Waarom? Waarvoor? Wanneer? Wat? Wie? | Leef Intens

Waarom? Waarvoor? Wanneer? Wat? Wie?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

okt 24

Je ego speelt een grotere rol in je leven dan je denkt. Tijdens de HSP Cafe sessies die ik regelmatig organiseer, confronteer ik HSP-ers met het idee dat er twee dingen in je lichaam zitten. Je gevoel, en je ego. Je ego verstopt zich als het ware en praat in de “WIJ” vorm. WIJ vinden dat niet leuk he! WIJ hebben dat al eerder meegemaakt! Hoe haalt die persoon het in zijn hoofd om ONS zo te kwetsen? Je ego overtuigt je ervan dat hij een geheel vormt met je gevoel, en duwt je gevoel als het ware aan de kant, om zelf een dominante positie in te nemen.

Je ego wil het liefste de alleenheerschappij. Gevoel begrijpt hij niet, hij spreekt een andere taal. Hij zal dan je dan ook meteen gaan tegenwerken op het moment dat je besluit om eens op je gevoel af te gaan. “Ja hallo, dat is toch stom! Je gaat toch niet zitten janken nu? Even rusten? Zie je niet dat er nog genoeg te doen is in huis ? Ga je nu zitten rusten terwijl iedereen hard aan het werk is…?” Maar je ego wil wel graag antwoorden hebben op zaken die hij niet begrijpt. Hij gaat dan zoeken naar een antwoord. Waarom overkomt ONS dit? Wie zijn WIJ? WIE heeft dat gedaan? En als hij daarop geen antwoord krijgt, gaat hij zichzelf in een hokje stoppen. WIJ zijn een fibromyalgiepatient, WIJ zijn hooggevoelig, WIJ hebben een borderline stoornis. WIJ kunnen er niets aan doen, WIJ zijn nu eenmaal zo.

Borderline

Ik ken iemand met een borderline stoornis. Haar favoriete liedje is “Laat me”, van Ramses Shaffy. Dat liedje past goed bij haar, bij haar karakter en hoe zij in het leven staat. Ze is snel overprikkeld als dingen niet gaan zoals ze dat zelf vantevoren ingeschat heeft. Mocht ze overprikkeld raken, zegt ze dan ook tegen zichzelf: “Ik ben nu eenmaal zo, ik ben een borderliner”. Een verklaring, om haar gedrag te verantwoorden naar zichzelf en naar de buitenwereld. Ze verstopt zich achter het labeltje borderliner. Ook is ze doodsbang om haar gevoel te ervaren, om in het heden te leven. Ze kan daardoor enorm in de put raken en stelt zichzelf allerlei vragen. “Waarom overkomt mij dit? Waarom doet die andere persoon zo gemeen tegen mij?”. Haar ego neemt het over, waardoor ze vergeet dat ze zelf misschien ook wel dingen heeft gedaan die de ander in dit conflict raakt.

Je bent gefopt !

Je zou kunnen zeggen dat het ego je fopt. Hij wil je ervan overtuigen dat hij een onderdeel is van jou. Hij wil alle macht, de controle, maar als hij die krijgt wordt jij daar uiteindelijk niet gelukkiger van. Je ego heeft ook goede kanten, maar hij moet zich wel beheersen. Veel mensen zeggen, “Je ego is een slechte meester, maar een goede slaaf”. Door bewuster te leven, kun je ook beter in het heden blijven. In het “NU”. In het heden is er vaak geen probleem. Die ontstaan pas als het ego je meeneemt naar het verleden, de toekomst, of je focus laat verplaatsen op andere mensen.

Bewust leven

Door bewuster te leven, kun je je gedragspatronen observeren, en leer je veel over jezelf. Op een gegeven moment doorzie je de spelletjes die het ego vaak met je speelt, en kun je op een gegeven moment ervoor kiezen om het ego aan de kant te zetten. Om het ego maar in je oor te laten tetteren, terwijl je zelf rustig achterover zit. Lastig, maar het kan! Durf het aan om op je gevoel te vertrouwen. Blijf in het heden, wees bewust van jezelf. En je ego verandert vanzelf van een meester naar een slaaf. Maar niet zonder slag of stoot.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>