Waar liggen jouw grenzen eigenlijk en hoe makkelijk lopen andere mensen daar overheen ? | Leef Intens

Waar liggen jouw grenzen eigenlijk en hoe makkelijk lopen andere mensen daar overheen ?

Door Roel van Heel | hooggevoeligheid

apr 18

Gevoelige mensen hebben een hele mooie eigenschap : hebben veel meer empathie voor mensen om hun heen. Ze voelen veel sneller aan dan anderen wat mensen nodig hebben. Als jij niet lekker in je vel zit, heeft de gevoelige persoon dat meteen door. Hoe fijn is het dat je dat niet eens hoeft te zeggen, maar dat je toch al begrip en misschien zelfs wat steunt krijgt doordat de ander geen woorden nodig heeft om te zien wat er met jou aan de hand is ?

Ik kan me dat nog zo goed herinneren, toen mijn dochter nog klein was. Toen ze net 4 was en naar groep 1 ging. Ze werd compleet overweldigd door een wereld die vol met stress hangt. Ze kwam er toen opeens achter, doordat ze uit haar veilige haven werd geplukt en op een drukke school werd neergezet. Al die mensen om je heen die allemaal wat anders uitstralen. Al die mensen die allemaal op hun eigen manier met stress omgaan. Ze vond het erg moeilijk en was bijna elke dag compleet overprikkeld in die tijd. En op het moment dat ik thuis kwam, voelde ik meteen aan wat er aan de hand was. Ik kwam binnen, en nog zonder een woord gewisseld te hebben met haar, voelde ik al hoe zij zich voelde. Wat ze nodig had. Ik liep op haar af en gaf haar een dikke knuffel. Toen voelde ze zich alweer veel beter !

Een mooie gave, maar niet altijd…

Ja, dit is een mooie gave, een talent, die vele gevoelige mensen hebben. Het vermogen om je te verplaatsen in een ander. Om te zien wat de ander nodig heeft. Maar soms wordt deze gave ook actief op momenten dat het even niet goed uitkomt. Op momenten dat je slecht geslapen hebt, nog erg moe bent, of andere dingen aan je hoofd hebt. En opeens staat er iemand naast je die misschien wel een hele negatieve energie uitstraalt. Iemand die jaloers is omdat jij een nieuwe auto hebt gekocht, dat jij op vakantie gaat (en hij niet), of iemand die onder druk staat op zijn werk, of iemand die net ruzie heeft gehad met zijn vrouw. Ook die dingen kun je voelen zonder dat je erover praat.

Soms komt het uit de lucht vallen en overvalt het je

Als gevoelig persoon kun je dat niet altijd naast je neerleggen. Mensen die minder gevoelig zijn, kunnen prikkels die ze niet belangrijk vinden wegfilteren. Zorgen dat ze niet doorkomen. Maar een gevoelig persoon kan dat niet. Alles komt altijd binnen. Alles. Tegelijkertijd. Soms is het dan zo dat het uit de lucht komt vallen. Je komt opeens een collega tegen bij de koffieautomaat die duidelijk niet lekker in zijn vel zit. En opeens voel je wat hij voelt. Of je weet niet eens dat je voelt wat hij voelt, maar merkt wel dat je opeens niet lekker in je vel zit. En dan ?

Jouw eigen domein… waar begint die ?

Iedereen heeft een eigen domein. Een gebied om je heen. Als mensen te dichtbij komen, door letterlijk met hun stoel aan te schuiven, voelt dat op een gegeven moment niet fijn meer. Als mensen te ver af zitten en een gesprek voeren met jou (of met hun rug naar je toe), voelt dat ook niet fijn. Er is dus ergens een scheidingslijn. Een grens. Als mensen daar overheen gaan voelt het niet fijn. Als ze erachter blijven staan voelt het oké. Ook mensen met goede bedoelingen kunnen over die grens heen walsen. Bijvoorbeeld je kinderen die aan je blijven hangen en die dingen aan je blijven vragen, terwijl jij eigenlijk heel moe bent. Op momenten dat je je kinderen toch maar hun zin geeft omdat ze dan rustig blijven. Op het moment dat jij je irriteert aan het gedrag van je partner, maar besluit om je mond nog even te houden omdat je geen ruzie wil. In feite zijn dit allemaal voorbeelden van mensen die over jouw grens heen gaan. En dat kun je ze niet eens kwalijk nemen, want hoe moeten anderen weten waar jou grens ligt ?

Geef je grenzen aan !

Word je dus bewust van je grenzen. En in plaats van allerlei ergernissen op te sparen, of er te laat achter te komen dat mensen finaal over je grenzen heen lopen, ga je je grenzen nu in de gaten houden. En elke keer dat mensen over je grenzen heen lopen, goed bedoeld of niet, geef je op een rustige, kalme manier aan dat dat niet de bedoeling is. Je zegt tegen je kind : “lieverd, mama heeft nu even een tijdje voor zichzelf nodig, als de wijzer op de 6 staat ben ik er weer voor je”. Op het moment dat jij je irriteert aan het gedrag van je partner zeg je : “schat, ik vind het geweldig dat je mij zo goed helpt, ik vind het alleen een beetje jammer dat…”. Je blijft bij jezelf, rustig en kalm, maar geeft op een liefdevolle manier toch je grenzen aan.

Soms een moeilijke klus…

“Geef je grenzen aan” klinkt soms wel erg makkelijk. Als het enorm druk is in je hoofd is dat soms best moeilijk ! En als je moe bent, een kort lontje hebt, en iemand ongevraagd over je grenzen heen loopt (zonder dat je daar bewust van bent), kun je ook onverwacht kortaf reageren. Achteraf krijg je daar weer een mega schuldgevoel van. Soms is er meer voor nodig om er dan eens en voor altijd verandering in aan te brengen. Je hebt dan meerdere technieken nodig, waardoor je niet meer zo geraakt wordt door alle prikkels om je heen. Meerdere, diverse technieken. Maar ook een goede nachtrust, een goed ochtendritueel en wellicht nog veel meer. Hoeveel er ook nodig is, de eerste stap begint bij bewustwording. Het besef dat jij je grenzen niet goed in de gaten houdt, maar dat je dat wel heel graag wil gaan doen, is al een grote stap ! Alle wonderen beginnen met een eerste kleine stap.

Wil jij ook je eigen grenzen beter in de gaten gaan houden ?

Hoe zou het zijn als:

  • het wat minder druk wordt in je hoofd ?
  • als jij je bewuster wordt van je “eigen domein” ?
  • als jij sneller en makkelijker kan zien wanneer mensen over jouw grenzen heen gaan ?
  • jij op een eerder tijdstip kan aangeven dat iemand jouw grens heeft bereikt ?
  • als jij op een kalmere en rustigere manier kan communiceren over jouw grenzen ?
  • jij kan leren dat je er beter kan zijn voor anderen door er eerst te zijn voor jezelf ?
  • dat anderen je meer gaan waarderen en respecteren als je eerst die tijd voor jezelf pakt ?
  • je niet meer kortaf reageert op mensen om je heen omdat je veel rustiger bent en blijft ?
  • je weer iets moois gaat uitstralen doordat het weer rustig is en blijft in jouw eigen domein ?

Ik help je graag op weg ! Je krijgt van mij een GRATIS sessie waarin we samen gaan kijken hoe we jouw leven weer goed op de rails kunnen zetten. Een leven zonder stress en met meer rust en harmonie. In deze sessie geef ik je minimaal drie waardevolle tips die je thuis meteen kan toepassen. Klik op de onderstaande knop en boek nu meteen je gratis sessie !

Ja, ik wil een gratis sessie !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>