3 manieren om je verborgen talent te ontdekken | Leef Intens

3 manieren om je verborgen talent te ontdekken

Door Roel van Heel | stress verminderen

okt 25

Bij alle mensen die ik door de jaren heen heb gesproken, zie ik een rode draad. Iets waar iedereen tegenaan loopt. Ze hebben hun leven jarenlang op een bepaalde manier geleefd. Ze zijn gevoelig van aard en weten als geen ander wat de ander van hen vindt. Het is zo’n automatisme geworden om je daarop aan te passen dat ze het niet eens door hebben. Tot op het moment dat ze zich “opeens” realiseren dat het leven niet is geworden waar ze altijd van hebben gedroomd. Op dat moment valt voor hun het kwartje. Ze willen iets anders. Opeens komt dat overlevingsinstinct naar boven en gaan ze meer stilstaan bij wat ze nu echt zelf willen. Maar hoe weet je nu wat je wil en waar je goed in bent ? Hoe ontdek jij jouw verborgen talent?

Snelwegen in je hoofd

snelwegen in je hoofd

Zodra je geboren bent worden er allerlei verbindingen aangemaakt in je hoofd. Doordat hersencellen zich met elkaar verbinden als het ware, ontstaat aangeleerd gedrag en talent. Je kan deze verbindingen in je hersenen zien als zandpaadjes. Wanneer je geboren wordt zit je hoofd vol met een brei van hersencellen. Naar mate je ouder wordt, worden de zandpaadjes in je hoofd gevormd en ontstaan er wegen. Deze wegen volg je bij elke stap of actie die je onderneemt. Je komt er al snel achter dat je sommige wegen fijner vindt om te bewandelen dan anderen. Die zandpaadjes worden breder en breder, totdat ze geasfalteerd worden en er auto’s overheen kunnen rijden. Doordat je ze nog vaker gebruikt, wordt de weg nog breder en sterker en rijden er veel auto’s over de weg. Het is een snelweg geworden.

Paden aanleggen en paden definitief verwijderen

de paden in je hoofd worden als vanzelf aangelegd maar ook verwijderd wanneer nodig

Je hersenen zitten zo in elkaar dat wanneer jij iets nieuws gaat doen,  of iets gaat doen wat je moeilijk vindt, automatisch de snelwegen genomen worden in je hoofd. Waarom zou je moeilijk doen en een zandpaadje nemen als het ook makkelijk en snel kan via de snelweg ? Dit zorgt voor een bepaalde manier van denken die jij je eigen maakt. Empathie kan bijvoorbeeld een snelweg zijn in je hoofd. Dit vormt dan een handelswijze die je automatisch toepast, zonder dat je daar erg in hebt. Gewoon omdat het bij je past. Op dezelfde manier kan iemand anders uit je omgeving een hele andere snelweg hebben aangelegd in zijn hoofd. Wanneer hij besloten heeft om van zijn empathie geen snelweg te maken, maar een zandpaadje wat nauwelijks gebruikt wordt, kan het zomaar zijn dat het zandpaadje vanzelf verdwijnt. Zo werkt dat in je hersenen. Paadjes die veel worden gebruikt worden breder, sterker en groter. Paadjes die niet worden gebruikt verdwijnen als vanzelf. Als ze verdwenen zijn, komen ze ook nooit meer terug. Vandaar dat sommige mensen letterlijk geen empathie kunnen opbrengen, omdat dat paadje in hun hersenen is verwijderd.

“Talent is een natuurlijk en herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op productieve manier kan worden ingezet. Iets wat je bijna altijd perfect kan doen zonder dat het je echt moeite kost.”

Talent of een vals verlangen ?

valse verlangens kunnen je ervan weerhouden om je talent te vinden

Die zaken waar je goed in bent, zullen constant je aandacht opeisen. Je talent is namelijk te vinden op de snelwegen die je in je hoofd hebt aangemaakt. Zonder dat jij er erg in hebt worden deze snelwegen gebruikt bij elke keuze die je maakt. Het kan heel goed zijn dat je door een zogenaamd “vals verlangen” je focus verplaatst van jouw werkelijk talent en dat andere zaken je bezig houden, die je afleiden. De verwachtingen van de mensen om je heen, op je werk, binnen je gezin of je vriendenkring, kunnen ervoor zorgen dat jij niet meteen bij je ware talent uitkomt. Zo zou je kunnen besluiten dat je zonder echt na te denken de voetsporen van je vader volgt en in het familiebedrijf stapt, omdat dat zo hoort en dat al jaren geleden zo afgesproken was. Na een jaar of twintig kom je er opeens achter dat je dit eigenlijk niet meer wil, sterker nog, dat je ware talenten op een ander vlak liggen. Je zal de eerste niet zijn die dit overkomt. Maar hoe vind je dan je ware talent ?

