Waarom voelen steeds meer mensen zich wereldvreemd ? | Leef Intens

Waarom voelen steeds meer mensen zich wereldvreemd ?

Door Roel van Heel | depressie

jan 15

Als je af gaat op alles wat er in de media wordt geplaatst, moet de hele wereld vol zitten met slanke, mooie mensen die zeer succesvol zijn en bakken met geld verdienen. Iedereen is gelukkig want er wordt immers niets geplaatst over de uitdagingen waar mensen elke dag mee kampen. Persoonlijk contact wordt vervangen door contact via een app en steeds meer mensen spelen het “meer meer meer” spelletje waarbij het alleen maar draait om meer geld, een grotere auto, een groter huis en verre vakanties.

De automatische piloot

Veel mensen leven op de automatische piloot en denken niet eens meer na over de keuzes die ze maken. Keuzes worden bepaald op basis van wat hoort en wat altijd al zo gedaan is. Ze houden zich keurig netjes aan de ongeschreven regels die de maatschappij hen oplegt. Dan hoor je er immers helemaal bij en wordt je zonder twijfel geaccepteerd en gerespecteerd door de mensen om je heen. Voor de mensen die al jaren zo leven levert dat ook geen probleem op. Ze ervaren misschien wel stress, maar leggen de link niet met deze automatische piloot of de verwachtingen die zijn ontstaan en waarvan ze diep van binnen misschien zouden willen dat het anders zou zijn.

“Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze maken keuzes op basis van wat hoort en wat altijd al zo gedaan is. Ze houden zich keurig netjes aan de ongeschreven regels die de maatschappij hun oplegt.”

Razendsnelle technologische ontwikkeling

Je ziet het ook terug in hoe mensen met de razendsnelle technologische ontwikkeling omgaan. In de laatste 20 jaar heeft onze technologische ontwikkeling een enorme sprong gemaakt. Vroeger waren we nog bezig met stoepranden, boshutten bouwen, voetballen op een grasveldje en vele andere dingen. Net zolang totdat de zon onder ging. Nu zijn de grasveldjes leeg, worden er op straat geen spelletjes gespeeld, maar zit iedereen binnen op de bank achter een telefoon of een i-Pad. We onderhouden vriendschappen via de de whats-app en andere social media en volgen een persoonlijk gesprek niet omdat we tijdens datzelfde gesprek ook nog even e-mailtjes willen lezen of snel willen kijken wat dat piepje op onze telefoon betekende.

“Tegenwoordig is het vrij normaal dat je tijdens een persoonlijk gesprek met je hoofd in je telefoon duikt om te kijken waarom je telefoon dat ene piepje gaf. Persoonlijk contact wordt contact op afstand.”

Leven in twee werelden

Steeds meer mensen realiseren zich dat ze helemaal niet op die automatische piloot willen leven. Ze willen juist bewust hun eigen keuzes maken en dingen anders doen omdat dat beter bij ze past. In een maatschappij waarin maar weinig mensen bewust keuzes maken kan dat best lastig zijn. Zodra jij je eigen ding doet, val je op en steek jij je hoofd en schouders boven het maaiveld uit. Je wordt opeens als “raar” of “anders” bestempeld en in het ergste geval hoor je er niet meer bij. Het gevolg is dat mensen in twee aparte werelden leven : een wereld waarin jij handelt naar hoe jij zou willen handelen en een wereld waarin jij handelt zoals de maatschappij je ingeeft.

Versneld ouder worden

Het leven in deze twee aparte werelden kan zo’n dramatische gevolgen aannemen dat mensen extra stress gaan ervaren. Wanneer je langer met stressklachten rondloopt en daarmee in je hoofd blijft zitten, gaat je lichaam je waarschuwingssignalen sturen. Hoe langer je deze signalen negeert hoe ernstiger deze signalen worden. Daar horen hartklachten bij, maar ook vergeetachtigheid en concentratieverlies. Je lichaam wordt ook letterlijk sneller ouder doordat het stresshormoon cortisol op lange termijn behoorlijke schade kan aanrichten in je lichaam. Een op de 7 mensen krijgt uiteindelijk een burn-out, een van de meer ernstige waarschuwingssignalen van je lichaam wanneer je stelselmatig alle signalen negeert.

“Wist je dat je lichaam letterlijk sneller ouder wordt wanneer je stress ervaart ? Je lichaam moet te lange tijd optimaal presteren en is daar in feite niet voor gemaakt. Toch blijven we gewoon doorgaan omdat het moet en we te streng zijn voor onszelf.”

Depressie als redmiddel

Als je te lang met stressklachten in twee verschillende werelden leeft is het druk en chaotisch in je lichaam. Je lichaam kan daarop reageren door middel van een depressie. Dan is het klaar met het drukke en choatische gedrag. Je energiepeil gaat omlaag, je voelt je futloos en alles gaat trager. Een handig mechanisme om definitief een halt toe te roepen tot al dat gejaagd en gesjees.

Uit je hoofd en in je lichaam

Wat je dus nodig hebt om echt te kunnen herstellen is uit je hoofd te gaan en meer in je lichaam te zitten. In je hoofd zit de drukte, daar ontstaat angst en paniek. In je lichaam zit de intuïtie, het onderbuikgevoel wat je vertelt dat daadwerkelijk de juiste keuze is. Toen ik me meer ging concentreren op dit onderbuikgevoel kwam ik erachter dat ik nooit een verkeerde keuze kan maken als ik me hierop concentreer.

“Het ware geluk kun je alleen vinden als je stopt met leven op de automatische piloot en je bewust je eigen keuzes maakt. Wat je omgeving daarvan vindt is eigenlijk niet eens belangrijk, zolang je die keuze maar je hart maakt en niet met je hoofd.”

Om echt het ware geluk te kunnen vinden is het nodig dat je uit die automatische piloot stapt, dat je wakker wordt en je realiseert dat je vanaf nu bewust moet gaan leven en je eigen keuzes maakt. Als je de moed en het lef bij elkaar kunt verzamelen is dat niet eens zo moeilijk. Je wordt wakker en haalt als een ui alle buitenste laagjes van jezelf af die de maatschappij daar geplaatst heeft. Je gaat op zoek naar je echte ik die diep van binnen zit en er niet uit mocht. De ik die overblijft als je alles wat andere mensen vinden ervan af haalt. Dan kom je uit bij het ware geluk. Bij wat echt belangrijk is voor jou. Waar jij echt gelukkig van wordt. Maak dat gevoel groter en hou het vast.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>