Hoe ik ontdekte, dat ik het mezelf soms nog steeds erg moeilijk maak | Leef Intens

Hoe ik ontdekte, dat ik het mezelf soms nog steeds erg moeilijk maak

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

okt 18

Vorige week was het precies 10 jaar geleden dat Sandra en ik onze huwelijksgeloften aflegden. Ik was samen met mijn zoon naar de bloemist gegaan. Daar hadden we samen een mooie bos rode, gele en witte rozen uitgezocht. Als klapper op de vuurpijl kochten we ook nog het nieuwe boek van Nicci French. Van deze schrijver wisten we zeker dat Sandra het op prijs zou stellen. Mijn goed mijn goedbedoelde gift viel echter in het niets, wanneer ik ontdekte wat Sandra voor mij in Petto had. Een weekje weg !

Dit cadeautje kwam op allerlei vlakken, precies op het goede moment. Ik had er net een retreat opzitten die me leerde te leven op prana. Dat houdt in dat je leert om je leven zo aan te passen zodat je zelf kiest OF je eet, en WANNEER je eet. Voedselvrijheid dus. Daar heb ik drie dagen voor gevast, zonder eten en drinken. Daarvoor en daarna volgt een detox-kuur, waarin ik alleen maar sappen drink. Zo’n kuur vergt veel van je lichaam, omdat allerlei belemmerende overtuigingen, gif- en afvalstoffen je lichaam verlaten. Ik had stiekem te hard gewerkt in de eerste week na mijn retreat. Daar betaalde ik aan het einde van de week al volop de prijs voor.

Volop onrust in mijn hoofd en lichaam

De eerste week na de retreat was zwaar voor mij. Tijdens de retreat, deed ik veel aan Kundalini Yoga en verschillende ademsessies. Hiermee gooide ik mijn belemmerende overtuigingen eruit. Mijn mind echter, ging daardoor ook enorm te keer, een normaal bijverschijnsel. Mijn lontje was wat korter dan normaal en voor mijn gevoel moest ik thuis nog van alles doen. Ik heb mezelf ook geleerd om in het moment te blijven, iets wat tegenwoordig bijna als vanzelf gaat.

“De afgelopen week had ik stiekem te hard gewerkt. Als een dolle stier ging ik aan het werk en ik voelde me heerlijk. Dacht ik. Toch betaalde ik aan het einde van de week hier volop de prijs voor.”

Op de dag dat ik vertrok zat ik nog steeds met mijn hoofd bij de dingen die ik moest doen. Ik had absoluut geen vakantiegevoel. Ook toen we aankwamen bij een prachtige, Drentse boerderij, met geweldig mooie boerderijlodges, viel het kwartje nog steeds niet. Ik had mijn krappe planning in mijn hoofd. Van het idee dat er door mijn drukke agenda een grote, rode streep moest gaan, werd ik nog onrustiger van. Tot overmaat van ramp was ik begonnen aan mijn sappenkuur. Ik zag Sandra en de kinderen heerlijk eten, pannenkoeken, pizza’s, pasta… en ik zat erbij met alleen een heerlijk sapje.

Een dag later viel het kwartje pas !

Eigenlijk vind ik het best wel knap van me dat ik een dag later er toch al heel anders aan toe was. Het voelde een week lang alsof er een circus in mijn hoofd zat. Toen ik bij aankomst onze nieuwe slaapkamer voor die week zag, was het al heel anders. We kwamen aan op een boerderij, midden in Drenthe. De boerderij lag aan de rand van een bos, tussen de weilanden. Er was helemaal niets, helemaal niemand. Een oude schuur was omgetoverd tot 4 prachtige lodges. De kinderen waren dolenthousiast in hun bedstee. Er was een open haard en een mooie, grote open keuken.

“De boerderij lag aan de rand van een bos, tussen de weilanden. Er was helemaal niets, helemaal niemand. Een oude schuur was omgetoverd tot 4 prachtige lodges. De kinderen waren dolenthousiast in hun bedstee. Er was een open haard en een mooie, grote open keuken. Wat wil je nog meer ?”

En dan opeens… volledige rust, een nieuw begin !

Wanneer ik naar buiten liep met Ziva, onze hond, was er echt rust. Geen ruziënde buren, geen drukke mensen om je heen, even in totale rust. Hier en daar een koe, maar tot aan de horizon zag je alleen maar grasland en bossen. Daar kwam ik langzaam tot rust en werd het weer stil in mijn hoofd.

Elke ochtend deed ik de Yoga en Visualisatie oefeningen die ik van mijn instructeurs had meegekregen. Ik appte nog wat op en neer met de instructrice en deelde mijn ervaringen in de facebook groep. Het besef dat er meerdere personen druk bezig waren met hun herstel, gaf me nog meer rust.

Quality Time

Er volgde een periode waarin rust en genieten centraal staan. Het haardvuur aan, iedereen in zijn huiskloffie aan de tafel spelletjes doen. Lange wandelingen in de natuur. Gewoon even de boel de boel laten. Als ondernemer heb je nooit echt vrij. Dus in plaats van de hele dag te werken, werkten we nu 1 a 2 uur, hooguit. De drang naar eten, wat niet echt honger was, maar de herinnering aan een mooie tijd, verdween ook weer. Ik was helemaal relaxt aan het einde van de week. Zonder moeite zat ik aan tafel met mijn sappie, terwijl de rest van het gezin uitgebreid aan het eten was.

“Tijdens dit weekje weg, resette ik opnieuw mijn brein en zie ik weer in hoe belachelijk ik soms bezig ben. Waarom moet het allemaal snel en perfect ?”

Waarom moet het allemaal snel en pefect ?

Tijdens zo’n heerlijk week je weg, laad ik mijn batterij op. Het zijn ook die momenten dat ik terugkijk en ik mezelf afvraag waarom ik het mezelf soms zo moeilijk maak. Ik zie dan ook weer mijn perfectionisme voorbij komen, mijn hoog verantwoordelijkheidsgevoel en mijn ongeduld. Sommige dingen laten zich niet haasten. Toch merkte ik dat ik nooit echt tevreden ben. Tijdens dit weekje weg, resette ik opnieuw mijn brein en zie ik weer in hoe belachelijk ik soms bezig ben. Waarom moet het allemaal snel en perfect ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>