Vijf opvoedtips voor kinderen | Leef Intens

Vijf opvoedtips voor kinderen

Door Roel van Heel | opvoeding

mei 19

Gevoelige kinderen opvoeden kan soms een flinke uitdaging zijn, zeker voor iemand die zelf niet zo gevoelig is maar juist heel nuchter! Wat doe je dan als je kind opeens compleet overprikkeld raakt en begint te huilen ? Waarom doet je kind dat ? En wat kun je doen om je kind te helpen ? Ik wil jullie alvast vijf tips meegeven die jou en je kind helpen met het omgaan met gevoeligheid. Vijf opvoedtips voor kinderen.

1. Voordoen hoe ze iets kunnen zeggen

Hou er rekening mee dat kinderen veel spiegelen. Kinderen tot 7 jaar zijn eigenlijk voornamelijk bezig met ervaren, prikkels opnemen met hun zintuigen en het spiegelen van gedrag van mensen om hen heen. Stel dat je zelf veel negatief gedrag vertoont,  doordat je bijvoorbeeld veel boos wordt, dan zal je kind dat gaan spiegelen. Het kind wordt dan ook snel boos, of krijgt juist faalangst. Probeer dus juist positief gedrag te vertonen, en je kind zal je positieve gedrag gaan spiegelen. Vaak hoor ik ouders vertellen over het “negatieve” gedrag van hun kind, terwijl ze zich afvragen waar het kind dat in hemelsnaam van geleerd heeft. Kinderen verzinnen dat gedrag natuurlijk niet, maar baseren het op ervaringen om hun heen. En natuurlijk voornamelijk van hun ouders. Kan heel confronterend zijn om dat in te zien.

2. We luisteren wat ze te zeggen hebben

Jonge kinderen kunnen al heel wijs zijn! Doordat gevoelige kinderen meer zien en voelen, doordat hun zintuigen scherper zijn afgesteld, nemen ze meer waar dan hun leeftijdsgenoten die het niet zijn. Kinderen nemen vaak intuïtief waar, kunnen spanningen aanvoelen, weten dat papa of mama boos is terwijl ze doen alsof er niets aan de hand is. Ik hoor mensen soms zeggen, een kind van 4, 5 jaar oud, kan toch niet weten dat ik eigenlijk niet lekker in mijn vel zit ? Dat kunnen ze dus zeker wel. Probeer het gevoel van je kind serieus te nemen. En praat met je kind. Stimuleer je kind om te praten over zijn of haar gevoel, en geef aan dat het mag. Dat je niet boos wordt omdat je kind over zijn of haar gevoel praat. Er zit geen goed of fout aan een gevoel. Voor het kind is het waar, ook al is dat in jou ogen misschien anders.

3. Leren leven vanuit hun gevoel

Onze westerse maatschappij ziet gevoeligheid helaas als iets negatiefs. Gevoelige mensen zijn ook in de minderheid, gemiddeld is 20% van de bevolking (hoog)gevoelig. Dit geeft veel mensen het idee dat het niet goed is om je gevoeligheid te tonen, waardoor ze het gaan afsluiten. Mijn dochter van 9 bijvoorbeeld weet dat ze anders is, dat anderen het stom vinden dat ze gevoelig is. Maar gevoel kun je niet wegstoppen. Vanaf 7 jaar kun je kinderen leren om zich te realiseren dat prikkels hun uitwerking hebben op je lichaam. Dat je stress en prikkels kan voelen in je lichaam. Je kan kinderen leren om hun gevoel te benoemen. Voor die tijd zijn ze nog onbewust aan het ervaren. Stimuleer je kind dus om vooral op zijn of haar gevoel af te gaan. Het is niet stom, juist niet! Een wijs iemand zei ooit tegen me: “wij hooggevoelige mensen (20%), wijken niet af van de bevolking, de mensen die niet-hooggevoelig zijn (80%) wijken af van ons!”. Leer je kind dat hij of zij mag zijn zoals het wil zijn, en dat er geen goed of fout aan gekoppeld kan worden. Het kind mag zijn zoals hij wil zijn.

4. Op zoek naar de klacht achter het gedrag

Een kind kan natuurlijk ook op een negatieve manier om aandacht vragen. We zijn dan geneigd om te zeggen “dat kind heeft een probleem”. Maar kinderen zijn nog niet zover dat ze bewust negatief gedrag gaan vertonen omdat ze hun zin niet krijgen. Kinderen spiegelen veel. Als kinderen op een negatieve manier om aandacht vragen, is dat meestal een teken dat er een onderliggend probleem is. Een klacht achter het gedrag. Misschien hadden papa en mama net iets te veel aandacht voor het pasgeboren broertje of zusje, waardoor het oudere kind te weinig aandacht kreeg. Of misschien waren papa en mama wel zo druk bezig met geld verdienen, terwijl het kind gewoon iets leuks wilde doen maar niet de verwachte reactie kreeg van een vermoeide papa of mama. Probeer op zoek te gaan naar de klacht achter het gedrag.

5. Ruimte geven om te experimenteren

Vallen en opstaan. Heel eng voor sommige ouders, maar wel heel goed voor je kind! Vooral als je een prikkelzoekend kind hebt, die graag zijn grenzen opzoekt. Het is logisch dat je als ouder je kind graag wil beschermen. We waarschuwen ook heel veel. “Pas op dat…” en “niet doen!!” zijn kreten die dan vaak de revue kunnen passeren. Maar pas op voor overbescherming. Overbescherming kan een negatief zelfbeeld juist stimuleren. Kinderen kunnen gaan denken dat ze het toch niet goed doen waardoor ze faalangst kunnen ontwikkelen. Je doet niet alleen je kind, maar ook jezelf een heel groot plezier door je kind wat meer los te laten. Laat het kind maar zijn eigen fouten maken. Als ouder ben je altijd in de buurt, en leert het kind vanzelf dat je er altijd voor hem bent. Je bent niet onverschillig, maar helpt je kind zelfstandig worden.

De vijf bovenstaande tips kunnen al veel dingen veranderen binnen het gezin. Je kind zal leren dat het zijn eigen ik heeft, zijn eigen gevoel, en dat dat prima is! Je kind is goed zoals hij is. Ook ga je naast het opvoeden van je kind, je kind ook begeleiden. Je laat hem zien hoe je zelf dingen aanpakt, vertelt veel over jezelf, hoe jij dingen deed en wat jij ervan geleerd hebt. Je luistert naar wat je kind te zeggen heeft, en als je kind dan toch besluit om het anders te doen, geef je hem de ruimte. Juist dan, als het kind er later achter kwam dat zijn eigen bedachte oplossing minder goed was dan verwacht, zal hij terugdenken aan wat papa of mama had gezegd. En dat ze toch gelijk hadden. Daar leren kinderen juist van…! Mocht je dit moeilijk vinden of tegen problemen aanlopen, kun je altijd nog de hulp inroepen van een coach.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>