Drukte in je hoofd : hoe ga je ermee om ? | Leef Intens

Drukte in je hoofd : hoe ga je ermee om ?

Door Roel van Heel | burn-out

aug 12

Ik ben opgegroeid in een omgeving waar er eigenlijk geen ruimte was voor gevoelig zijn. Veel mensen om me heen hadden bepaalde verwachtingen waar ik aan moest voldoen. Ik zie veel mensen uit mijn generatie die op een dergelijke manier geleerd hebben om hun gevoel angstvallig weg te stoppen, gewoon omdat het hun geleerd is. Ze accepteren niet dat de constante stroom met onverwerkte data, die elke dag door hun hoofd stroomt, niet snel zal stoppen. Door gevoelens niet onder ogen te zien, verdwijnen ze niet zomaar. Ik ben ervan overtuigd dat het wegstoppen van gevoel op de lange termijn schadelijk voor je is. Je lichaam waarschuwt je op contante wijze, maar wij duwen het weg met ons drukke hoofd. Op langere termijn betaal je een prijs voor je gevoeligheid en eindig je wellicht in een burn-out omdat het wegstoppen niet langer meer kan.

Gevoeligheid is een gave, een talent maar heeft ook een donkere kant

Wanneer je gevoelig bent, ben je letterlijk gevoelig voor externe prikkels van buitenaf, of ze nu positief of negatief zijn. Het is echt drukker in je hoofd dan bij mensen die minder gevoelig zijn. Die drukte kan heel positief zijn. Jij ziet als eerste de oplossing voor complexe problemen en jij kan als geen ander verbanden leggen met andere zaken. Daar ligt jouw kracht. Maar gevoeligheid heeft ook een negatieve kant. Zo voel ik iedereen aan om me heen. De chagrijnige bui van mijn puberende dochter, de extreme vermoeidheid waar mijn vrouw na haar ziekte nog steeds mee kampt, maar ook de emoties van andere mensen die ik ken, die zich op dat moment op kilometers afstand bevinden. Als die emoties opeens zomaar komen binnenvallen, is het niet altijd makkelijk om rustig en kalm te blijven. Je betaalt er dan een prijs voor.

“Gevoeligheid is als een kraan die constant open staat. Allerlei informatie, sensaties en prikkels stromen voordurend door je hoofd heen. Dit volstromen van je hoofd met ruwe onverwerkte data, heet ‘psychische entropie'”.

Roel van Heel

Psychische Entropie

Gevoeligheid is als een kraan die constant open staat. Allerlei informatie, sensaties en prikkels stromen voordurend door je hoofd heen. Omdat je gevoelig bent is die stroom groter dan bij mensen die minder gevoelig zijn. Je kan op zoek gaan naar een knop in je hoofd die de kraan dichtdraait en ervoor zorgt dat die stroom nooit meer zo groot zal zijn. Maar dat gaat niet lukken. Het is een illusie om te denken dat die kraan nooit meer open gaat, en als die kraan open gaat dat er slechts een miezerig straaltje water uit zal komen. Bij mensen die mijn praktijk binnenwandelen staat de vloer al jaren blank. Ze krijgen er natte sokken van en dat voelt zo vervelend ! Ze willen dat die kraan dicht gaat en nooit meer opengaat. Later accepteren ze het als de vloer droog blijft. Het volstromen van je hoofd heet “psychische entropie”.

Afstand nemen

Als je psychische entropie wil oplossen, wil voorkomen dat je vloer de hele tijd blank staat, zul je slimmer moeten zijn. Je zult verder moeten kijken dan dat je neus lang is. De kraan gaat niet weg en gaat af en toe als vanzelf open. Dat kan ook doordat je een boek leest waar je superenthousiast over bent. Doordat je een lezing bijwoont, en webinar of een cursus volgt. Het kan ook zijn doordat er spanningen zijn op de werkvloer. Of omdat je moeder zich bemoeit met zaken die haar niet aangaan. De eerste stap om het op te lossen is letterlijk afstand nemen.

“Onze hersenen staan nooit stil en vinden het vervelend als deze ruwe data als een grote berg rommel in ons hoofd blijft liggen.”

Roel van Heel

Onze hersenen staan nooit stil

Onze hersenen staan nooit stil en vinden het vervelend als deze ruwe data als een grote berg rommel in ons hoofd blijft liggen. Door afstand te nemen en niets te doen ontstaat er rust. Maar vergis je niet, onze hersenen staan nooit stil. Als jij rust ervaart, in de wachtruimte bij de tandarts, in de lange rij voor de kassa in de supermarkt of tijdens een lange wandeling, zijn je hersenen bezig met opruimen. Ze pakken de onverwerkte ruwe data op en beginnen aan de enorme klus om alles netjes in volgorde op te slaan in je hoofd. Na ongeveer een kwartiertje zit je lekker in de flow. Je begint je voldaan te voelen, het wordt weer rustiger in je hoofd. De donkere wolken waterdamp trekken op en maken ruimte voor zonlicht. De natte vloer droogt op. Je hebt weer overzicht en voelt je goed. Dit is de “flow”.

Stap 1 – Draai de kraan dicht

In de flow raken doe je door letterlijk voor jezelf te kiezen. Je haalt je uit de stroming vol met verwachtingen die andere mensen van je hebben en kiest voor jezelf. Je kiest om iets te doen wat goed voelt voor jezelf, zonder dat je er bij stil staat wat andere mensen daarvan vinden. Je zegt tegen je gezin : “ik ben even een half uurtje niet beschikbaar” en hangt een niet storen bordje op de deur. Of je gaat even naar buiten. Door deze actie te nemen, draai je zelf met je eigen handen de kraan dicht. Want de enorme berg rommel opruimen in je hoofd gaat gewoon niet als de kraan open blijft staan. Je neemt letterlijk afstand van alles wat prikels geeft en zoekt de rust op. Kraan dicht en van een afstandje kijken naar de rommel die je hebt gemaakt.

