Stress door te veel of te weinig aandacht, kan dat ? | Leef Intens

Stress door te veel of te weinig aandacht, kan dat ?

Door Roel van Heel | burn-out

dec 19

Mijn zoon is een kei in het ont-focussen. Hij is dus snel afgeleid. Wanneer ik hem vraag om iets te doen, is hij even later weer met de kat aan het spelen. Of hij gooit met het balletje dat onze hond dan moet gaan ophalen. Dat levert ons soms wel wat stress op. Ont-focussen is echter geen probleem. Dus sporen we hem aan om zich meer te focussen en te concentreren. Want dat is goed voor hem toch ? Jazeker, maar tegelijkertijd lost dat maar een deel van het probleem op. Want het feit dat hij zo goed is in het zich niet focussen is ook een gave ! Alleen zien we het niet altijd zo.

Wat ik bij mijn zoon zie, zie ik ook bij anderen. We zijn zo snel afgeleid door social media, appjes, mailtjes, tv, i-pads en noem maar op. De straling die van die apparaten afkomt geeft al stress. Maar ze geven je ook het gevoel dat je van alles moet. Je moet gewoon de laatste ontwikkelingen op social media bijhouden. En ja… ik vind het ook moeilijk om niet te kijken als ik zie dat er nieuwe meldingen op facebook zijn binnengekomen. Zou iemand gereageerd hebben op mijn net geplaatste quote, of op mijn nieuwe blog ? Toch even kijken. Wanneer je je te veel bezig houdt met deze dingen kun je soms het gevoel krijgen dat je nog harder moet rennen. Tegelijkertijd probeer je nog meer de controle te houden door je meer te gaan concentreren. Want door je te concentreren krijg je betere resultaten. Toch ?

Te veel focus en stress werken elkaar in de hand

Het grappige is dat te veel focus hetzelfde effect heeft als wanneer je gestresst raakt. Je kijkt alleen nog maar naar dat ene detail, datgene waar je mee bezig bent. Eigenlijk werken focus en stress elkaar wel in de hand. Want zodra je gestresst raakt, wil je je nog meer gaan focussen zodat je je werk nog beter gaat doen. Je lichaam werkt ook nog eens mee door meer aandacht te besteden aan je ogen, zodat (jaja, daar is hij weer), je beter kan concentreren. Er gaat meer aandacht naar je spieren en naar je hart zodat je de inspanning kan leveren die je nodig hebt.

Een eenvoudig testje

Van de week besloten Sandra en ik met een eenvoudig testje eens te kijken of onze dochter er aan toe was om tussen de middag alleen met haar broertje thuis te lunchen. De school ligt twee honderd meter verder op. Het zou best kunnen namelijk dat we door onze drukke werkschema’s eens een dagje niet thuis zijn met de lunch. Voor dit testje waren we wel thuis, maar waren we bewust met andere dingen bezig, en lieten we onze kinderen hun gang gaan. Dit eerste testje ging helaas fout. Mijn dochter besloot, heel onschuldig, om muziek op te zetten via haar telefoon. Gewoon een liedje maar. In de tussentijd hield ze wel de klok in de gaten. Leuk zo’n liedje. Nog een. En nog een kan ook nog wel. Ze was zo gefocust op het heerlijke gevoel om naar muziek te luisteren en mee te zingen… dat ze vele andere dingen niet zag. Ze raakte pas echt in de stress toen bleek dat de tijd voorbij was en ze de hele tafel nog moest opruimen. Want als ze de spullen op tafel liet staan, zouden de kat en de hond een groot feest hebben. Maar de bel van de school kon elk moment gaan. Wat nu …? Zo zie je maar weer… te veel focus (wellicht op het verkeerde ding), kan uiteindelijk nog meer stress opleveren.

“Te veel focus kun je vergelijken met de lichtstraal van een zaklamp. Je ziet alleen datgene waar de lichtstraal op schijnt. Al datgene wat net ietsje buiten de lichtstraal valt, zie je niet. Daar kun je minder creatief en minder innovatief van worden.”

