Stress en hartklachten : wat moet je absoluut weten ? | Leef Intens

Stress en hartklachten : wat moet je absoluut weten ?

Door Roel van Heel | hartklachten

nov 21

Met de gezondheidsscans die ik uitvoer bij mijn klanten geef ik hun lichaam een stem. Je lichaam stuurt allerlei waarschuwingssignalen op je af die je moeten helpen om niet over je eigen grenzen te gaan. Doordat we gewend zijn om deze signalen te negeren, of doordat we ze gewoonweg niet opmerken omdat we te druk zijn, kunnen deze signalen steeds ernstiger worden. Je lichaam is het als het ware beu en haalt het grove geschut uit de kast om de waarschuwing kracht bij te zetten. Bij zowat elke scan komt naar voren dat je hart het zwaar heeft. Je lichaam zit in overlevingsmodus en moeten alle zeilen bij zetten om overeind te kunnen blijven staan. Dus wordt er extra zuurstof naar alle uithoeken van je lichaam gestuurd om te zorgen dat alles goed blijft functioneren. Je spieren krijgen extra suiker en je bloed wordt nog sneller door je lichaam heen gepompt zodat alles goed blijft werken. 

Stress op korte termijn

We staan er niet altijd bij stil wat er binnen in ons lichaam gebeurt wanneer we stress ervaren. Stress betekent voor je lichaam dat je in gevaar verkeert. Je lichaam reageert hierop door extra stresshormonen aan te maken, cortisol, waardoor je beter met deze stress kan omgaan. Met behulp van adrenaline, het waarschuwingshormoon, wordt ons reactievermogen op scherp gezet. Je hart gaat sneller pompen om genoeg zuurstof rond te brengen in je lichaam, je spieren verbruiken meer suiker, je humeur en je stemming verbetert, kortom… alles wordt op alles gezet zodat je voor 200% kan functioneren. Dat is prima natuurlijk, maar ons lichaam is er niet op gemaakt om op lange termijn in deze toestand te verkeren. Wanneer deze overlevingsmodus te lang duurt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van een hoge bloeddruk. Deze hoge bloeddruk kan allerlei bijverschijnselen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid, gevoel van rusteloosheid en onscherp zien.

“Stress op korte termijn hoeft niet verkeerd te zijn. Ons lichaam wordt alerter en spant zich in om extra goed te kunnen presteren.”

Stress op middel-lange termijn

Wanneer de stressvolle situatie niet meer verdwijnt, doordat we te weinig ontspannen om ons lichaam te laten herstellen, er veel emotionele gebeurtenissen plaatsvinden, of omdat er andere lichamelijke klachten zijn zoals een niet goed werkende schildklier of nierproblemen, blijft ons lichaam op scherp staan. Ons hele lichaam moet op 200% blijven functioneren en blijft alert. Ons lichaam is daar niet voor gemaakt. In onze overlevingsmodus krijgt onze spijsvertering minder aandacht. Ook hebben onze spieren meer suiker nodig en zal ons lichaam daardoor meer om suiker en ongezond eten gaan vragen. Ons immuunsysteem moet op halve kracht werken. We slapen minder goed en minder diep, ons lichaam verkeert immers in gevaar. Onze hippocampus, een belangrijk deel van onze hersenen wordt minder groot, waardoor we ons moeilijker kunnen concentreren, vergeetachtig worden en gedesoriënteerd kunnen raken.  Ons hart moeten keihard blijven werken. Ons lichaam verouderd dus sneller. Vroeg of laat kan dit tot een hoge bloeddruk leiden of zelfs tot een hartaanval of beroerte.

“Stress op lange termijn is een situatie waar ons lichaam niet voor gemaakt is. Het lichaam blijft alert, verschillende  lichaamsfuncties waaronder je hart moeten optimaal presteren en krijgen geen rust. Ons lichaam verouderd dan letterlijk sneller. “

Hoge en lage bloeddruk

Een meting van een hoge bloeddruk, hypertensie, bestaat uit twee metingen : de meting van de onderdruk en de meting van de bovendruk. De meting van de bovendruk is de hoogste bloeddrukmeting van je hart en wordt geregistreerd wanneer je hart zich samentrekt (systolische hypertensie). De meting van de onderdruk is de laagste bloeddrukmeting van je hart en wordt geregistreerd wanneer je hart zich ontspant en zich met bloed vult (diastolische hypertensie). Bij een hoge bloeddruk is een van de twee, of misschien zelfs beide, verhoogd. Een verhoogde onderdruk zonder medische oorzaak komt vaak voor bij jonge volwassenen (primaire diastolische hypertensie), maar kan ook veroorzaakt worden door een andere afwijking, waaronder schildklierproblemen, een nierziekte of slaapapneu (secondaire diastolische hypertensie).

