Wat is het ego ? | Leef Intens

Wat is het ego ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

okt 10

Duitser Hans Wilhelm (zie ook www.lifeexplained.com), geeft in dit filmpje een net iets andere vertaling van het ego. Het klinkt op sommige punten wel vaag voor sommige mensen, wanneer hij het over incarnatie heeft. Maar toch zitten er veel herkenbare punten in zijn verhaal. Zo legt hij uit dat ons ego in eerste instantie alleen bedoeld was als waarschuwingsmechanisme. Ons ego waarschuwde ons voor gevaar, en leerde ons om vanuit de bomen roofdieren neer te schieten met een pijl en boog, in plaats van op de grond veel meer gevaar te lopen. Maar na honderden jaren van ontwikkelen en evolutie, heeft ons ego een hele andere rol gekregen. Hij kan ons leven gaan domineren.

Zintuigen

Zo beweert Hans dat we ons te veel op onze zintuigen zijn gaan concenteren. Ook een goed punt. Ons smaakmechanisme was in eerste instantie alleen bedoeld om het verschil te kunnen proeven tussen gezond en giftig eten. Maar nu is ons smaakmechanisme ontwikkeld tot zoveel meer, zitten er e-nummers in ons voedsel wat ons het gevoel geeft dat die zak chips toch echt leeg moet.

Binnenstebuiten

We zijn door de jaren heen heel anders gaan leven. Het is tegenwoordig heel moeilijk om bij jezelf te blijven, je niet te verliezen in de vele sensaties die we elke dag binnenkrijgen. We worden elke dag verleidt door vele prikkels en sensaties om “binnenstebuiten” te leven. We zijn vergeten wie we eigenlijk zijn. In je lichaam zit ook nog een essentie van “jezelf”, wat sommige mensen misschien wel “ziel” noemen. Wie ben jij ? En welk gevoel blijft er eigenlijk over als je alle prikkels en sensaties verwijderd ? Net alsof je een sinaasappel aan het schillen bent. Als je alle overbodige massa verwijderd, wat blijft er dan over ?

Puur

Vaak blijft er dan iets heel moois over. Iets puurs. Iets waar we veel te weinig contact mee hebben. Het is in feite de pure versie van jezelf. En van daaruit komt het gevoel waar je op kan vertrouwen. Het gevoel wat je influistert wat de beste keuze is voor jou. We zouden met zijn allen weer veel meer terug moeten gaan naar dit punt.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>