Vertel jij op je werk dat je sensitief bent ? | Leef Intens

Vertel jij op je werk dat je sensitief bent ?

Door Roel van Heel | werk

mei 13

Voor sommige mensen is het een grote stap om tegen je baas te zeggen “ik ben hooggevoelig”. In onze maatschappij wordt sensitief zijn op de werkvloer toch al snel als iets negatiefs gezien. Gevoelige mensen zijn ook in de minderheid, en beperkte groep van mensen, wat het idee stimuleert dat gevoelig zijn een zwakte is. Ga maar eens na, hoeveel mensen kijken je raar aan als je als man gewoon openlijk zegt dat je gevoelig bent? Sensitiviteit op de werkvloer.

Sensitiviteit voor burn-out en stress ?

Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe gevoeliger je bent, hoe meer vatbaar je bent voor stress en burnout. Je bent nog vatbaarder voor subtiele signalen uit je omgeving. Je voelt de druk op de schouders, mensen die van alles van je verwachten, je werkgever die de druk opvoert, want jij bent toch de expert? En dat niet alleen. Als gevoelig persoon weet je dat je anders bent. Je omgeving ziet ook dat ja anders bent. En als je anders bent dan de rest van de mensen uit de groep, loop je het risico dat je er niet bij mag horen. Als gevoelig persoon kun je zulke dingen mee naar huis nemen Je werkdag stopt niet meer op het moment dat je om 5 uur de deur achter je dichtdoet. Alle prikkels blijven door je hoofd spoken. Alle non-verbale en verbale communicatie lopen nogmaals door je hoofd. De ene blik van die collega toen de klant zei dat hij zo blij met je was (jaloezie?), die houding van je baas omdat hij vond dat het nog sneller en nog beter kon. Dit kan soms heel lastig zijn, en het begin zijn van een burnout.

Sensitiviteit en populair ?

Maar er is ook een andere kant. Een ander onderzoek bij apen wees erop dat een leider binnen een groep op twee manieren kan ontstaan. Het apenmannetje kan dominant worden, en op een agressieve manier de leidersrol opeisen. Maar een ander apenmannetje kan de leidersrol bemachtigen door heel sociaal te zijn, alle relaties binnen een groep goed in zich op te nemen en in zijn voordeel te gebruiken, en door heel saamhorig te zijn. In diezelfde apengroep bleek dat een meerderheid van de groep uiteindelijk toch een voorkeur had voor de gevoelige leider. En waarom ? Omdat de gevoelige leider zich makkelijker kon verplaatsen in een ander. Omdat hij een groot saamhorigheidsgevoel had en de relaties binnen de groep goed in kaart had gebracht.

“De meeste succesvolle leiders en managers zijn sensitief. Het versterkte gevoel voor empathie en inlevingsvermogen zijn waardevolle eigenschappen die nodig zijn om mensen te inspireren en te motiveren.”

Roel van Heel

Sensitiviteit en leidersrol ?

Zo kan het ook gaan met sensitiviteit binnen een bedrijf. Sommige collega’s zullen hun ego gebruiken om de leidersrol te bemachtigen. Voor sommige mensen kan dat overkomen als “kijk mij eens geweldig zijn”. Maar iemand die sensitief is kan deze rol ook bemachtigen (veel succesvolle mensen zijn zelfs echt sensitief). Dat doe je door het bedrijf goed duidelijk te maken wat de voordelen zijn van gevoelig zijn. Een sensitief persoon is heel creatief en kan dat heel goed toepassen op de werkvloer. Hij heeft snel goede ideeën en kan de relaties binnen een groep heel goed aanvoelen. Daarnaast heeft hij een groot saamhorigheidsgevoel. Hij kan mensen scannen en zo aanvoelen hoe informatie op de juiste manier bij de juiste persoon geplaatst kan worden.

“Wanneer jij anders met je stress omgaat, zelfregulatietechnieken aanleert en je gevoeligheid omarmt, ontstaat de ruimte om iedereen te laten zien hoe waardevol je gevoelige eigenschappen zijn.”

Roel van Heel

Sensitief zijn als toegevoegde waarde

Een sensitief persoon kan dus een zeer grote toegevoegde waarde leveren voor een bedrijf. Het ligt echter voor een groot deel hoe jij er zelf in staat. Laat je je leiden door het onbegrip van je baas en collega’s voor je gevoeligheid en zie je je gevoeligheid als een last, een zwakte ? Of kun je je gevoeligheid als een kracht, een talent gaan gebruiken, en diezelfde groep mensen laten zien dat gevoeligheid ook een andere kant heeft en dat je een grote toegevoegde waarde kan leveren ?

De eerste stap is aan jou! Je bent een invididu. Niet iemand uit de groep van 20% uit de bevolking die hooggevoelig is. Je bent uniek. Gevoelig zijn is een kwaliteit, een talent. Probeer die omschakeling te maken. Laat je niet opleggen door het bedrijfsleven dat gevoelig zijn een zwakte is. Laat mensen om je heen zien wat je toegevoegde waarde kan zijn. Dat gevoelig zijn een kracht en talent is. Als je zelf anders naar je eigen gevoeligheid gaat kijken, verandert je omgeving vanzelf mee. Of bijna dan.

gratis online masterclass : de unieke kracht van de sensitieve medewerker

Veel mensen kiezen ervoor om hun sensitiviteit te verbergen, met name op de werkvloer. Dit kan ervoor zorgen dat je twee verschillende personen bent. Een sensitief persoon die zijn gevoeligheid thuis omarmt en zijn hele gezin daarin meeneemt. Een zakelijk persoon die zijn sensitiviteit verstopt op zijn werk omdat hij ervan overtuigd is dat dat de beste keuze is. In de praktijk kan dit extra stress geven.

Hoe zou het zijn om deze twee personen samen te voegen tot één persoon ? Een persoon die overal en altijd zichzelf is ? Iemand die over voldoende technieken beschikt om zijn stress op een gezond niveau te houden en zijn omgeving laat zien dat zijn gevoeligheid juist veel voordelen heeft ? Hoe zou het zijn om je omgeving te kunnen laten zien dat je complexe problemen als geen ander kan oplossen ? Dat je verbanden ziet waar anderen die niet zien ?

In de gratis online masterclass vertel ik jou hoe je deze omschakeling kan maken. De masterclass vindt plaats op 13, 19 en 25 september. Ben jij er ook bij ?

ja, ik doe mee aan de gratos online training !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

  • Jan van der Zanden schreef:

    Mooie tekst, waardevolle boodschap.
    Doet me denken aan een stuk tekst over Wabi Sabi waarin het verschil tussen westerse en oosterse levenshouding werd beschreven. De westerse aanpak werd vergeleken met beeldhouwen, de oosterse met boetseren. Het resultaat mag er in beide gevallen wezen, maar de weg ernaar toe lijkt me in boetseer-variant aantrekkelijker.

  • >