Weg met die burn-out... het roer moet om ! | Leef Intens

Weg met die burn-out… het roer moet om !

Door Roel van Heel | burn-out

mei 28

Herken je dat, dat je soms het gevoel hebt dat je eens het roer moet omgooien ? Dat alles in je lichaam aangeeft dat je niet tevreden bent over je leven, dat je het anders wil…? Dat het roer om moet…? Maar toch zegt een stemmetje in je hoofd dat het niet kan, dat je het absoluut niet moet doen. En het stemmetje in je hoofd heeft dan ook een enorme lijst gemaakt met redenen waarom het niet kan. Wellicht vertellen veel mensen om je heen dat je wel gek bent als je die stap gaat zetten. Dat je het niet moet doen. Of misschien ben je in je jeugd wel vergeleken met je broer of zus die alles zoveel beter leek te kunnen. Dat oude gevoel van vroeger kan opeens weer komen bovendrijven, je onzeker maken en roet in het eten gooien. Het stemmetje in je hoofd maakt daar dankbaar gebruik van. En jij gelooft dat stemmetje en laat alles bij het oude. Het ontevreden gevoel verdwijnt weer naar de achtergrond en jij gaat gewoon verder.

Diverse signalen… stelselmatig genegeerd…

Misschien heb je dit al vaker meegemaakt in je leven. En heb je dat gevoel wat je had gewoon weggestopt. Maar toch blijft het aan je knagen. Ik had ooit eens een man in mijn praktijk die een burn-out kreeg. En toen ik hem sprak vertelde hij me dat hij terugkeek op zijn leven, hij eigenlijk vier jaar geleden al wist dat hij ander werk wilde. De sfeer bij zijn werkgever voelde niet goed en hij wilde overstappen naar een andere werkgever. Maar omdat hij de stap toen nog te groot vond en hij zijn vaste contract niet wilde opgeven, koos hij ervoor om dat niet te doen. In de tussentijd bleef er van alles gebeuren. Zijn vader overleed plotseling. Een van zijn kinderen werd ernstig ziek. En uiteindelijk volgde de burn-out. Achteraf realiseerde de man zich heel goed dat al deze gebeurtenissen samen een signaal vormden. Zijn gevoel gaf hem in dat hij een bepaalde richting op werd gestuurd. En dat signaal was er niet opeens tijdens zijn burn-out, het was een signaal dat zich jaren geleden al aan hem openbaarde, maar wat hij stelselmatig genegeerd had.

Zoveel meningen, zoveel oordelen…

Tijdens zijn burn-out besloot de man dat het roer dan uiteindelijk toch om moest. Dat was een besluit dat hij met zijn gevoel gemaakt had, omdat dat gevoel inmiddels zo sterk was geworden, zeker met het besef dat dit signaal hem eigenlijk al jaren probeerde te waarschuwen. En uiteraard, zijn verstand, het stemmetje in zijn hoofd ging enorm te keer. Zijn vader heeft hem jaren lang geleerd om op financieel vlak geen risico’s te nemen. Sommige mensen om hem heen, verklaarde hem voor gek omdat hij een vast contract op wilde geven voor een jaarcontract bij een nieuwe werkgever. Andere mensen vertelde hem juist dat het goed was wat hij deed. Dat hij zijn hart moest volgen. Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel waardeoordelen… de man raakte er alleen maar van in de war.

Meer tijd voor jezelf

In mijn praktijk vertelde ik de man dat hij meer tijd voor zichzelf moest nemen. Gewoon eens een wandeling maken buiten. En vanaf een afstandje naar jezelf kijken. Kijken naar het grotere geheel. Vaak zit je zo met je neus bovenop de prikkels die op je af worden gevuurd. Haal jezelf daar bewust eens uit, en kijk er eens naar, zonder oordeel. De man vertelde dat hij op een bewust zonnige avond, opeens besloot om in zijn eentje een lange wandeling te maken. Een wandeling van 10km maar liefst. Gewoon op zijn gemak, hij is bijna twee uur weggeweest. Die wandeling was heerlijk. In het begin van de wandeling was het druk in zijn hoofd. Alle meningen van anderen, alle stress, frustraties en dergelijken kwamen er vrijwel meteen uit. Maar na een half uurtje was het opeens wat rustiger in zijn hoofd. Hij begon zich te concentreren op elke voetstap, hoe zijn voeten de grond raakten. Hij had slippers aan die nogal begonnen te schuren, dus het concentreren op zijn voeten was niet zo heel moeilijk.

