Veiligheid als het meest effectieve wapen tijdens een burn-out ? | Leef Intens

Is veiligheid het meest effectieve wapen tijdens een burn-out ?

Door Roel van Heel | burn-out

nov 11

In de training die ik geef voor ouders, staat veiligheid centraal. Voor mij is dat de meest belangrijke stap om gevoelige kinderen te helpen. Wanneer ze zich veilig voelen groeit hun zelfvertrouwen. Het besef dat er hulp beschikbaar is die elk moment kan toesnellen geef je kind zo’n fijn gevoel ! Angsten worden minder, je kind heeft minder last van stress, kan dingen beter los laten. Maar wat zou er gebeuren met je kind als die veiligheid wegvalt ? Zou het dan op zijn tenen lopen ? Zouden er dan honderden “wat-als” vragen in zijn hoofd rondspoken ? In welke mate schiet het stresshormoon dan door zijn lichaam ?

onderzoek naar veiligheid

Onderzoeker John Bowlby (1907 - 1990)

Onderzoeker John Bowlby (1907 – 1990)

Wetenschapper John Bowlby (1907 – 1990) deed jaren geleden een interessant onderzoek. In zijn tijd leverden ouders hun zieke kinderen bij de voordeur van het ziekenhuis af en mochten de ouders niet binnenkomen om hun kinderen te steunen en een veilig gevoel te geven. John Bowlby wilde aantonen dat dit de kinderen niet ten goede kwam. Hij deed een experiment wat de “onbekende situatie” heette (“strange situation”). Moeder en kind liepen een onbekende onderzoekskamer in waarin een arts het kind onderzocht. Na een paar minuten liep de moeder weg. Als het kind dan onrustig werd, troostte de onderzoeker het kind. Na drie minuten kwam de moeder weer terug.

veiligheid bij kinderen

De meeste kinderen raakten van streek als hun moeder de kamer uitging. Ze worden onrustig, gingen huilen of met speelgoed gooien. De kinderen die emotioneel wat sterker zijn werden vrijwel meteen wat rustiger wanneer hun moeder terugkwam. Ze vertrouwden erop dat hun moeder er weer voor ze zou zijn wanneer nodig en bleven hun moeder in hun ooghoeken in de gaten houden. De kinderen die emotioneel wat minder sterk waren werden juist bang, agressief of onverschillig en afstandelijk wanneer hun moeder weer terugkwam. De kinderen die zichzelf konden kalmeren hebben meestal warme moeders die hun kinderen een veilig gevoel geven thuis. De moeders van de boze kinderen vertoonden onvoorspelbaar gedrag en waren in sommige gevallen ook wat koeler en meer afwijzend.

“Kinderen die zichzelf kunnen kalmeren hebben meestal warme moeders die hun kinderen een veilig gevoel geven thuis.”

veiligheid is niet alleen belangrijk voor kinderen

Later is er ook onderzoek gedaan bij de veiligheid bij volwassenen. Partners werden gescheiden ondervraagd. De vrouw werd verteld dat ze zometeen iets heel spannends gingen doen, maar werd niet verteld wat dat dan zou zijn. Daarna werden de partners weer samen gezet. De vrouwen die zich veilig voelden in hun relatie met hun partner konden makkelijker steun zoeken bij hun man. Hun man raakte hun aan, sprak troostende woorden, wat de vrouw de moed en het zelfvertrouwen gaf om de situatie met opgeheven hoofd aan te gaan. De vrouwen die zich minder veilig voelden in hun relatie trokken zich terug in zichzelf. Hun mannen toonden minder warmte en raakte hun vrouwen ook minder aan.

meer veiligheid in elk klein gebaar

Binnen elk gezin is er wel eens ruzie, of heeft er wel eens iemand stress. Het zou zomaar kunnen dat een van de gezinsleden eens door een moeilijke tijd gaat, doordat hij last heeft van een burn-out of er dicht tegenaan zit. Je kan zien aan het onderzoek van John Bowlby, dat je veilig voelen in je eigen huis in principe de fundering is van in elk burn-out traject.

Natuurlijk is het druk in het gezin en heeft niet iedereen altijd de tijd om iedereen dat veilige gevoel te geven. Maar hoe moeilijk is het nu om eens een hand op de schouder van dat gezinslid te leggen (of het nu een kind, een vader of een moeder is) en te vragen : “hoe gaat het nu met je ?”. Of om iets te zeggen als : “ik weet niet zo goed hoe ik moet reageren, maar ik ben zo blij dat je het me verteld hebt ?”, zoals het onderstaande filmpje van onderzoekshoogleraar “Brené Brown” heel mooi laat zien…?

 

meer empathie betekent ook een sneller herstel

Ik spreek veel mensen in mijn praktijk die zich niet begrepen voelen. Gevoeligheid wordt nog steeds door veel mensen als een zwakte gezien. Veel klanten gaven aan het gevoel te hebben als zwak of als niet stabiel bestempeld te worden wanneer zijn te veel van hun gevoel lieten zien of erover gingen praten. Stel dat jij ook in zo’n situatie zit. Hoe fijn is het dan als iemand tegen je zegt : “Als je je rot voelt of het even niet meer weet, kun je altijd bij me terecht. Je kan me altijd bellen of bij me langskomen. Dat mag altijd”. Zou dat jou een veilig gevoel geven ? Heeft dat misschien een positief effect op je herstel ? Zou het besef dat er mensen zijn die zich in elk geval moeite doen om je te begrijpen, een positief effect kunnen hebben op je herstel ?

hoe moeilijk is het nu om eens een hand op de schouder te leggen en te vragen : ‘hoe gaat het nu met je ?'”

altijd druk en veel stress

Ik zag laatst een documentaire op het investigation discovery kanaal. Het ging over een jonge vrouw die vastgehouden werd door een man die enorm agressief was. Ze is er 4 maanden lang vastgehouden en was doodsbang. Deze man was pas een echt monster ! Wanneer ze met de man door het drukke winkelcentrum vlakbij het vliegveld liep, en het duidelijk zichtbaar was dat haar gezicht onder de blauwe plekken zat, was er niemand die haar aansprak, niemand die hielp. Deze vrouw voelde zich duidelijk niet veilig en er was niemand die ingreep. De mensen om haar heen waren zo druk bezig met zijn hun eigen ding dat ze niet in de gaten hadden dat deze jonge vrouw hulp nodig had. Dat ze zich na al die tijd zich zo graag eens veilig wilde voelen.

meer rust in je hoofd en je gevoeligheid gaan gebruiken als instrument

Op het moment dat je bewuster gaat leven, jij rust creëert in je hoofd door meer bij jezelf te blijven, wordt het minder druk in je hoofd. Doordat het minder druk wordt in je hoofd ga je meer dingen zien om je heen. Die ene blik in de ogen van je dochter wanneer ze overprikkeld raakt maar er niet over durft te praten. De uitstraling van je partner die oververmoeid is en in die burn-out terecht dreigt te raken.

Zulke dingen zie je pas echt als je in je hoofd wat minder met je eigen stress bezig bent en afstand kan nemen. Op dat moment kun je je gevoeligheid als een kracht gaan gebruiken. Je kan andere mensen helpen omdat je ziet dat ze het nodig hebben. Want zeg nu eens eerlijk… hoe moeilijk is het om op iemand af te stappen, je hand op zijn schouder te leggen en te zeggen : “Gaat het eigenlijk wel met je ? Kan ik je ergens mee helpen ?”. Zoveel moeite kost dat toch niet ? Een kwestie van minuten toch ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>