Haal jij nog voldoening uit je werk ? | Leef Intens

Haal jij nog voldoening uit je werk ?

Door Roel van Heel | werk

jan 04

Op je werk is het altijd druk. Er zijn deadlines die je moet halen en waar je voor moet overwerken. Er zijn kennissessies die je moet bijwonen. Zoveel mensen om je heen die van alles van je verwachten. Jij stopt er veel energie in om aan al die verwachtingen te voldoen. Totdat je op een dag merkt dat je het minder leuk vind om naar je werk te gaan. Elke dat dezelfde werkzaamheden, met dezelfde mensen, in dezelfde volgorde. Je wil zoveel meer en hebt soms het gevoel dat je vastzit in de functieomschrijving. Haal je eigenlijk nog wel genoeg voldoening uit je werk ?

Net in dienst

Ik kom veel schoolverlaters tegen die voor een IT-dienstverlener gaan werken. Zodra ze beginnen is alles nieuw. Het werken voor een baas, het werken voor een klant, de meetings, de manier van werken, een leaseauto, een laptop, noem maar op. Je krijgt in korte tijd zoveel prikkels op je afgevuurd dat het wel heel moeilijk is om jezelf daar niet in te verliezen. Je werkgever adviseert je om een bepaald vakgebied te kiezen en heeft al een advies voor je. 

“Soms kun je enorm opgaan in wat je werkgever, je collega’s en je klant van je verwachten. Later ontstaat pas het besef dat je onvoldoende hebt stilgestaan bij wat jezelf eigenlijk wil.”

Roel van Heel

Veel verwachtingen, hard werken

Al snel wordt je op het eerste project gezet.  Al snel wordt er aan alle kanten aan je getrokken. Je werkgever verwacht dat je in hele korte tijd een bepaalde status bereikt. Je klant verwacht van je dat je overwerkt als dat nodig is om de deadline te halen. Buiten werktijd zijn er nog business meetings en kennissessies waar je voor uitgenodigd wordt. Je doet je uiterste best om aan alle verwachtingen te voldoen want je wil jezelf ook profileren en laten zien dat je goed bent in je vak. Je gaat zoveel mogelijk naar alle meetings. Met andere woorden: je omgeving wil graag dat je je focus verlegt naar hun omgeving. En zonder nadenken heb je de neiging om daar ook aan toe te geven.

Focus verleggen

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je die focus verlegt ? Op een gegeven moment kom je er opeens achter dat je minder plezier in je werkt hebt. Je bent te veel bezig geweest om te voldoen aan al die verwachtingen van al die mensen om je heen. Als je nu eens een stapje terug doet, en naar het grotere geheel kijkt. Wat zie je dan ? Ben je dan tevreden met wat je doet ? Ben je blij met het vakgebied waar je voor gekozen hebt ?  Zou je dingen anders willen doen ? Of is het prima zo ? Door de focus te verleggen, ben je vergeten om in de gaten te houden wat je zelf nu eigenlijk wil. Waar liggen jouw grenzen ? Wat voelt goed voor jou ? En wat voelt NIET goed voor jou ? Heb je je werkgever ook in voldoende mate geïnformeerd over die grenzen ? Je werkgever of je klant weten niet altijd waar die grenzen liggen. En als die grenzen niet duidelijk zijn, zullen ze er ook zeker overheen gaan.

“Het bizarre is dat je pas stilstaat bij wat je zelf eigenlijk wil, als er met jezelf of met een dierbare iets ergs gebeurt en het leven wel heel kort lijkt”

Roel van Heel

Voldoen aan verwachtingen

Ik heb zelf ook in die positie gezeten natuurlijk. Jarenlang probeerde ik aan allerlei verwachtingen te voldoen en mezelf zo goed mogelijk te profileren. Toen mijn vrouw ernstig ziek werd realiseerde ik me pas dat ik niet mijn passie aan het volgen was. En waarom eigenlijk niet ? Toen mijn vrouw weer hersteld was, besloot ik om eens echt iets te gaan doen waar mijn passie lag. Ook de manier waarop ik naar het bedrijfsleven keek veranderde. Ik werd me meer en meer bewust van mijn grenzen, en mijn gevoel vertelde me nu heel duidelijk wat ik precies wilde. Ik wilde mensen gaan coachen, gaan begeleiden om hun eigen geluk te vinden. Op het gebied van hun werk, maar ook privé binnen hun gezin. In eerste instantie deed ik dat compleet gescheiden van mijn werk. Maar later ging ik het ook uitdragen binnen mijn werkgever. Ik ging workshops geven voor junior collega’s. Later ging ik ze ook begeleiden.

Mijn carrièrepad binnen mijn werkgever werd ook duidelijker voor me. Ik ben van vakgebied veranderd omdat mijn gevoel aangaf dat dat beter was voor me. Ik ben gaan aangeven dat ik wilde groeien, en welke kant ik op wilde groeien. Uiteraard wil ik me nog steeds profileren en mijn werkgever en mijn klant zo goed mogelijk helpen. Maar nu wel binnen mijn eigen grenzen. Dat voelt inmiddels al veel beter. Mijn werkgever is er ook blij mee. Ze hebben natuurlijk veel meer aan een werknemer die elke dag enthousiast naar zijn werk gaat dan een werknemer die niet helemaal tevreden is (en daar zelf wellicht niet eens bewust van is).

Wat wil jij zelf ?

Begin daarom eens om te kijken wat jij nu zelf wil. Verleg de focus weer naar jezelf. Waar ligt jouw passie ? Waar wordt jij blij van ? Weet je werkgever dat ? Kun je samen met je werkgever gaan kijken hoe jij je carrierepad kan uitstippelen zodat jullie daar allebei blij van worden ? Is het een oplossing voor je om je grenzen veel beter te gaan communiceren ? Uiteindelijk heeft je werkgever daar ook veel meer aan! Ik zou jou daarom ook eens willen vragen om een stapje terug te doen en naar het grotere geheel te kijken. Wat zie je dan? Ben jij tevreden ? Geef jij je grenzen goed aan ? Volg jij je gevoel, je passie, je droom ?

gratis online masterclass : de unieke kracht van de sensitieve medewerker

Veel mensen kiezen ervoor om hun sensitiviteit te verbergen, met name op de werkvloer. Dit kan ervoor zorgen dat je twee verschillende personen bent. Een sensitief persoon die zijn gevoeligheid thuis omarmt en zijn hele gezin daarin meeneemt. Een zakelijk persoon die zijn sensitiviteit verstopt op zijn werk omdat hij ervan overtuigd is dat dat de beste keuze is. In de praktijk kan dit extra stress geven.

Hoe zou het zijn om deze twee personen samen te voegen tot één persoon ? Een persoon die overal en altijd zichzelf is ? Iemand die over voldoende technieken beschikt om zijn stress op een gezond niveau te houden en zijn omgeving laat zien dat zijn gevoeligheid juist veel voordelen heeft ? Hoe zou het zijn om je omgeving te kunnen laten zien dat je complexe problemen als geen ander kan oplossen ? Dat je verbanden ziet waar anderen die niet zien ?

In de gratis online masterclass vertel ik jou hoe je deze omschakeling kan maken. De masterclass vindt plaats op 13, 19 en 25 september. Ben jij er ook bij ?

ja, ik doe mee aan de gratos online training !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>