Verstand versus Gevoel

Doordat hij op zijn voeten bleef concentreren, werd het rustig in zijn hoofd. Hij heeft er een hele tijd gelopen, terwijl hij aan letterlijk niets dacht ! Hoe heerlijk was dat ! Hij hoorde alleen de vogels fluiten, het ritselen van de bladeren aan de bomen. Er was helemaal niemand in de buurt. Alleen de natuur en de man zelf, in complete rust. Uiteindelijk kwamen er vanzelf weer nieuwe gedachten in zijn hoofd. Het was als een openbaring. De man realiseerde zich opeens dat in de drukke periode van de afgelopen maanden zijn verstand vrijwel constant nieuwe prikkels op hem afvuurde. Dingen die andere mensen gezegd hadden, dingen die andere mensen uitstraalden. Een andere keer was het net alsof hij zijn vader in zijn oor hoorde gillen dat hij de juiste keuze moest maken en dat hij echt wel wist welke keuze dat was. Op verjaardagen en andere bijeenkomsten waren er altijd wel mensen die ook een mening hadden over de situatie. Dat zorgde voor zoveel prikkels in zijn hoofd, en voor zoveel verwarring. Maar… in al die tijd is zijn gevoel hetzelfde blijven aangeven. Daar waar zijn verstand vele vragen op hem afvuurde, bleef zijn gevoel een constante factor. In al die maanden bleef zijn gevoel aangeven wat het juiste was voor hem. De enige constante factor in het geheel. Dat gaf hem rust. En wanneer hij zich daar op concentreerde, op dat gevoel dat nu weer sterker werd, realiseerde hij zich ook dat alle andere factoren minder belangrijk waren. Hij voelde gewoon dat hij deze stap moest zetten.

Advies van de Coach

Ik heb zelf ook ooit een burn-out gehad, dus ik weet heel goed hoe deze man zich gevoeld heeft. Een burn-out is een hele hectische periode in je leven die de boel flink omgooit, niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. In je hoofd wil je van alles, maar je lichaam werkt alleen niet mee. En dat gevoel zal nooit meer helemaal overgaan. Veel mensen om je heen zien je niet meer als vol aan, omdat je door je gevoeligheid niet meer kan werken en uiteindelijk een burn-out krijgt. En al die signalen van de mensen om je heen kunnen behoorlijk aan je gaan knagen.

Realiseer je dat je in een burn-out een niet realistische fase hebt bereikt, waarbij je veel in je hoofd zit. Je hebt de neiging om te vergeten wat je gevoel je ingeeft. In de situatie van de man gaf zijn gevoel al jarenlang aan wat goed voor hem was. Het feit dat hij zijn gevoel heeft weggestopt al die jaren, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hem op een hele andere manier werd duidelijk gemaakt dat hij een nieuwe weg moest inslaan.

Neem in deze tijd voldoende rust, maak veel wandelingen in het bos en bekijk je leven regelmatig vanaf een afstand. Je zult zien dat er dan net zoals bij deze man opeens dingen op zijn plaats vallen, en dat je weer weet wat jouw pad is. Je eigen pad die je wilt inslaan. Uiteindelijk komt ook het besef, dat wat alle andere mensen om je heen vinden eigenlijk niet zo belangrijk is. Wat belangrijk is, is wat jouw gevoel je ingeeft. Ik heb geleerd om op dat gevoel te vertrouwen, en mijn gevoel heeft er in al die jaren nog nooit naast gezeten.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>