Srini Pillay

Stress als waarschuwingssignaal

Het is dus belangrijk om te leren hoe je moet ont-focussen. Misschien kunnen we in dat opzicht nog veel leren van onze kinderen ! Zij zijn er heel erg goed in namelijk. Maar zonder gekheid… de amygdala, het kleine uitstulpsel onderaan je hersenen, zorgt ervoor dat de hooggevoelige medemens meer signalen oppakt dan anderen. Hier ligt de oorzaak van overprikkeld en gestresst raken. Als je voldoende rust pakt wordt de amygdala kalmer. Als je door blijft gaan, dan wordt de amygdala actiever. Hoe actiever de amygdala wordt, hoe sneller je hersenen zullen ingrijpen om je te dwingen om rust te nemen. De afleiding die je bij kinderen vaak ziet, is een reactie van de hersenen op een te actieve amygdala. Je lichaam geeft je op die manier het signaal dat je rust moet pakken. Maar eigenlijk ben je dan al te laat. Je moet die rust eigenlijk pakken voordat je lichaam je dit signaal geeft.

Je kan het vergelijken met een tandenborstel die constant wordt gebruikt. Hij wordt niet op de oplader gezet, hij is constant bezig (lees: de amygdala is constant actief). Als de batterij leeg is, is je energie dus ook op. De tandenborstel krijgt het dan nog heel zwaar als hij het hele gezin moet afwerken. Ont-focussen zorgt ervoor dat de batterij weer gevuld wordt. De tandenborstel wordt daarmee op de oplader gezet. De amygdala mag zich even ontspannen. Ons lichaam ervaart weer rust en kalmte. Je hoofd is weer leeg en fris. En raad eens… als je een kwartiertje later weer aan de slag gaat, lukt alles opeens een stuk beter.

Aandachtsspan van maximaal 45 minuten

We weten allemaal wel dat kinderen een aandachtsspan hebben van maximaal 45 minuten. We sporen ze aan om dan even een korte pauze te nemen. Maar zelf doen we het niet. Daar komt onze stress dus vandaan. Het is een waarschuwingssignaal van ons lichaam. Elke keer dat je na 45 minuten alle waarschuwingssignalen negeert, worden de lichamelijke reacties actief. En toch blijven we doorgaan, om vervolgens stomverbaasd te zijn als we opeens last krijgen van onze rug of andere RSI gerelateerde klachten. Het is net alsof we bij een rood stoplicht nog even wat gas bijgeven. Dan zijn we sneller thuis en dan kunnen we thuis ook nog even verder. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat er nog meer kan gebeuren als je door een rood stoplicht rijdt ?

“Stress is een waarschuwingssignaal van je lichaam. Dat je nu een grens aan het opzoeken bent. Stress is een stoplicht dat op rood staat. Als je dit signaal negeert is er grote kans dat er ongelukken gebeuren. Waarom hebben we dan de neiging om constant door het rode stoplicht te willen rijden, terwijl ons lichaam het zo duidelijk aangeeft ?”

Roel van Heel

Lichaamsbewustheid opbouwen

De oplossing is het opbouwen van lichaamsbewustheid. Luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Snel afgeleid zijn kan ook betekenen dat je lichaam even rust nodig heeft. Als je merkt dat je snel geïrriteerd raakt, is dat een teken dat je het wat rustiger aan moet doen. Je lichaam heeft op die manier zoveel signalen op je afgevuurd. Wees je er bewust van dat dit waarschuwingssignalen zijn. Haal je op die momenten even bewust uit de hectiek. Neem afstand. Alleen op die manier kun jij je gaan ont-focussen. Verder kijken dan dat je neus lang is. Alleen op die manier kun jij je gaan realiseren dat het helemaal niet goed is wat je aan het doen bent. Ga dus een lange wandeling maken in de natuur. Zoek je eigen ruimte op in huis om tot rust te komen. Ga je hobby’s weer oppakken die je lang geleden ook leuk vond. Neem weer wat quality time, tijd voor jezelf. Op die manier zal het steeds makkelijker worden om te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>