“Vals verlangen : na 20 jaar in het familiebedrijf van je vader te hebben gewerkt, kom je er ‘opeens’ achter dat je dat eigenlijk niet wil, en dat je ware talent op een heel ander vlak ligt.”

Mogelijkheid 1 : sterke verlangens

“Grandma Moses”, recordhoudster in het onderdrukken van sterke verlangens

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Wanneer je ouders je als klein kind dwongen om een bepaalde oplossingsrichting te kiezen, zoals het opruimen van je kamer of het opmaken van je bed, dwongen ze je misschien wel om een zandpaadje te kiezen in je hoofd. Jij kiest liever voor je snelweg, maar dat werd op dat moment niet gewaardeerd. Dat voelde niet goed voor je, je raakte in paniek omdat de snelweg in je hoofd naar je blijft lonken. Je ware talent is dus eigenlijk heel makkelijk te vinden, door te kijken naar je sterke verlangens, iets wat maar aan je blijft knagen, blijft roepen. Iets wat je gewoon moet doen en wat je niet zomaar naast je neer kan leggen. Het maakt dan ook niet meer zoveel uit wat andere mensen zeggen. Het is goed mogelijk dat je deze verlangens onderdrukt omdat je omgeving je het idee geeft dat het niet mag of kan. Anne Robertson is een kunstenares die haar talent jarenlang onderdrukte. Ze was harder nodig op de boerderij van haar ouders, dus heeft ze haar talent aan de kant gezet. Toen ze op haar 78e afscheid nam van het boerenleven, ging ze weer schilderen en kwam die opgekropte energie weer vrij. Drieentwintig jaar later had ze duizenden taferelen geschilderd van momenten uit haar jeugd die ze nog goed kon herinneren en had ze 15 exposities gehad waarin ze haar werk tentoonstelde. Ze stond bekend onder haar bijnaam “Grandma Moses”.

“Op het moment dat je rust pakt en vanuit helicopter view naar je leven kijkt, kan je opgekropte energie weer vrijkomen en komen je talenten bijna als vanzelf weer bovendrijven.”

Mogelijkheid 2 : vermogen tot snel leren

snel leren als symptoom van verborgen talent

Het kan ook goed zijn dat je talent je wel roept en naar je lonkt, maar dat je deze “stem” niet hoort, omdat je te druk bent in je hoofd. Het kan ook zijn dat er een soort van elastiek effect optreedt. Zodra je besluit om “opeens” aan je sterke verlangen toe te geven, kom je opeens in een stroomversnelling terecht. Hoe vaak hebben mensen mij wel niet vertelt hoe snel ik ga met mijn eigen bedrijf. Dat ik zo snel ga dat niet iedereen me kon bijbenen. Dat ik eigenlijk te snel voor ze ging, te snel landelijk ging werken door ook online workshops en trainingen aan te bieden, webinars en masterclasses te geven, enzovoorts. Ik heb vaak gedacht dat ik minder snel zou moeten gaan omdat dit dan sneller geaccepteerd zou worden door de mensen om me heen. Maar niets is minder waar. Het feit dat ik bepaalde dingen snel onder de knie kreeg heeft te maken met mijn talent. Datgene waar ik erg goed in ben, blijft naar me lonken. Zeker omdat ik me daar heel bewust van ben. Die snelwegen in mijn hoofd blijven me roepen en of ik daar nu bewust naar kijk of niet, ik blijf de neiging houden om juist die wegen te bewandelen in mijn hoofd. Dat is ook wie ik ben. Als ik toegeef aan mijn talent, is het net alsof er in mijn hoofd een lichtschakelaar wordt overgehaald. Er gaat een lampje branden. Eigenlijk is het niet een enkel lampje, maar een hele rij lampen. Er wordt niet één schakelaar overgehaald, maar een hele rij. Dus als je merkt dat je een bepaalde vaardigheid sneller dan normaal onder de knie krijgt, is het goed om eens verder te kijken dan dat je neus lang is. Daar zit je ware talent verstopt.