“Een hoge bloeddruk kan betekenen dat je hart zich meer moeite moet doen bij het samentrekken (systolische hypertensie), maar kan ook betekenen dat je hart zich meer moeite moet doen bij ontspannen het opnieuw vullen met bloed (diastolische hypertensie)”.

Hoge bloeddruk waarden

Wanneer is je bloeddruk nu normaal en wanneer moet je echt gaan ingrijpen ? Wanneer jij je bloeddruk laat meten door de huisarts, komt daar een getal uit voor zowel de bovendruk als de onderdruk. Het resultaat van de meting kan zijn:

 • normaal : je bloeddruk is dan minder dan 120/80 mmHG
 • prehypertensie : je bloeddruk is licht verhoogd, je verkeert in een vroeg stadium van hoge bloeddruk. Je bloeddruk varieert tussen 120-139/80-89 mmHG. Zie dit resultaat als een waarschuwing. Wanneer je niet ingrijpt, is de kans groot dat je bloeddruk gaat stijgen tot een ongezonde hoogte.
 • hypertensie fase 1 :  je bloeddruk varieert tussen de 140-159 / 90-99 mmHG. Een verandering in levensstijl is nu echt nodig. Eventueel is het verstandig om medicatie te gebruiken.
 • hypertensie fase 2 :  je bloeddruk is nu meer dan 160/100 mmHG. Een verandering in levensstijl dringend nodig, goede medicatie is in deze fase onmisbaar.
 • hypertensieve crisis : je bloeddruk is nu meer dan 180/110 mmHG. Medische hulp is nu dringend vereist. Wanneer je geen symptomen vertoont waaronder pijn op de borst, kortademigheid, rugpijn, gevoeloosheid/zwakte, veranderingen in het gezichtsvermogen of moeilijkheden om te spreken, is het verstandig om het na 5 minuten nogmaals te meten. Indien er dan nog geen veranderingen zijn raadpleeg dan meteen een arts.

“We spreken van een hoge bloeddruk bij een onderdruk van minimaal 90 mmHG. Zowel een hoge bovendruk als onderdruk is gevaarlijk en kan leiden tot een beroerte of een hartaanval”.

Wat kun je doen om je lichamelijke balans weer te herstellen ?

De hormonen in je lichaam, zijn de chemische boodschappers die je lichaam signalen geven wat te doen wanneer je lichaam in gevaar verkeert. Cortisol is misschien wel het bekendste hormoon, het stresshormoon. Adrenaline speelt ook een rol, het verdooft je zintuigen als het ware maar verscherpt je focus zodat je lichaam alert blijft. Serotonine is een minder bekend hormoon en staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben meer serotonine hormoon in hun lichaam dan gemiddeld. Dat betekent dat je zintuigen scherper zijn afgesteld. Hierdoor kun je beter genieten van kunst, muziek, geuren, voeding en nog veel meer. Bij een tekort van dit hormoon kunnen angsten, paniek en depressie de kop op steken. Wanneer je aan je balans werkt doe je er dus goed aan om het cortisol hormoon te verlagen en het serotonine hormoon te verhogen. Hierbij geef ik je een aantal tips hoe je dit kan doen :

tip 01 - geuren in huis

Tip 01 – gebruik geuren in huis

Essentiële olie kan je op meerdere manieren helpen. Deze olie dringt door tot in de kern van je cellen en kan daar zowel virussen als bacteriën bestrijden. Dat maakt ze veel krachtiger en effectiever dan reguliere medicatie. Daarnaast helpen ze uitstekend bij het ondersteunen bij emotionele wisselingen. De olie kun je gebruiken door hem aan te brengen op je huid, door hem te inhaleren of door hem in te nemen met een glas water of door het te verwerken in verschillende voedingsmiddelen.