“Het ware geluk ontstaat wanneer je accepteert dat je meer hersteltijd nodig hebt dan de meeste anderen om je heen.”

Roel van Heel

Stap 2 – Richt je volledig op de flow

De vloer wordt alleen maar droog door de tijd te nemen om hem te laten drogen. Je hebt de kraan dichtgedraaid en je begint met de ergste rotzooi op te ruimen. Dat doen je hersenen wanneer jij je even afsluit van de prikkels om je heen. Jouw hersenen hebben behoefte aan orde, overzicht, en zullen automatisch aan het werk gaan wanneer je ze meer ruimte geeft. Wanneer de ergste rotzooi is opgeruimd ontstaat er langzaam rust. De drukte in je hoofd verdwijnt. Keuzes maken wordt makkelijker en de makkelijke oplossing vinden voor dingen waar je eerst alleen maar moeilijk over deed gaat opeens vele malen beter. Je raakt weer enthousiast over wat je hebt gedaan en wordt blij omdat je merkt dat je dingen weer positief kan zien. Pak dit gevoel met beide handen vast en laat hem niet meer los. Je zit nu in de flow.

Stap 3 – Acceptatie

Probeer anders naar je gevoeligheid te kijken. De meeste mensen laten zich leiden door de prestatiedruk die de maatschappij ons oplegt. Als je er zonder nadenken in meegaat, mee gaat met de stroming, zul je last krijgen van de druk. Accepteer voor jezelf dat die stroming constant aan je zal blijven trekken. De prikkels die je ervaart worden niet minder. Jij zal moeten leren dat je de rest van je leven gevoelig bent voor prikkels. Dat houdt in dat je zal moeten accepteren dat je meer hersteltijd nodig hebt dan de meeste anderen om je heen. Je kan dat als een zwakte zien, de prijs die je ervoor betaalt, maar je kan het ook zien als een voorwaarde om jouw gaven en talenten die soms nog verstopt zitten, beter tot uiting te laten komen. Met andere woorden, niet moeilijk doen, maar accepteren dat je meer hersteltijd nodig hebt dan anderen.

“De ‘stroming’ brengt je geen geluk. Geluk ontstaat pas nadat je daaruit bent gestapt.”

Roel van Heel

Stap 4 – Uit de stroming en regelrecht naar jouw geluk

De grote golf met informatie, prikkels, sensaties en verwachtingen noem ik “de stroming”. Het is een grote golf die iedereen zonder nadenken volgt, gewoon omdat iedereen het doet. Door te accepteren dat jij meer hersteltijd nodig hebt, en je eigen weg te kiezen hierin, haal jij jezelf uit de stroming. Dat is soms best moeilijk, want je steekt daarmee je hoofd uit boven het maaiveld. Je hoofd zou er zomaar van af gehakt kunnen worden omdat je opeens opvalt. Het alternatief is gewoon met de stroming meegaan, terwijl je lichaam met allerlei waarschuwingssignalen vertelt dat het niet goed voelt. Realiseer je dat het echte geluk niet in de stroming ligt, maar bij het gevoel wat ontstaat nadat jouw hersteltijd verstreken is en er weer ruimte ontstaat in je hoofd.

Tips van de coach

Vier tips

Deze vier tips kunnen je heel ver brengen als je ze bewust toepast. Als gevoelig persoon voel ik alles aan en dus ook de soms negatieve signalen. Veel mensen hebben snel hun oordeel klaar en vinden het gek als jij jezelf uit de stroming haalt om je eigen geluk te zoeken. Je zou het kunnen zien als de prijs die je betaalt om je eigen geluk te mogen vinden.

Te weinig tijd voor jezelf

Mijn dochter is nu behoorlijk aan het puberen. Het is daarmee nog drukker in haar hoofd dan dat het eerst was. Ik heb haar uitgelegd wat psychische entropie was. Door de jaren heen heb ik haar alles geleerd wat ik weet. Maar ook andere mensen hebben haar door de jaren heen veel geleerd. Toch kiest ze ervoor om zich soms te laten leiden door haar omgeving. In plaats van tijd voor zichzelf te nemen omdat haar lichaam dat heel duidelijk aangeeft, gaat ze toch met haar broertje spelen. Of ze blijft langer op omdat ze een film wil kijken, terwijl ze eigenlijk heel moe is. De dag erna is ze moe en chagrijnig. Voorspelbaar natuurlijk.

Meer hersteltijd

Ik zie en voel de weerstand die ze heeft tegen het nemen van tijd voor zichzelf. Ze zou beter alleen kunnen spelen op haar kamer. Of schrijven in haar dagboek, of op tijd naar bed. Maar puberende kinderen vinden dat natuurlijk saai en stom. Ik heb haar uitgelegd dat die kraan in haar hoofd voor de rest van haar leven regelmatig open zal staan. Als zij zichzelf niet aanleert om zich uit de stroming te halen en te luisteren naar haar lichaam, zal de vloer in haar kamer voorgoed blank blijven staan. Daar wordt je niet gelukkig van. Acceptatie dat het anders moet, omdat dat bij je hoort, daar wordt je gelukkig van. De ware prijs voor je gevoeligheid is het feit dat je meer hersteltijd nodig hebt dan de gemiddelde ander. Dat kun je heel vervelend vinden, maar hoe sneller je dat accepteert en omarmt, hoe gelukkiger je wordt. Gelukkig komt mijn dochter zo’n dikke 20 jaar eerder tot deze conclusie dan ik.

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>