groep ooit daadwerkelijk geaccepteerd en gerespecteerd zult voelen ?

Draai het om. Omarm wie je bent en accepteer dat je anders en gevoeliger van aard bent. Focus je op de mensen die je accepteren zoals je bent. Iedereen heeft vijf mensen om zich heen waar hij het gemiddelde van is. Jouw ring van 5. Wie zijn die vijf mensen die zo dichtbij staan ? Mensen die zonder twijfel meteen opstaan en luid applaudisseren als jij zegt dat je aan jezelf gaat werken ? Wat zou er gebeuren wanneer jij je focus niet langer verlegd naar mensen die punten spelletjes spelen, maar je focus houdt op mensen die je accepteren en steunen zoals je bent ? Zou je dan kunnen uitgroeien tot een zelfverzekerd persoon die weet dat hij zich niet hoeft aan te passen aan alle mensen om je heen ?

“Wanneer jij je richt op de vijf mensen die het dichtste bij je staan, mensen die je accepteren zoals je bent en die je zonder aarzeling steunen in alles wat je doet, zul je enorm gaan groeien en bergen kunnen verzetten.”

Iedereen heeft wel een mening

Iedereen om je heen heeft wel een mening, een oordeel. Als jij jezelf blijft vergelijken met anderen, zul je altijd wel iemand kunnen vinden die vindt dat je het niet goed doet. Als iedereen dan toch een mening heeft en jij het nooit goed genoeg lijkt te kunnen doen, waarom zou je er dan niet voor kiezen om gewoon jezelf te zijn ? Waarom zou je überhaupt meedoen aan spelletjes die je nooit kan winnen ? Waarom doe je daar aan mee als er een stemmetje van binnen zegt : “NEEEE!!!” ? Volg je eigen pad, je eigen weg. Ga op zoek naar mensen die je zonder eisen en zonder voorwaarden accepteren zoals je bent. Realiseer je dat jij zelf bepaald wat normaal is. Jij bepaald je eigen belevingswereld, je eigen eisen en voorwaarden, je eigen principes. Grote kans dat je enorm gaat groeien. Ik ben ervan overtuigd dat alleen daar het ware geluk te vinden is.

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>