Veel mensen die gevoelig zijn voor stress zijn ook heel gevoelig voor geuren. Een heerlijke geur kan je meteen doen ontspannen en heeft als gevolg dat er serotonine hormoon wordt aangemaakt. Wanneer het serotonine hormoon stijgt, zal het cortisol hormoon vaak verminderen. Een heel fijne manier is om een van de volgende olie te gebruiken met een diffuser (hier komt koude stoom uit) :

 • Lavendel
 • Roos
 • Vetiver
 • Bergamot
 • Romeinse kamille
 • Neroli
 • Wierook
 • Sandelhout
 • Ylang Ylang
 • Wild Orange
 • Geranium
tip 02 - doe een ontspannings- of ademhalingsoefening

Tip 02 – doe een ontspannings- of ademhalingsoefening

Door je levensstijl te veranderen en stelselmatig de dag te beginnen met een ontspannings- of ademhalingsoefening, zorg je ervoor dat je lichaam meteen al veel rust krijgt. Je begint de dag met een volle batterij als het ware. Doordat jij de rust neemt, meteen al aan het begin van de dag, maakt cortisol weinig kans. Door ook nog eens heel bewust bezig te zijn met deze stap verhoog je je serotonine hormoon omdat je geniet van deze eenvoudige verandering. Begin de dag daarom met wat rust, sta eerder op dan je kinderen en zet een rustgevend muziek je op. Gecombineerd met tip 1 krijg je een optimaal effect !

tip 03 - beweeg meerTip 03 – beweeg meer

Een hele goede manier om cortisol af te breken is door meer te bewegen. De frisse buitenlucht doet wonderen wanneer je letterlijk afstand neemt van al datgene wat stress geeft en een lange wandeling maakt, buiten in de natuur. Je kan dan letterlijk van een afstandje naar jezelf kijken wanneer de cortisol gedaald is. Daardoor zul jij je heerlijk voelen omdat het serotonine hormoon stijgt. Je kan ook besluiten om te sporten. Loop echter niet te hard van stapel, te veel en te intensief sporten zorgt ervoor dat er weer cortisol wordt aangemaakt. Aan te raden is om minimaal 30 tot 60 minuten te sporten.

Tip 04 - knuffel meerTip 04 – knuffel meer

Door meer te knuffelen voel jij je veiliger. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die meer knuffelen, zich dus veiliger voelen. Dit veilige gevoel geeft je lichaam meteen het gevoel dat overleven niet meer zo noodzakelijk is. Je lichaam mag nu minder alert worden. Daarnaast is het zo dat knuffelen een positief gevoel geeft en alles wat positief is, verhoogt het serotonine hormoon in je lichaam.

Tip 05 - luister naar muziekTip 05 – luister naar muziek

Muziek roept vele emoties op. Niets is zo lekker dan in de auto naar keiharde muziek luisteren. Vooral als het je eigen favoriete muziek is ! Binnen de kortste keren giert de serotonine door je lichaam omdat je intens geniet !

Tip 06 - neem een huisdierTip 06 – neem een huisdier

Een huisdier, zoals bijvoorbeeld een hond, dwingt je om afstand te nemen en regelmatig een ommetje te maken. Juist door die afstand kun je de dingen voor jezelf op een rijtje zetten en krijg je die rust waar je zo naar verlangt ! Zowel in je lichaam als in je hoofd. Daarnaast is jouw trouwe viervoeter altijd blij om je te zien en krijg je er zoveel liefde voor terug !

Tip 07 - neem meer tijd voor jezelfTip 07 – neem meer tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is meestal het eerste wat sneuvelt als jij het drukker krijgt. Neem je voor om wanneer jij je week plant, eerst tijd voor jezelf te plannen. Gebruik daarbij minimaal 2,5 uur per dag. Wanneer je echt gestresst ben heb je zelfs meer nodig. Plan eerst tijd voor jezelf in de agenda en plan alle andere dingen daarom heen. Neem jezelf voor om tijd voor jezelf NOOIT weg te strepen, maar plan er om heen. Door prioriteiten te stellen, weet je ook welke acties mogen verschuiven en welke niet. Tijd voor jezelf mag nooit verschuiven als je het eenmaal hebt ingepland. No matter what.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>