Vetiver : een krachtige olie die helpt bij overprikkeling en stress | Leef Intens

Vetiver : een krachtige olie die helpt bij overprikkeling en stress

Door Sandra van Heel | essentiële olie

aug 08

Het is zondagochtend en ik zit heerlijk met een kopje thee op de bank met mijn favoriete tijdschrift “Flow”. Heerlijk rustig verhaaltjes lezen in alle rust met Asraël, mijn kitten, op schoot. Dan wordt ik drastisch gestoord door mijn actieve zoon van 9 die enthousiast en luidruchtig de trap af stormt. Hij springt op mijn schoot voor een knuffel en vraagt wanneer we gaan ontbijten want hij heeft honger! Ik ben meer het type, rustig wakker worden met weinig woorden. “Als je honger hebt, ga je vast de tafel dekken, lieve schat” zeg ik rustig. “jaaa.. daar heb ik geen zin in!” roept hij. Vervolgens gaat hij springend de kamer door. Dat was mijn rustige ochtend…

Je drukke kind helpen begint bij acceptatie en respect

Mijn zoon is een echte prikkelzoeker. Hij zoekt elke dag prikkels op en is de hele dag druk bezig. Dat begint op het moment dat hij zijn ogen opent en dat stopt meestal weer op het moment als hij gaat slapen. Wij weten dat Ravi druk is en dat hij de prikkels nodig heeft om te ontwikkelen. Hij is een mannetje dat niet stil zit tijdens het eten aan tafel, hij is een mannetje met enorm veel energie en springt en rent veel. Wij accepteren onze zoon om wie hij is. Het enige wat wij belangrijk vinden is dat zijn drukke gedrag hem zelf niet in de weg zit.

Help hem in te zien dat hij soms over zijn eigen grenzen heen walst

Op sommige momenten van de dag heeft hij moeite om zelfstandig af te remmen. Juist aan het einde van de dag met het afbouwen, is hij het even kwijt. Dan zie ik hem worstelen met zichzelf en zie ik dat hij over zijn eigen grens is gegaan. Dat uit zich bij hem meestal met verdrietig of boos worden. Het lukt hem simpelweg niet meer om rustig te worden in zijn drukke lijfje. Eigenlijk sneu om te zien. Als ik dat merk, zie ik dat hij hulp nodig heeft.

De Vetiver olie ondersteunt en geeft rust

Ik help mijn zoon om dan op een natuurlijke manier rust te vinden. Aan het einde van de dag zet ik hem meestal lekker in een warme douche. Als ik de harde straal uit de douchekop bovenop zijn hoofd zet, zie ik de ergste prikkels al verdwijnen. Vervolgens geef ik hem echt rust door enkele druppels Vetiver olie aan te brengen op zijn polsen en achter in zijn nek. Ik zie hem gewoon al snel rustig worden als hij de olie heeft gebruikt. Ik vind het zelf ook heerlijk om 1 druppel Vetiver in mijn kopje thee te doen. Dat geeft net een heerlijke smaak en het geeft nog extra rust aan mijn kopje ontspanningsthee.

Met de diffuser tijdens het eten volledige ontspanning

De diffuser is voor ons gezin echt een uitkomst. Het is geschikt voor het verdampen van essentiële oliën. Het verdampen gebeurt door middel van een koude nevel. Als ik deze aan het einde van de dag aanzet dan verspreid de geur en werking van de olie door de gehele ruimte. Dus als wij gaan eten, zet ik hem meestal al een half uur van te voren aan, zodat iedereen in de ruimte langzaam kan afbouwen. Mijn favoriet is dan 4 druppels Vetiver, 4 druppels Lavendel, 4 druppels Balance en 4 druppels Serenity. Ontspanning gegarandeerd!

Meer rust op een natuurlijke manier

Ik werk heel veel met essentiële oliën binnen mijn gezin en in mijn praktijk. De oliën zijn natuurlijke krachtbronnen! De oliën komen direct van een onderdeel van een plant. Ze zijn van puur natuur zonder chemische toevoegingen. De essentiële oliën brengt je lichaam in balans en bestrijden infecties, schimmels, virussen en bacteriën. De essentiële oliën geven je ondersteuning op een emotionele en lichamelijke manier. Je kan essentiële oliën op veel verschillende manieren toepassen. Je kan het aanbrengen op je meridiaanpunten op je huid. De meest toegankelijke punten zijn je nek, achter je oren, je slapen, je polsen, je buik en onder je voeten. Daarnaast is het fijn om te inhaleren. Dat kan uit het flesje of  je kan 1 druppel op je handen laten vallen, goed in je handen wrijven en door middel van een kommetje van je hand, de olie inhaleren en verder eventueel uitwrijven in je nek. Je kan de olie gebruiken in een glas water. Let wel goed op! Want niet alle oliën mag je drinken! Als laatste kan je de olie laten verdampen in een diffuser. Zo verspreid de geur en werking van de olie in de ruimte waar de diffuser zich op dat moment staat.

Vetiver is erg fijn voor psychomotorische kinderen

Vetiver is een onderdeel van een (handig sleutelhanger)tasje van Sterre. Sterre is psychomotorisch gevoelig. Kinderen die psychomotorisch gevoelig zijn hebben het nodig om veel te bewegen. Dat geeft ze het gevoel dat ze er echt zijn. Veel mensen vinden het drukke gedrag van Sterre vervelend of storend, en op die manier wordt Sterre onder druk gezet. Ze krijgt het gevoel dat ze niet goed is zoals ze is. Sterre probeert dan haar uiterste best te doen om te zijn zoals haar broer is, een stuk rustiger. Maar dat lukt haar niet. Onder al die lagen van druk en stoer doen, zit eigenlijk een heel onzeker meisje, die enorm onder druk staat.

Heb jij thuis ook een druktemaker die wat meer rust kan gebruiken ?

De Vetiver olie is verkrijgbaar in een tasje, een soort van sleutelhanger die je aan je broek kan hangen en altijd mee kan nemen ! In dit tasje zitten 5 olietjes. ‘Balance’ helpt je kind om de dag rustig en ontspannen te beginnen. ‘Forgive’ neutraliseert negatieve gevoelens zoals boos zijn en schuld. Met ‘In-Tune’ kan je kind zich beter concentreren in de klas. ‘Peace’ zorgt ervoor dat je kind zich tevreden en gerustgesteld voelt. En ‘Vetiver’ zorgt ervoor dat je kind zijn prikkels beter kan afbouwen. Kortom : een zeer tasje vol met zeer krachtige en effectieve olietjes !

ja, ik ben zeer geïnteresseerd in dit tasje !

Follow

About the Author

Sandra is ontspanningscoach bij Leef Intens. Met haar stressverminderende massages en de krachtige essentiële olietjes van moeder natuur timmert ze hard aan de weg om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen te helpen ontspannen.

>