“Wanneer je bepaalde vaardigheden sneller dan gemiddeld onder de knie krijgt, zit daar waarschijnlijk een enorm talent onder verstopt”

Mogelijkheid 3 : prettige gevoelens

de meest eenvoudige manier : het volgen van je eigen snelwegen leidt tot prettige gevoelens

Wanneer je de snelwegen volgt in je hoofd, krijg je daar een prettig gevoel van. Er wordt serotonine hormoon aangemaakt in je hersenen en je voelt je top. Elke keer als jij je geweldig voelt, ben je dus bezig met het volgen van je talent. Dat klinkt wel heel eenvoudig ! En ja, dat is het eigenlijk ook. De boosdoener waarom we hier niet op letten is dat onze omgeving vaak ook hun verwachtingen, oplossingen, meningen en oordeel op ons projecteren. En juist doordat het serotonine hormoon ook onze zintuigen versterken waardoor prikkels en sensaties nog harder binnenkomen, wordt het moeilijker om onze snelwegen te volgen en zijn we geneigd om toch maar het zandpaadje te nemen, omdat dat volgens onze omgeving toch een beter pad lijkt. Net zoals je als kind zijnde genoodzaakt voelt om precies te doen wat je ouders aangeven, kies je dan voor het zandpaadje en niet voor je snelweg.

“Het volgen van de snelwegen in je hoofd voelt erg goed, terwijl het als heel vervelend wordt ervaren als je gedwongen wordt om de zandpaadjes te volgen. Achter die snelwegen zit je talent verstopt.”

Op het moment dat jij door de drukte om je heen erachter komt dat je het moeilijk vindt om te bepalen wat je nu zelf echt wil, doe je er goed aan om eens afstand te nemen van alles en iedereen. Zie het als een ui waarvan je de buitenste laagjes afpelt. Door die afstand te nemen en een grote lange wandeling te maken in de natuur, neem je ook afstand van alle verwachtingen, oordelen en meningen die de mensen om je heen hebben. Je komt dan bijna vanzelf uit bij je ware kern. Je kijkt dan vanuit een helicopterview naar je eigen leven. Dan komen de sterke verlangens, het snelle leren en de prettige gevoelens vanzelf in zicht en kun je pas echt ontdekken wat jij nu eigenlijk zelf wil.

advies van de coach

Meningen van anderen

Talent is soms wel aanwezig, maar moeilijk te vinden. Ik heb daar zelf lange tijd mee geworsteld. Op de middelbare school ben ik economie gaan studeren omdat mijn vader destijds aangaf dat dit de beste keuze voor me was. Na de middelbare school ben ik verder gegaan op de MEAO en de HEAO om dezelfde reden. Pas twee jaar later kwam ik tot de ontdekking dat economie het niet voor me ging worden. Ik ging de IT in, dat voelde al veel beter. Soms word je afgeleid van het pad dat echt goed bij je past. Je hebt zelf nog wat te leren, bepaalde inzichten die je moet leren, je eigen maken, voordat je er aan toe bent om je ware pad te vinden. Ik had in die tijd wel een snelweg in mijn hoofd, meerdere zelfs, maar ik zag eigenlijk alleen maar een wirwar van allerlei wegen en had geen idee waar ik naar toe moest, laat staan welk pad ik zou moeten volgen. Ik leefde binnenstebuiten en was alleen maar bezig met wat anderen van me vonden en hoe ik me kon aanpassen om mezelf gewaardeerd en gerespecteerd te voelen.

Ondanks wat iedereen zegt, toch lekker over de snelweg

Tijdens mijn carrière als IT-er kwam ik er achter dat mijn echte talent op een ander vlak lag. Toen ik besloot om er aan toe te geven, ging het zo ontzettend snel. Ik heb in vier jaar tijd dingen geleerd en gedaan waar anderen misschien wel wat langer over zouden doen. Voor mij voelde het zo goed om met coaching en training verder te gaan, dat ik het gevoel kreeg dat ik dit gewoon moest doen. Iets anders doen was gewoon geen keuze. Het was een sterk verlangen, iets wat ik snel leerde en ik voelde me er prettig bij. Hoe duidelijk moet het signaal dan zijn ? Ook later toen mensen me vertelde dat in loondienst blijven zo makkelijk is en dat ik dat maar moest doen, bleef ik koppig volhouden dat mijn werk binnen Leef Intens echt mijn ding is. Mijn snelweg in mijn hoofd vertelde me dat loondienst een zandpaadje was en dat het niet goed voelde om die te volgen.

Wees wat vaker eigenwijs en volg je eigen pad

Volg dus lekker je eigen pad. Neem wat vaker afstand van dingen, neem een lange vaste looproute door een natuurgebied waar je echt even alleen bent, en zet het voor jezelf op een rijtje. Wat zijn jouw sterke verlangens, de dingen die jij snel leert en wat voelt prettig voor jou ? Niet voor anderen, maar echt voor jou, iets wat van binnenuit komt ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>